Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 07:53, 26 sty 2016

Iwona100 napisał(a)
Witam. Chciałabym posadzić jakieś rośliny tam gdzie jest trzepak, żeby dokończyć rabatę. Są tam 3 śliwy wiśniowe Nigry, które jak urosną mają zasłaniać budynki sąsiada i oczywiście hortensje. Wymyśliłam sobie, żeby obok hortensji posadzić 2 szt. tui Golden Tuffet, następnie modrzew europejski pendula i znowu 2 szt. Golden Tuffet. Modrzew bardzo mi się podoba i chciałabym go mieć. Ile trzeba miejsca na modrzewia, bo wyczytałam, że ok. 150 cm? Trzepaka oczywiście tam nie będzie. To drzewko na końcu to zwykła wiśnia owocowa, którą chyba wytnę. Za wiśnią jest kojec dla mojego psa. Myślę jeszcze, żeby na miejsce wiśni posadzić świerk Inversa lub inne drzewko iglaste albo liściaste o wąskim pokroju/ może wiśnia Amanogawa /, żeby zasłonić nieco kojec dla psa. Bardzo proszę o Wasze pomysły, jakie rośliny by tam fajnie wyglądały. Jest tam bardzo słonecznie. Wstawiam zdjęcia dla pokazania tego miejsca. Na tym zdjęciu żywopłot jest przed cięciem i dodam jeszcze, że rabata będzie wysypana korą.

Gdzie tu masz kojec dla psa? Zaznacz go.

Świerk Inversa to malowniczy iglak, ale na zasłonięcie czegokolwiek to on się nie nadaje. Raczej do podziwiania samotnie na trwaniku powinien rosnąć. Bo to gwiazda jest

Instagram Ogrodowiska
Iwona100 12:36, 26 sty 2016

Danusiu - dziękuję, że do mnie zajrzałaś. Dla zobrazowania tego wstawię zdjęcia jakie mam z kojcem.

Huśtawka stała tu tylko tymczasowo. Za wiśnią owocową jest bok kojca dla psa. Od hortensji do wiśni zwykłej jest 4,5 m. Dodam jeszcze, że kołki przy śliwach wiśniowym są już wymienione na kupione.
Co myślisz o moim pomyśle na tuje Golden Tuffet i modrzewia Pendula? Co ewentualnie pasowałoby zamiast zwykłej wiśni?
karolina84 13:11, 26 sty 2016

Gardenarium napisał(a)

Jaką szerokość ma ta rabata. Długość też by się przydała

Długość rabaty to 12 m. Tuje są posadzone za rzadko bo tylko co 1 m.
W najszerszym miejscu na środku jest 3,7 m, rabata z prawej i lewej strony zwęża się do 2,8 m.
Tuja Danica mi jakoś tutaj nie pasuje, może nie będę kombinować z tym co mam tylko dam coś nowego.
tuchan 23:56, 26 sty 2016

Witam. Potrzebuję porady donośnie dwóch rzeczy. Pierwsza - jak sensownie i delikatnie zakryć ten 6 metrowy blaszak. Miałem już wiele wizji - ostatnio np. posadzenie szpaleru cisów hicksii. Ale myślę też o sensownej rabacie. Od blaszka do sosny jest około 6 metrów, a chciałbym też mieć możliwość przechodzenia/ przejeżdżania taczką pomiędzy sosną a blaszakiem. Proszę nie zwracać uwagi na rabatę za sosną bo ją na wiosnę skasuję. Nie zależy mi też bardzo na całkowitym przesłonięciu blaszaka, bo jest on w kolorze, nie wygląda tragicznie. Recz druga (zdjęcie zimowe) co dosadzić do sosny oregon green i świerka serbskiego - patrząc na fotkę z lewej ich strony by tam powstała jakaś fajna kompozycja. Poglądowo -i z pewną obawą -daje też zdjęcie z miejsca gdzie teraz stoi blaszak, "z jego perspektywy". Tak jak pisałem proszę nie przejmować się zaczątkiem rabaty, jej na pewno nie będzie. I jodłą, którą mam zamiar przesadzić. Wiem, że tworząc szpaler przy płocie popełniłem błąd (ah gdybym wcześniej był na ogrodowisku....) i wrzuciłem tam spory miks roślin. Do tego różnokolorowych. Posadziłem je na szczęście po kilka sztuk obok i co jakiś czas te zestawy się powtarzają. Są tam kórniki, jałowce meyera, świerki iseli fastigate, i dodtakowo tuje w wersji gold. Dobrze wiem po lekturach forum, że taki miks nie jest wskazany, ale stało się... Swoją drogą nie wygląda tak tragicznie i osobiście wolę taką wersję jak nudny szpaler szmaragdów, który miałem przez 20 lat, a które zacienią mi po jakimś czasie działkę. Tam gdzie ten różnokolorowy szpaler jest zachód. Jakie rośliny preferuję - lubię Iglaki. Podobają mi się sosny i świerki. DZIĘKUJĘ
Betka 10:20, 28 sty 2016

Wiosna juz niedługo wiec planowanie owych rabat a raczej poprawa starych jes na porządku dziennym
Co myślicie o takiej rabacie?

Basienka 13:15, 29 sty 2016

Witajcie

Jak ktoś tu już wspomniał, wiosna zbliża się wielkimi krokami i posiadanie projektu na zmiany w ogrodzie jest jak najbardziej na miejscu.

Proszę Was o radę...
Mam niewielki skrawek ziemi przed wejściem do domu-
wymiary to 1,55m długosci oraz 1m szerokosci.
Jest to strona WSCHODNIA.

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.

Pozdrawiam
Basienka 13:21, 29 sty 2016

Poniżej przesyłam dalszy ciąg tego skrawka, tylko po prawej stronie

Jest tam w donicy drewnianej świerk Conica, ale mam już dla niego inne miejsce. A przed nim bukszpan.

Co z kolei tam wsadzić, by dobrze wyglądało ze stroną ze schodami ....?

Tu niestety nie mam żadnej wizji

Pomożcie...

Basienka 11:43, 30 sty 2016

☺ Danusiu...

A może Ty coś podpowiesz ? Wszak bukszpany to Twoja specjalność ☺
Aneta_1107 09:45, 03 lut 2016

Witam,
nie mam żadnej wizji co zasadzić w gazonach przed wejściem do domu. Są dość płytkie (20-30 cm) i mam problem co wsadzić. Dookoła ogrodzenia na rabatach mam posadzone szmaragdy, żywotniki Danica, berberysy miniaturowe purpurowe i żółte, tawuły a koło domu w gazonach i donicach świerki Conica Daisy White i berberysy mini. Pani Danusiu może jakaś rada. Pozdrawiam
zieloniutka 10:35, 03 lut 2016

Aneta_1107 napisał(a)
Witam,
nie mam żadnej wizji co zasadzić w gazonach przed wejściem do domu. Są dość płytkie (20-30 cm) i mam problem co wsadzić. Dookoła ogrodzenia na rabatach mam posadzone szmaragdy, żywotniki Danica, berberysy miniaturowe purpurowe i żółte, tawuły a koło domu w gazonach i donicach świerki Conica Daisy White i berberysy mini. Pani Danusiu może jakaś rada. Pozdrawiam

Myślę że może przydałaby się informacja jak ze słońcem w tym miejscu.