Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

anna_t 13:08, 13 lut 2016

poczytaj
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/457-namiastka-trawnika-czyli-jak-zrobic-zielony-dywan
popcorn 15:44, 13 lut 2016

mst napisał(a)
Dzieki za propozycje fajnie ja myslalam ze moze jeszcze bukszpany w formie stozków,odnosnie miłorzebu to bardzo mi sie podoba bo widzialam w kilku ogrodach tylko ja bym chciala aby w zimie tez bylo zielono a on niestety gubi liscie

To moze kule cisowe na pniu? Tyle ze trudno je kupic i drogie sa.
Moim zdanie milorzeby sa ok, zimozielone beda bukszpany. A do drzewek i kulek buksowych stozki to juz za duzo chyba. Albo kulki i stozki albo kulki i drzewka. Powodzenia
popcorn 15:46, 13 lut 2016

sylwiaK napisał(a)
Chcę posadzić rośliny zadarniające między tujami-pas dł ok 40m wysypany korą.Jakie rośliny będą tutaj najlepsze?Myślałam na barwinkiem?czy to dobry pomysł?
sylwia barwinek jest bezobslugowy z grubsza, ale czy sliczny? I disc latwo przerastaja go chwasty. Moze runianka japonska? Albo uludka wiosenna?
sylwiaK 20:14, 13 lut 2016

popcorn napisał(a)
sylwia barwinek jest bezobslugowy z grubsza, ale czy sliczny? I disc latwo przerastaja go chwasty. Moze runianka japonska? Albo uludka wiosenna?

Dziekuję za podpowiedz.Runianka rzeczywiście jest piękna, zimnozielona i szybko zadarnia powierzchnię.
Walerianka 22:09, 13 lut 2016

Witam,
Myślę nad zaprojektowaniem ciekawej rabaty od strony zachodniej.
Mam problem z doborem odpowiednich roślin.
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu.

Walerianka

Walerianka 22:17, 13 lut 2016

Rabata jest od strony ulicy dlatego powinna być reprezentacyjna
Walerianka 23:19, 13 lut 2016

Jeszcze jedno zdięcie i jest pełniejszy obraz rabaty. Porządkuje cały ogród , kupowałam i sadziłam rośliny bez ładu , postanowiłam uporządkowac cały ogród i tez powiększyć rabaty ,będzie więcej miejsca na rośliny.
popcorn 07:14, 14 lut 2016

witaj,
ile tam masz miejsca? Czy te świerki możesz wywalic? Bo jak one urosną to rabata zniknie Jaka tam jest wystawa, słońca chyba mało? Co chcesz mieć w ogrodzie, jakie barwy? Ile czasu na ogród możesz przeznaczyć, rabaty bylinowe raczej bzobsługowe nie są?
pozdrawiam
Walerianka 09:41, 14 lut 2016

Bardzo dziękuję za odpowiedż, postaram się wysłać jeszcze kilka zdiec i dokładnie opisać.

Walerianka
Walerianka 20:57, 14 lut 2016

Witaj popcorn
Opiszę dokładniej . Działka jest narożnikowa , wejście do domu od strony północnej. Szerokość działki od zachodu 26m ,a wyjście na taras od południa , na długości 12m posadziliśmy tuje, aby osłonić taras. Pozostało 14m plus 8m od strony północnej północnej.

wklejam zdięcie
na tym zdięciu widac dalszy ciag: rosna 2 koreanki i jwdna mandżurska za nia tamaryszek dalej 2 kaliny

następne zdięcie
na tym zdięciu sa 2 jalowce ale już sa wykopane , za kalinami nie widac ale przed tuja sa 3 pęchrrznice kalinolistne, na trawie jest posadzony świerk serbski , oczywiście trzeba go przeniesc w inne miejsce na wiosne.

nastepne zdiecie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies