Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 02:39, 02 mar 2016

Pomarancza napisał(a)
Kochani, mam zagwozdkę z rabatą przed domem. Jest ona przy ogrodzeniu frontowym, widzę jej część z okien salonu. Teren będzie przygotowany na wiosnę.
Chciałabym na tym kawałku ziemi rośliny głównie zimozielone i trawy, z małym dodatkiem roślin kwitnących. Rośliny od tych średniego wzrostu do wyższych, żeby zrobiły widoczną masę zieleni. Nie ma potrzeby robienia tradycyjnego szczelnego żywopłotu, może być swobodniejszy układ. Zależy mi na możliwie dużej masie zieleni.

Problemem jest szerokość rabaty: zaledwie ok 1,3m, za słupami zwęża się, ale tam już raczej irgę posadzę i tyle. Od furtki do pierwszego słupa jest ok 410cm, między słupami 230cm, całość ma 14 metrów długości.

Kamień z gabionów prawdopodobnie ma zasadowy odczyn, więc odpadają typowe rośliny kwasolubne. I muszę zasłonić czymś ten paskudny słup .

widok z okna:

Moje pomysły: kępy juki ogrodowej, słupy zasłonięte dwiema tujami (Jakimi? Szmaragdy mi lekko obrzydły i chyba są za wąskie, czy żółtawe aureospicata nadałyby się? Albo kórnik? lub coś innego?), + trzecia taka sama tuja na prawo od słupa. Pomiędzy nimi co? Może być małe liściaste. Albo trawy.

Na gabiony miejscami puszczona trzmielina, żeby się wspinała (wytrzyma silne południowe słońce?).

Z roślin, które już mam, a które chciałabym mieść w tym miejscu to :
- whipcord na pniu
- pomarańczowy milin - nie wiem, czy lepiej puścić go po słupie, czy po ogrodzeniu?
- bordowy perukowiec, którego chcę prowadzić na małe parasolowate drzewko.
- koło furtki róża pnąca w towarzystwie trzmieliny harlequin - jaki kolor, żeby pasował do milinu? Żółta? Czerwona?

Rabata jest nasłoneczniona krótko, ale konkretnie: ok 4h latem, w godzinach 11-15.
Proszę o pomoc.

Zacznę od podkreślenia, że 4 godziny słońca to za mało dla wielu wymienionych przez ciebie roslin...

Kwestia milinu - osobiście raczej bym brała pod uwagę opinie o inwazyjności tej rosliny, a to, że niektórzy nie mają z tym pnączem problemów wynika z młodego wieku milina.
Słup. Zastanów się, czy nie warto by było zrobić jakiejś fajnej, w stylu ogrodzenia kratownicy na tym betonie i puścić po niej róży w towarzystwie powojnika kwitnącego w odmiennym terminie. Dodatkowo towarzystwem moze być zimozielony bluszcz. W ten sposób rozwiążesz problem irytującego słupa, a jego obecność możesz przekuć na praktyczny aspekt rabaty.
Zastanów się też czy ta rabata w swej wąskości i długosci najlepiej by nie wyglądała "monotematycznie" obsadzona - gęsto ale z ograniczeniem gatunków, tak by utrzymać elegancję z zachowaniem bujności zieleni. Jeśli jest tam dostatecznie wilgotno to można luźno, w odstępach posadzić cisy kolumnowe lub fastigiata jako element zimozielony (na tuje tam zbyt krótko operuje słońce). Pomiędzy, w pasie wyżej prowadzone hortensje bukietowe i przed nimi pas rozplenicy lub hakonechloa (ta szybciej startuje na wiosnę).
I nic więcej - z resztą więcej w tak ograniczonej szerokosci nie upchniesz.

Inna opcja to kilka wysoko szczepionych, min. 2,30m drzew posadzonych w równych odstępach, a poniżej wspomniana hakonechloa lub rozplenica. Drzewa jakieś niewielkie, no. jarząby fastigiata, graby fastigiata lub inne.

Natomiast milin możesz posadzić w ogrodzie np. przy tarasie lub altanie.
Bordowy, wymagający duzo słonca perukowiec także posadź w innym miejscu.

Basienka 12:08, 02 mar 2016

Witajcie

Jak ktoś tu już wspomniał, wiosna zbliża się wielkimi krokami i posiadanie projektu na zmiany w ogrodzie jest jak najbardziej na miejscu.

Proszę Was o radę...
Mam niewielki skrawek ziemi przed wejściem do domu-
wymiary to 1,55m długosci oraz 1m szerokosci.
Jest to strona WSCHODNIA.

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.
Basienka 12:10, 02 mar 2016

Poniżej przesyłam dalszy ciąg tego skrawka, tylko po prawej stronie

Jest tam w donicy drewnianej świerk Conica, ale mam już dla niego inne miejsce. A przed nim bukszpan.

Co z kolei tam wsadzić, by dobrze wyglądało ze stroną ze schodami ....?

Tu niestety nie mam żadnej wizji ;(

Pomożcie...
Gardenarium 12:31, 02 mar 2016

Basienka napisał(a)
Witajcie

Pod ścianą przylegająca do schodów rośnie już trzmielina, która doskonale zasłania brzydką, brązową ścianę. Tą trzmielinę z przodu, myślę przesadzić również pod tą ścianę łączącą się ze schodami.
Na wiosnę co roku, sadziłam tam begonie i pięknie kwitły. Niestety wraz z nastaniem jesieni, pojawiała się brązowa plama, w postaci niezagospodarowanego miejsca

Te jasnozielone roślinki to pierwiosnki, ale je nawet wskazane jest przesadzić. Myślałam posadzić tam kule z bukszpanu, a brzegi obsadzić jakąś żurawką.

- czy to dobry pomysł?
- jak je zatem ułożyć ?
- a może coś innego można posadzić? Zależy mi, żeby zielono CAŁY ROK- dobrze ładnie przywitać gości wchodzących do domu o każdej porze roku

Z góry dziękuję. Już raz zarówno Danusia jak i Wy pomogliście mi w aranżacji małego ogródka, liczę,że i tym razem się na Was nie zawiodę.

Aby ładnie przywitać gości na samym wejściu, najpierw trzeba się skupić na wykończeniu elewacji tak, aby nie było widać kompromitujących niewykończonych tynków i dopiero spokojnie planowac rośliny. A jeśli nie chcesz nic robić to obsadzić wszystko trzmieliną żeby weszło na brzydką ścianę.

Kulki to luksusowy towar i przez nie będzie to i tak widać więc zamiast ładnie witać gości, każdy się będzie gapił na tę odrapaną ścianę.

Przede wszystkim ta rabata jest za mała na kulki, a gdzie opaska?

Instagram Ogrodowiska
Basienka 13:39, 02 mar 2016

Dzięki Danusiu. O opasce nie pomyslalam, Myslalam, że podłoże zasypie kamyczkami.

Podsumowując, całość obsadzić tylko trzmielina ? Dobrze zrozumiałam?
Basienka 13:40, 02 mar 2016

Dzięki Danusiu. O opasce nie pomyslalam, Myslalam, że podłoże zasypie kamyczkami.

ewusia81 13:40, 02 mar 2016

A może tę choinkę w donicy przenieść właśnie w ten trójkąt, jest dość duża i powinna zakryć ten nieładny kąt, docelowo zarosło by to trzmielinką jak p.Danusia poradziła...
Na drugiej rabacie pod oknem moim skromnym zdaniem jest ciut za wąsko- zamiast zwężenia na krańcu domu proponowałabym zrobić bardziej prostokątny kształt. Na tle ściany pasowało by drzewko w odmianie kolumnowej lub niewielkie nisko szczepione, a pod oknem hortki podsadzone np. wspomnianą przez Ciebie żurawką lub też jakimiś trawkami
Tak ja bym to widziała
Gardenarium 13:54, 02 mar 2016

Basienka napisał(a)

Nie same trzemil;iny, trzmieliny w wypadku pozostawienia odrapańca, coś dać na pniu, same kulki są za niskie, rabata jest za mała.

Instagram Ogrodowiska
Basienka 13:55, 02 mar 2016

Ta choinka conica w donicy już drugą nie daje rady w tym miejscu- więc z niej zrezygnuje na pewno. Ale drzewko jakieś nieduże, to chyba dobry pomysł. Jak uwazasz Danusiu? Może Bukszpan stożek ?

Co do poszerzenia tej drugiej rabaty, to chyba, bez tego się nie obejdzie Ewciu ☺ Jesteś trzecią osoba mi to sugerująca. Hmmm... Jak posadze Hortki, to ni będzie smutno zima ?
Basienka 13:58, 02 mar 2016

Dobrze. Danusiu... Ścianę na razie sobie odpuszczania, więc będzie trzmielina zaslaniajaca ścianę, drzewko na pniu, a zurawki tam pasują czy to już raczej za dużo...?

Nie chce zrobić mydła i powidła razem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies