Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Basienka 00:38, 05 mar 2016

Paula23,

Wyczarowalas Cudo ! ☺ Z efektem WOW !☺☺☺

Bardzo mi się podoba.Zastanawiam się, czy tak ekskluzywne połączenie, będzie Pasować do mojego skromnego domu, rozumiesz... ? A masz w zanadrzu, pomysł, na coś odrobinie skromniejszego ?

Rabata jak z bajki ☺ a ją mam zwykły domek....
Nallar 00:40, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Nallar ☺ Słońce nie grzeje tak, bo to strona wschodnia. Żwirek by ładnie podkreślił rośliny. I... masz rację, że nie biały. Za bardzo by bil po oczach, a... Piaskowy, byłby dobry ? Elewacja domu, jest żółta.

Myślę że piaskowy będzie lepszy niż biały.
Dziś uciekam, jutro wstaje wcześnie.
Basienka 00:44, 05 mar 2016

Nallar, kolorowych zatem. Dzięki za pomoc ☺

Zobacze, czy jeszcze ktoś podzruci wizję tych rabat ☺
paula23 01:27, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Paula23,

Wyczarowalas Cudo ! ☺ Z efektem WOW !☺☺☺

Bardzo mi się podoba.Zastanawiam się, czy tak ekskluzywne połączenie, będzie Pasować do mojego skromnego domu, rozumiesz... ? A masz w zanadrzu, pomysł, na coś odrobinie skromniejszego ?

Rabata jak z bajki ☺ a ją mam zwykły domek....

Jak by nie patrzeć to jest właśnie skromnie mniej skromnie się nie da 2 roślinki - lawenda + bukszpan i drzewko. Ale powiedz co Ci nie pasuje? Bukszpany że formowane? czy co? Bo tak w ciemno to zgadywanie może zając mi wieczność W wersji nie zimozielonej możesz bukszpana zastąpić tawuła też można ją ładnie ciąć i uformować na kule i obwódkę.

Nie podoba Ci się układ roślin czy rośliny(lawenda i bukszpan)?
Basienka 08:13, 05 mar 2016

Paula23,

Lawenda odpada- nie wiem czy bym sobie z nią poradziła, gdyż widziałam już w paru ogrodach i z biegiem czasu nie wyglądała estetycznie. Czyżby to efekt niewłaściwej pielęgnacji? Trudno mi to laikowi ocenic.

Za dużo ilość kulek z bukszpan - bardzo ładnie to wygląda w projekcie, ale mnie trzymają realia. Na renowację 3 rabat tj. tej narożnej, tej przed domem że schodami i po prawej stronie przed domem mam budżet 1300zl plus minus jakąs niewielka kwota by się znalazła. Jedną kulka bukszpanu średnicy 40cm kosztuje ok. 70zl- tak znalazłam najtaniej w szkółce.

Chciałabym połączyć więc tawuly ( bo to taniej wychodzi) i kulki bukszpanu oraz to drzewko na pniu. Tuja Szmaragd to standard, więc zostaje jako tlo, z racji sąsiadów o których pisalam.

Mam świadomość, że ładny ogród kosztuje i ciężko wykonać go ot tak za małą kwotę. Niestety stan po poprzedniczkę jest fatalny i chciałabym zrobić coś, by zwyczajnie nie straszył i przestraszył rodziny, która przyjeżdża w czerwcu.

]Nie musi to być CUDO, bo nie wiem czy w ogóle się da, ale żeby nie straszył- sama rozumiesz i widzisz w jakim to jest stanie... Głowa mała

Liczę na pomoc...
paula23 08:55, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
Paula23,

Lawenda odpada- nie wiem czy bym sobie z nią poradziła, gdyż widziałam już w paru ogrodach i z biegiem czasu nie wyglądała estetycznie. Czyżby to efekt niewłaściwej pielęgnacji? Trudno mi to laikowi ocenić.

Za dużo ilość kulek z bukszpan - bardzo ładnie to wygląda w projekcie, ale mnie trzymają realia. Na renowację 3 rabat tj. tej narożnej, tej przed domem że schodami i po prawej stronie przed domem mam budżet 1300zl plus minus jakaś niewielka kwota by się znalazła. Jedną kulka bukszpanu średnicy 40cm kosztuje ok. 70zl- tak znalazłam najtaniej w szkółce.

Chciałabym połączyć więc tawuly ( bo to taniej wychodzi) i kulki bukszpanu oraz to drzewko na pniu. Tuja Szmaragd to standard, więc zostaje jako tlo, z racji sąsiadów o których pisalam.

Mam świadomość, że ładny ogród kosztuje i ciężko wykonać go ot tak za małą kwotę. Niestety stan po poprzedniczkę jest fatalny i chciałabym zrobić coś, by zwyczajnie nie straszył i przestraszył rodziny, która przyjeżdża w czerwcu.

]Nie musi to być CUDO, bo nie wiem czy w ogóle się da, ale żeby nie straszył- sama rozumiesz i widzisz w jakim to jest stanie... Głowa mała

Liczę na pomoc...

Kobietko a od czego masz internet ?
Zamów bukszpany przez neta jak będziesz chciała podam Ci na priv fajne namiary. Kulki dałabym tu ze 3 szt a reszta w ciętą obwódkę (takie są po 1,99) taką jak pokazałam Ci u Madzenki a w środku jak nie chcesz lawendy to jest dużo innych możliwości np wspomniana przez Ciebie szałwia lub jeśli nie chcesz bukszpanów to można je zastąpić tawuła.
Czy podoba Ci się układ roślin na rabacie?
Czy jednak wolisz inny styl(jaki?)?
Basienka 09:04, 05 mar 2016

Przez internet ciężko trafić na coś pewnego, chyba że z polecenia a Ty tutaj się znasz ☺ jak widzę... Ją nie miałam szczęścia do zakupów ogrodniczych przez internet, gdy mieszkalam w poprzednim domu- rośliny pozostawiały wiele do życzenia.

Układ mi się podoba ☺, a mogę liczyc nieskromnie na jeszcze jakiś wariant ? ? ? Chodzi mi o układ roslin np. Prawa strona inne skupisko roślin, a lewą inne. Pytanie- czy w ogóle by to pasowało na małej przestrzeni jak ta.
Basienka 11:19, 05 mar 2016

---- Pytanie o odległość ---- ☺ ☺

1. W jakiej odległości od Tuji "Szmaragd" posadzić Śliwowisnie na pniu ?

2. W jakiej odległości od płotu i wzajemnie od siebie posadzić Tuje "Szmaragd" ?

Pozdrawiam.
paula23 13:31, 05 mar 2016

Basienka napisał(a)
---- Pytanie o odległość ---- ☺ ☺

1. W jakiej odległości od Tuji "Szmaragd" posadzić Śliwowisnie na pniu ?

2. W jakiej odległości od płotu i wzajemnie od siebie posadzić Tuje "Szmaragd" ?

Pozdrawiam.

Podaj wymiary rabaty.
Basienka 13:48, 05 mar 2016

Po południu zmierzenie dokładnie jeszcze rabate i podam wymiary ☺
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies