Witam.
Chciałabym prosić doświadczonych forumowiczów o pomoc w zagospodarowaniu rabatki a właściwie rabaty

Dopiero zaczęłam przygodę z ogrodnictwem i przyznam, że nieco gubię się w natłoku informacji. Niby wiem co bym chciała i co mi się podoba ale z praktyką - różnie a przeważnie fatalnie.
Na przedstawionym kawałku są 2 róże pienne ( z przodu), juka na przodzie, na samym końcu rządek bukszpanów (jeszcze się nie przyjęły do końca-źle zniosły zimę w doniczkach), z boku dwa rododendrony (myślę, że do wysiadki ponieważ stanowisko jest zdecydowanie słoneczne (?)).
Przy samych kamieniach puszczony floks (niby taka obwoluta), pomiędzy różami posadzona macierzanka żeby się rozrastała ale nie upieram się, żeby musiała tu zostać

W centralnym miejscu migdałek na pniu. A wzdłuż siatki jodła, żeby odgrodzić się od sąsiada. Wiem, że jak jodły urosną to wszystko się zmieni i staram się myśleć przyszłościowo z tym sadzeniem roślin (ale różnie mi to wychodzi).
Oczywiście przestrzenie między krzewami będą wysypane korą.
Reasumując chciałabym prosić o podpowiedź co zmienić, co przesadzić, przenieść, dokupić.. Bardzo bym była wdzięczna.
Dodam, ze mam jeszcze żurawkę (może dać pod migdałek?) oraz lawendę (ale to już chyba gdzie indziej pójdzie bo i tak jest tu niezły misz masz a wolałabym jednak jakiś większy ład i porządek uzyskać

Bardzo podobają mi się wszelkie kulki z iglaków i bukszpanów ale gdzie je umieścić?
Na koniec proszę się nie sąsiedztwa mlecza, mąż jest pszczelarzem i nie daje mi tego wyrwać

Także nasze obejście zawsze będzie troszkę chwastowe i pewnie nigdy idealne
Dodam też, że ta rabatka jest przy samym wjeździe, dla porównania za chwilkę dodam drugą stronę, zupełnie jeszcze nie zagospodarowaną