Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aneta1309 13:25, 13 maj 2016

Coniki nie sadź wcześniej czy później Ci zmarnieje.
Aga 14:37, 13 maj 2016

JustynaMi napisał(a)
proszę kogoś o poradę, może jednak zerkniecie na mój bałagan - jak zabrać
się do uporządkowania go?

co tu nie pasuje, a co by pasowało? c

rabata zachodnio-południowa

wg mnie wierzba nie pasuje, dałabym ją w inne miejsce ogrodu / pięciornik żółty wcale ładnie nie wygląda, jałowce kilku-letnie za bardzo się rozrosły...

mam ochotę posadzić tu formowanego świerka conicę, proszę o jakieś pomysły

Jałowce przyciac na rozgałezieniach tak zeby nie było widac ciecia a jako drzewko posadziłabym sliwe wisniowa.
gosiacz22 18:03, 13 maj 2016

Witam,

Mam pytanie odnośnie nasadzeń obok szamba, które de facto nie jest już użytkowane. Dla zobrazowania wstawiam zdjęcie. Jest trochę bałagan bo robiliśmy przyłącze do kanalizacji i troszkę musieliśmy rozkopać. Zaznaczone są obszary w których na głębokości ok 40 cm znajduje się betonowa płyta i rura. Jest to strona północno-wschodnia.Jakie rośliny mają płytki system korzeniowy i nadawałyby się w to miejsce?

Mata oczywiście już zdjęta
JustynaMi 18:59, 14 maj 2016

Iwcia napisał(a)
Conica jest na forum określana jako chorowita a stanowisko ma być reprezentacyjne. Nie lubię jałowców więc nie doradzę - nie będę obiektywna Dalej masz bodajże tuje danica. Osobiście dałabym i tu danicę, żeby utrzymać podobny kształt roślin. Do tego małe drzewko szczepione. Uzupełnić trawkami, czy kulkami bukszpanu, żurawkami.

Albo tylko zawijasek bukszpanowy z drzewkiem po środku.

dziękuję Iwcia
ja też nie lubię tych jałowców, na własne ryzyko i wbrew woli Męża, na pewno je przesadzę
a czy jako drzewko mogę dać nawiązując do podbliskiej - szczepioną trzmielinę?
JustynaMi 19:01, 14 maj 2016

Aga napisał(a)

Jałowce przyciac na rozgałezieniach tak zeby nie było widac ciecia a jako drzewko posadziłabym sliwe wisniowa.

Aga, dziękuję
nie bardzo wiem - dziś robiłam podchodzy jak poprzycinać te jałowce
tnę wszystko w naszym ogrodzie, a z tymi mam jakiś problem :/
śliwę mam przy altanie i ona jednak spora jest, nie wiem czy nie za duża tutaj będzie - ale piękna!
zapewne 13:27, 15 maj 2016

Witam,

jestem początkującym ogrodnikiem - mało wiem i mało umiem, ale chcę się szkolić Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty. Rabata ma wymiar 470cmx115cm. Znajduje się w miejscu w którym słońce pada od rana do godz. 12:00, później jest już cień.
Obecnie znajdują się na nim cebulki mieczyków i dalii - wkopane byle jak, byle by przetrwały. Znajdują się tam też jakieś iglaki przywiezione przez teścia niewiadomo skąd - ten większy usycha i chyba nic z niego nie będzie. Dostałam też azalię oraz świerka kulistego szczepionego na pniu, które chce wykorzystać na rabacie. Przesyłam zdjęcia roślin, które mam nasadzone w innych częściach "ogrodu". Może coś by można było wykorzystać w projekcie...
Z góry dziękuję za pomoc.

Iwcia 19:15, 15 maj 2016

JustynaMi
Nie wiem o którą wersję pytasz - jeśli tylko zawijasek z drzewkiem to może trzmielina być, że tak powiem "zbyt skromna". No właśnie widziałabym może śliwę... (można ciąć), może miłorząb? Zależy co lubisz.
W drugim wariancie - spróbuj rozrysować - tu trzmielna była by ok. Jaki masz wymiar tej rabatki?
JustynaMi 23:16, 15 maj 2016

Iwcia napisał(a)
JustynaMi
Nie wiem o którą wersję pytasz - jeśli tylko zawijasek z drzewkiem to może trzmielina być, że tak powiem "zbyt skromna". No właśnie widziałabym może śliwę... (można ciąć), może miłorząb? Zależy co lubisz.
W drugim wariancie - spróbuj rozrysować - tu trzmielna była by ok. Jaki masz wymiar tej rabatki?

Iwcia taką samą trzmielinę pokazuję na I-ej fotce - czy nie za blisko będzie II-a więc taka?
rabata 2,5x3
miłorząb pendula - bardzo fajne drzewko i można ciąć - ale nie widziałam do tej pory w pobliskich ogródniczych
Iwcia 08:08, 16 maj 2016

rabata 2,5x3
no to nie taka mała
Pytałaś o trzmielinę. Jeśli się na nią zdecydujesz myślę, że nie będzie za blisko. Nie napisałaś,która opcja Ci bardziej leży.
kami 13:19, 16 maj 2016

Z czym można posadzić buka Tricolor szczepionego ale mającego uróść 7-8m?
Czytałam, że leśne buki powodują przez swoje korzenie zamieranie wszystkiego pod nimi.
Ogrodowy Trikolor czy Rohan też jest taki problemowy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies