Mam do zagospodarowania rabatę wzdłuż płotu. Kiedyś rosły tu cyprysiki, ale zrobiły się brązowe. Obecnie posadzone są szmaragdy. Rabata jest nasłoneczniona. Co najlepiej by tam rosło? Dać obwódkę z bukszpanu czy tawuły a może trzmieliny? Po drugiej stronie pergoli też jest rabata. Przy białej kratce rośnie powojnik.
Według mnie piórkówka ładnie wygląda z hortensjami Limelight za plecami lub np. miskantem Zebrinusem. U mnie przed piórkówką nic nie rośnie wtedy ładnie podkreślony jest fontannowy pokrój tej niewysokiej trawy. Z hakonechloe jeszcze nie mam doświadczenia bo u mnie dopiero ma tydzień i jest malutkaW przypadku Zebrinusa wiosną w tej części rabaty będzie pusto ,ale można wtedy poszaleć z cebulowymi
Za piórkówką mogą też myślę dobrze wyglądać róże np. The Fairy lub The fairy Dance.Są niby płożące ale rosną ok 60-80 cm wysokie i niezawodnie kwitna do póżnej jesiemi czyli wtedy kiedy kwitnie również piórkówka.
Wiem ,że trudno się zdecydować Mi też bardzo wiele zestawień się podoba i prawie niemożliwym wydaje się wybrać najlepsze
Pomyślałam jeszcze, że może zwiększyć ilość hortensji za plecami piórkówki ,które na rabatce po prawej stronie już masz a także dołożyć na przodzie trochę lawendy? Posadż też te tawułki, które wiosna rozświetlą rabatę a dobrze wygladaja i z lawendą i z trawami .Hmm, Danusia zawsze doradza konsekwencje w wyborze gatunków i żeby nie za dużo ich było...
objasnie obrazka
nr 1 tawuła golden princess x 3-4 sztuki (mam 4 sztuki)
nr 2 Kłosówka miękka jackdaws cream (mam 5 sztk)
nr 3 hortnesje
nr 4 piótrkówka ( mam 6 sztk)
Zrobię jak piszesz. Tylko teraz zastanawiam się czy te piotrkówki zrobić z prawej strony przy lawendzie ? Jakie hortensje proponujesz? obok rosną białe phantom i silver dollar, myslę, ze jakieś mniejsze tylko czy białe, ja się skłaniam ku białym ewentualnie limelight, tylko czy dadza radę na pełnym słońcu?
Jeszcze tak myślę, czy by nie zmienić miejsc czyli tawułka golden princess + kłosówka z prawej strony, a piotrówka z lewej, wtedy mogłabym z 2 piotrkówki poprowadzic po łuku na ta szerszą częśc rabaty z lewej i pomiędzy nimi posadzić jabłon rajską.
Dochodzę do wniosku, ze ta jabłoń chyba tam nie pasuje.
Co sądzisz/ sądzicie o mojej konfiguracji? która lepsza? Czy w tej czranej część na obrazku posadzić jeszcze coś zimozielonego typu bukszpan, kulki itp. Nie wiem gdzie posadzić te tawulki. Muszę chyba z nimi wejśc już na część dla iglaków.
Sumując mam do dyspozycji
2x tawuła biała
6x piotrkówka
4x tawuła golden princess
5x Kłosówka miękka jackdaws cream
3x żurawka fire alarm
duża kula bukszpanu (80cm)
mała kulka bukszpanu (30cm)
3x hokenhloa aureola
oczywiscie wszystiego nei musze od razy wykorzystać, bo rabata jeszcze się ciagnie,
Hortensji silver dollars nie znam ale Limelight na słońcu dobrze się sprawdzają. Phantom chyba też. Białe Anabelki wolą cień. Nie mam pomysłu gdzie ta jabłoń by pasowala więc się nie wypowiadam. Ale piórkówka Hameln dobrze będzie wyglądała zarówno przy lawendzie z prawej jak i tawule z lewej strony rabaty.
Ustaw wszystkie doniczki na rabacie w odpowiednich odległosciach i popatrz co ci lepiej pasuje. Tak intuicyjnie Może się okaże ,że już nie ma miejsca na ten "środek"?Bo hortensje Limelight potrzebują miejsca i ja sadzę ok 1 m od siebie. Phantom to tez wielka roslina...to już niewiele miejsca zostanie na tej rabacie
silver dollars, to chyba najwytrwalsze hortensje, sztywne, pięknie kwitnące, u mnie są na słonecznym miejscu, Fantomy także. Pięknie wyglądaja hakonechloe.
Wyprowadziłabym z poprzedniej rabaty lawendę, bo i innej gleby potrzebuje, i może mieć sucho (a hortensje nie nawet silver dolarki )
Biała tawuła, to norweska?
Miałam sąsiedztwo róży the fairy z piórkówką - urokliwe! Znajdę fotkę - wkleję
(w tym roku - po zimie mam "wybite" piórkówki i misjanty gracillimusy!!!)
dodaję zdjęcia pażdziernikowe, czyli drugie kwitnienie
i
Ja mam młodziutki ogród, w zeszłym roku robiłam pierwsze sadzenia, więc wszytsko jest jeszcze młode i cięzko mi mówić o doświadczeniach. SIlver dollar posadziłam dopiero w tym roku, a lawendę specjalnie odsunełam od hortensji na "wyspie z klonem" bo wymieniłam ziemię na odpowiedniejszą dla lawendy i posadziłam ją na podniesionej rabacie - tak jak było napisane w ogrodowisku
Zobaczymy jak to będzie rosło, ale lawenda wsadzona 3 tyg temu juz wypuszcza kłoski z kwiatami, a wsadzałam sadzonki ścięte prawie na jeża .
WSzystkiego się uczę czytając to forum. To moje źródło wiedzy
Jest mi bardzo miło, że ktoś zainteresesował się moim postem, tym bardziej motywuje mnie to do działania. Nie mogę się doczekac weekendu, żeby zacząć sadzić.