Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gosiaczek1 10:43, 03 cze 2016

Myślałam bardziej w kierunku skomponowania tak rabaty aby była na różnych poziomach.
Myślałam w kierunku np krzewuszka, tawuła, derenie, różne formy na pniu, ach tyle rzeczy podoba mi się i chyba za dużo. Tylko jak to połączyć nie mam pojęcia
Magaraga 14:41, 03 cze 2016

Witam

piszę tutaj bo potrzebuję pomocy w stworzeniu ładnego przedogródka. Tymczasem wygląda on dość tragicznie.

A najgorsze jest to, że ja takie straszydło stworzyłam sama tzn. wciąż tworzę - bo ja tu cały czas coś przesadzam, dosadzam a i tak nic ładnego z tego nie wychodzi. Ogólnie chaos- taki jak w mojej głowie. Rosną tu między innymi róże, lawenda, bukszpany, modrzew, karagana, hortensja, hosty.

Także jakby ktoś miał chwilkę czasu i pomysł to niech pisze co dosadzić, co przesadzić, a z czego zrezygnować.

Czekam z niecierpliwością na Wasze pomysły.

bata 00:57, 04 cze 2016

w tym wątku tak dużo dobrych dusz może któraś ulituje się nad moją koncepcją fragmentu ogródka

tak jest - 2 x buk kolumnowy

planuję cos w tym stylu

1 - -rozplenica
2 - hortensja karłowata
3 - żurawki bordowe
4 - nie wiem co

będę wdzięczna za wszelkie sugestie
Marcin89 06:46, 04 cze 2016

bata napisał(a)
w tym wątku tak dużo dobrych dusz może któraś ulituje się nad moją koncepcją fragmentu ogródka

planuję cos w tym stylu

1 - -rozplenica
2 - hortensja karłowata
3 - żurawki bordowe
4 - nie wiem co

Brakuje tła w postaci żywopłotu/szpaleru z wysokich roślin. Przed trawami mogą być kolorowe berberysy (żółte lub bordowe) same albo do nich jeszcze rozchodnik okazały kwitnący jesienią. W tych niższych piętrach grupy tulipanów, by wiosną było kolorowo.
Marcin89 06:48, 04 cze 2016

A jak żywopłotu nie chcesz to można puścić bluszcz na ogrodzenie i też będzie dobre tło.
ewwa 07:03, 04 cze 2016

bata napisał(a)
może któraś ulituje się nad moją koncepcją fragmentu ogródka

planuję cos w tym stylu

1 - -rozplenica
2 - hortensja karłowata
3 - żurawki bordowe
4 - nie wiem co

A naprawdę chcesz zostawić widok na sąsiednią działkę?
ad1 rozplenica póżno rusza, potrzebuje słońca - tu jesli już: miskanty, albo trzcinnik (ale ten chyba nie najlepiej gra z hortensjami- raczej z jeżówkami i inntmi "słonecznymi")
ad2 dlaczego karłowata? Wręcz przeciwnie - dałabym silver doolars albo fantomy, albo anabelle - jeśli jest tam choć trochę cienia - i taki zestaw w powtarzalnych sekwencjach: - wtedy w parterze mogą być żurawki, albo brunery, albo inne co Ci się podoba.
Jeśli jest miejsce - można z jednego buka dorzucić
Nie określiłaś nasłonecznienia i jakości gleby
Drzewka rosnące w trawniku to nie najlepszy pomysł - część rabatowa będzie "odarta" z trawnika?
ewwa 07:14, 04 cze 2016

Magaraga napisał(a)
Witam

piszę tutaj bo potrzebuję pomocy w stworzeniu ładnego przedogródka. Tymczasem wygląda on dość tragicznie.

Rosną tu między innymi róże, lawenda, bukszpany, modrzew, karagana, hortensja, hosty.

Magraga, masz tu... wystawkę jak w szkółce ogrodniczej
Uporządkuj te rośliny wg wymagań i ogranicz listę gatunków:
np główne - róże (ale jakie?) i lawenda plus bukszpany -
albo druga hortensje, hosty i bukszpany
Do tego jakiś akcent bardziej architektoniczny- czyli tło z wyższych roślin od strony sąsiadów i ulicy
Marcin89 07:24, 04 cze 2016

ewwa napisał(a)

Magraga, masz tu... wystawkę jak w szkółce ogrodniczej
Uporządkuj te rośliny wg wymagań i ogranicz listę gatunków:
np główne - róże (ale jakie?) i lawenda plus bukszpany -
albo druga hortensje, hosty i bukszpany
Do tego jakiś akcent bardziej architektoniczny- czyli tło z wyższych roślin od strony sąsiadów i ulicy

Warto też zrobić listę istniejących roślin i po ile sztuk ich masz. Wtedy wybierasz co zostaje, co dokupić i robisz plan nasadzeń. Od sąsiada też bym się odgrodził. Brakuje też większego drzewka - tu masa opcji do wyboru.
bata 08:04, 04 cze 2016

Ewaa, Marcin dziękuję za odzew

ten fragment działki ciągnie się za takim

tutaj tuje są do granicy tarasu, nie chciałam ciągnąc ich dalej , chyba w roli tła myślałabym bardziej o bluszczu,
jeżeli chodzi o buki to one są dwa dokładnie na wprost okien w salonie i w górnych pokojach, tam mam duże okna do podłogi, w trawniku rosną teraz, w domyśle maja być na granicy rabaty
o hortensji karłowatej myślałam dlatego, by była w miare równa wzrostem do rozplenicy
ta część jest bez słońca tak od 11 do 14-15
dziękuję za pomysły, idę dalej kombinować
frezja 11:14, 04 cze 2016

Marcin89 napisał(a)
A jak żywopłotu nie chcesz to można puścić bluszcz na ogrodzenie i też będzie dobre tło.

Jaki bluszcz jest odpowiedni ?...mam dylemat u siebie.