Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

AnkaW 13:58, 06 cze 2016

Witam ponownie z pojedynczym pytaniemWłaśnie dumam nad obsadzeniem terenu wokół nowej altany. Niestety mam przy sobie tylko takie zdjęcie: Lewa strona to południe i tam jest nasyp wys. od 0 do 1m - mam pewną dowolność w ukształtowaniu pochylenia ale cała działka i tak opada w dół. Po prawej stronie jest wykop, z tyłu będzie murowana ściana grila. Zdjęcie jest robione od strony wejścia. Jak to obsadzić? Myślałam, że zrobię to spokojnie jesienią ale jak pada deszcz to błoto rozpryskuje się na altanę i kostkę i muszę to zrobić już teraz. Póki co przy każdym z trzech słupów od strony południowej i południowo- wschodniej zasadziłam po dwie tawuły japońskie. Mam 10 sztuk lawendy i kilka ukorzenionych hortensji bukietowych z patyczków od Bożenki (bozgi - jeszcze raz dziękuję) Myślałam o lawendzie dla zapachu i odstraszania komarów Wiem, że 10 to mało ale zawsze można dokupić Ogród jest raczej wiejski, sama altana jest w sadzie owocowym pomiędzy morelą, wiśnią, jabłonią i morwą. Rozmiar boku to 2,5m. Ziemia gliniasto ilasta i przeciągi na kierunku od strony działki sąsiada. Na południowej stronie jest poza granicą działki wznosząca skarpa ze starymi modrzewiami Przerwa po lewej stronie od wejścia niestety w tym momencie zapewnia nam widok na drogę - chciałabym w tym "oknie" coś wyższego. Obawiam się też śniegu, który będzie spadał z dachu. To chyba komplet informacjiPoproszę ładnie o wszelkie wariacje projektowe
AnkaW 20:13, 06 cze 2016

to może takie zdjęcie będzie lepsze?: na trawnik proszę nie patrzeć koparka przyjechała po deszczu i jest do odtworzenia
AgnieszkaKch 00:05, 07 cze 2016

malgol napisał(a)

A gdzie trzymasz te wysiane nasionka i w jakich pojemnikach siejesz? Mnie sianie na razie przerastało i kupowałam gotowe sadzonki wiosną...Do dyspozycji mam parapet okna w garażu,ale nie wiem czy tam nie za chłodno byłoby kiełkującym nasionkom?

na samym początku okno w garażu jest wystarczające. codziennie zraszałam. Przestawiłam trawki na okno w kuchni dopiero jak już zaczęły się dzielić i tak je trzymałam z 2 tygodnie. Jak już minęły przymrozki wystawiłam je na taras i tak sobie stoją tam do tej pory, ale rosną, mysle, ze jeszcze z 2 tyg i wsadzę je do gruntu.
Ja cały proces rozpoczęłam zbyt późno. powinno się zacząć w lutym, a ja zaczęłam w maju.

Wysiałam ostnice i kostrzewę siną.
Na początku, wszystkie nasionka jednego rodzaju do jednej doniczki, ale starałam sie od razu, żeby jedno nasionko nie nachodziło na drugie (odzielałam je wykalaczką), a potem przepikowałam do takich małych "szklarenek" jedna długa doniczka z podstawką, a w niej 54 przegródki, idealnie weszla mi na parapet.
Ważne, zeby uzywac ziemi z worka do wysiewu, podobno w zwykłej ziemi uniwersalnej slabo wschodzą.

tutaj znjadziesz więcej info
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=20
malgol 08:05, 07 cze 2016

Dzięki Postaram się w przyszłym roku wysiać samej bo nie liczę już ,że mi przezimuje
AsiaK_Z 08:43, 07 cze 2016

AnkaW napisał(a)
Witam ponownie z pojedynczym pytaniemWłaśnie dumam nad obsadzeniem terenu wokół nowej altany. Niestety mam przy sobie tylko takie zdjęcie: Lewa strona to południe i tam jest nasyp wys. od 0 do 1m - mam pewną dowolność w ukształtowaniu pochylenia ale cała działka i tak opada w dół. Po prawej stronie jest wykop, z tyłu będzie murowana ściana grila. Zdjęcie jest robione od strony wejścia. Jak to obsadzić? Myślałam, że zrobię to spokojnie jesienią ale jak pada deszcz to błoto rozpryskuje się na altanę i kostkę i muszę to zrobić już teraz. Póki co przy każdym z trzech słupów od strony południowej i południowo- wschodniej zasadziłam po dwie tawuły japońskie. Mam 10 sztuk lawendy i kilka ukorzenionych hortensji bukietowych z patyczków od Bożenki (bozgi - jeszcze raz dziękuję) Myślałam o lawendzie dla zapachu i odstraszania komarów Wiem, że 10 to mało ale zawsze można dokupić Ogród jest raczej wiejski, sama altana jest w sadzie owocowym pomiędzy morelą, wiśnią, jabłonią i morwą. Rozmiar boku to 2,5m. Ziemia gliniasto ilasta i przeciągi na kierunku od strony działki sąsiada. Na południowej stronie jest poza granicą działki wznosząca skarpa ze starymi modrzewiami Przerwa po lewej stronie od wejścia niestety w tym momencie zapewnia nam widok na drogę - chciałabym w tym "oknie" coś wyższego. Obawiam się też śniegu, który będzie spadał z dachu. To chyba komplet informacjiPoproszę ładnie o wszelkie wariacje projektowe

Pierwsza moja myśl była "lawenda" Myślałaś może jeszcze o powojnikach, różach, liliowcach?
kamila66 09:03, 07 cze 2016

AsiaK_Z napisał(a)

Pierwsza moja myśl była "lawenda" Myślałaś może jeszcze o powojnikach, różach, liliowcach?

Ja też widziałbym tam powojniki lub jakąś Aktinidie - kiwi. Dr Szymanowskiego ma kolorowe biało różowe-liście, reszta to zielone odmiany.
AnkaW 10:10, 07 cze 2016

Dziękuję Wam za zainteresowanie Powojnikowo i różowo w tym roku troszkę już działałam w innych miejscach - trochę martwi mnie ew. konserwacja drewna - musiałabym zniszczyć pnącze Lawenda też była moją pierwszą myślą - "stok" mam wymarzony dla niej ale poza nią przydałoby mi się też coś wyższego- coś czemu niestraszny byłby spadający śnieg i wtedy pomyślałam o hortensjach bukietowych ale - nie zgadza się ziemia - jak będę zasilać hortensje to nie ma mowy, żeby przy okazji nie potraktować nawozem lawendy. I tu padłam i wstawiłam zdjęcie do wątkuPodoba mi się pomysł Asi z liliowcami - tylko muszę pokombinować lub posłuchać kogoś mądrzejszego jak je tam umiejscowić. Myślałam też o trawach ale pierwszy sezon zimowy przed nami- nie wiem jakie szkody może dookoła altany spadający śnieg zrobić... Poza tym w najszerszym miejscu ta moja skarpka ma teraz ponad 2m - dać na całość lawendę? Pomiędzy będzie dalej błocko czy kamyczki mi się tam utrzymają? Wydawało mi się, że tyle się już O. naczytałam, że dam sobie radę ale jak przychodzi do konkretnego miejsca to jest gorzej niż przed erą O. - bo teraz już wiem, że źle robię
AsiaK_Z 10:36, 07 cze 2016

A może zrobić jeszcze opaskę z kamyczków zerknij do Michała, a tam gdzie skarpa można zrobić mały murek oporowy. Śnieg nie zniszczy roślin. Można też zamontować zabezpieczenie na daszku, ale nie o to chyba chodzi
AnkaW 10:56, 07 cze 2016

Dziękuję Asiu - pomysł z opaską cudny - skorzystam I nawet z chwaściorami chyba nie będzie problemu, bo nie sadziłabym w niej roślin i mogłabym pod kamyczki dać to co jest ogrodowiskowym przestępstwem Co do murku hmmm - też cudny ale murków u mnie dostatek i jak powiem M. że chcę następny to .... nie wiem co
AsiaK_Z 10:58, 07 cze 2016

Nie bój żaby, eMuś wybuduje kolejny choćby dla świętego spokoju