Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 07:51, 01 wrz 2016

Tworzenie rabaty

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 07:53, 01 wrz 2016

Rabata z brzozami tylko wtedy wyjdzie, gdy brzóz jest co najmniej 5.

Brzozy ustawione nieregularnie. Dodam brzozy himalajskie, zwykłe tak smiecą, że od Anuli z brzozy gwiazdki to mam nawet w garnku i łazience. A podjazd usypany na beżowo.

Wrzory i wrzośce po 35 sztuk jednej odmiany, różniące się kolorystycznie, rozplecine po 3-5 szt. miskanty co najmniej 3 sztyki, hortensje co najmniej 3 szt i jedna odmiania, zurawki, trawki niskie, krokusy co najmniej 100 szt. Berbersykiki Bagatelle.

Instagram Ogrodowiska
ivo 08:24, 01 wrz 2016

Danusiu ta realizacja brzozowej rabaty jest zachwycająca a efekt powala na kolana !
Aga 09:55, 01 wrz 2016

Gardenarium napisał(a)

Zrób lasaek brzozowy, teraz jedno drzewo nie da żadnego efektu bo bzroza gwiazdą nie jest. Kilka brzóz to już co innego.

Zrób tak jak w ogrodzie z lustrem, teraz masz tam wielki bałaganik
Nie jedna hortensja tylko co najmniej trzy, lawenda nijak nie pasuje, bo w środku jest za niska. Jedna rozplenica, a dlaczego tylko jedna?
Jedna jeżówka, tylko jedna? powinno być 15.

Zrób listę 3-5 gatunków roślin, kup po kilka egz. i ładnie je pogrupuj. Alke na tym zdjęciu to się za bardzo nie da bo nie wiadomo jaki inny bałaganik jest obok. Zrób więc plan tej rabaty w odniesieniu co jest obok, bo inaczej wyjdzie od sasa do lasa.

Obelisk niepotrzebnie psuje widok, po co on tam jest?

Tak lasek wygląda w najlepszym momencie
Tak wygląda rabata

Tak wygląda rabata w całosci

Za brzoza jest warzywnik oddzielony obwodka z trzmieliny

Może dodam jeszcze szersze spojrzenie na tą rabatę .Stojąc w miejscu przyszłego tarasu widzę tą rabatę jeszcze jest bałagan ale trwa budowa

Kierując sie w prawą stronę widać w rogu działki warzywnik(może nie bardzo widać go bo jest oddzielony scianą z żywopłotu cietego do 1 metra wysokości) a tam gdzie żwirowy placyk rabata z różami i pod ściana zywopłotu winogron

Teraz patrząc na lewo jest szopka na opał i rabata ze śliwami

Dalej za nia jest puste miejsce kiedys tam bedzie placyk z grilem i miejscem do siedzenia
Gintura 10:39, 01 wrz 2016

Witajcie
mam taki zakątek w ogrodzie ( na widocznym z tyłu murze w chwili obecnej nie ma już iglaków tylko posadzony został bluszcz i tego liliowca przed świerkiem też niema, świerk srebrny najprawdopodobniej też zmieni miejsce bo mało niestety go widać a posadzę tam może Miscanta Zebrinus a Danicę na wiosnę przytnę w zgrabniejsze kule )

i ten jęzor trawy coraz bardziej mnie wkurza trudno tam wjechać kosiarką. Pomyślałam żeby wysypać tam grys szary i posadzić rozpalenicę Hameln, żurawki Citronella i może Barona
Tak to by wyglądało

a może lepiej Dereń Ivory, Baron i carex ice dance wysypane żwirem czy lepiej korą

a taka jest szersza perspektywa tego miejsca
Poradźcie proszę czy dobrze kombinuję będę wdzięczna za każde sugestire i uwagi
a
Gintura 10:43, 01 wrz 2016

Aga napisał(a)

Tak wygląda rabata w całosci

Za brzoza jest warzywnik oddzielony obwodka z trzmieliny

Może dodam jeszcze szersze spojrzenie na tą rabatę .Stojąc w miejscu przyszłego tarasu widzę tą rabatę jeszcze jest bałagan ale trwa budowa

Kierując sie w prawą stronę widać w rogu działki warzywnik(może nie bardzo widać go bo jest oddzielony scianą z żywopłotu cietego do 1 metra wysokości) a tam gdzie żwirowy placyk rabata z różami i pod ściana zywopłotu winogron

Teraz patrząc na lewo jest szopka na opał i rabata ze śliwami

Dalej za nia jest puste miejsce kiedys tam bedzie placyk z grilem i miejscem do siedzenia

Aga a nie masz gdzie przenieść się z tym warzywnikiem? Tam aż według mnie prosi się o taki brzozowy zakątek. Było by cudnie.
Aga 11:20, 01 wrz 2016

Hmmmm warzywnik napewno dałoby sie gdzieś przenieść bo nawet tam za wiele warzyw nie ma bo dużo miejsca w warzywniku zajmują mi truskawki ,mam 3 borówki i maliny narazie mały krzaczek .Z warzyw uprawiam podstawowe takie potrzebne do obiadu.Myślę że potrzebuję konkretnego planu na ten ogród .Napewno wiem co chcę mieć w ogrodzie gorzej jest z rozplanowaniem .
Gintura 11:55, 01 wrz 2016

Mam ten sam problem ciągle przerabiam
kecimka_85 12:57, 01 wrz 2016

Witam Potrzebuję rady co do nasadzeń w rogu działki. Jest tam juz brzoza youngi i kupiłam na ten róg sliwę nigre oraz katalpe aurea, ktore sa jeszcze w donicach. Generalnie ma to byc w przyszlosci takie miesce do posiedzenia. Narazie planuje ławke ale w przyszlosci zastanawiam sie nad czyms zadaszonym, gdyz nie ma tam ani grama cienia. Teraz zastanawiam sie czy to bedzie dobrze wygladac i czy niedokupic czegos jeszcze. Marzylo mi sie tam drzewo o rozlozystej koronie by mozna bylo sobie pod nim usiasc tylko jest taki problem ze dzialka po prawej stronie jest jakies 1.5 metra ponizej poziomu naszej dzialki i boje sie sadzic tam duze drzewa... Poradzcie cos proszę. Dodaje dwa zdjecia.
kecimka_85 13:04, 01 wrz 2016

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies