Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

igacz3 11:11, 04 wrz 2016

A miałam nadzieję, że jednak je wysadzę do gruntu i zaaklimatyzują się z czasem.
Gardenarium 11:12, 04 wrz 2016

igacz3 napisał(a)
Witam
Ja mam troche inne pytanie. Mam z wlasnej hodowli. 3 sosny pinie w doniczce maja 3 lata. Pytanie moje to kiedy je mozna wysadzic do gruntu i czy trzeba je jakos szczegolnie pielęgnować? Dodam ze cale lato stoja na dworze a zima w garazu na oknie.

Sosna pinia Pinus pinea to roślina śródziemnomorska, u nas nie zimuje w gruncie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:15, 04 wrz 2016

EwciaK napisał(a)

Dziękuję bardzo. To jak myślisz wywalić ekobordy i zasypać wszystko jak leci korą? Chciałam wyeksponować kulki w żwirku?

Nie, xle będzie. Jeśli chcesz wyeksponować to zrób większą łezkę, gdzie jej granica będzie przebiegać na styku z trawnikiem Wysepka nie może byc takim ogryzkiem a takie coś.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:28, 04 wrz 2016

Instagram Ogrodowiska
A_gawa 16:56, 04 wrz 2016

Toszka napisał(a)

Ponieważ nic o skarpie nie wiem, to podaję w ciemno: sedum, jeżówki

Przemyśl, czy nie lepszy efekt da ci obsadzenie całej skarpy hakonechloa macra lub Nicolas. W maju już masz duże czupryny. W tym czasie rozplenica zaledwie się budzi.

Toszka, dziękuję Ci serdecznie! Właśnie tak zrobię. Czy będzie pasować do niej irga 'Major'? Coś mi kojarzy z hakone kompozycja Szefowej z jednego ogrodu...
Duże tam słońce jest i suchawo, ale irga już daje radę.
A_gawa 17:21, 04 wrz 2016

Bardzo proszę Was o identyfikację trawy za tujkami:
http://www.homesquare.pl/files/uploads/2014/06/Trawy_ozdobne.jpg

Mam nadzieję, że mogę wkleić tego linka.

I jeszcze inne pytanie - szukam drzewa o kulistej koronie, które można zestawić z brzozą himalajską. Po lewej stronie podjazdu lasek brzozowy, a po prawej chciałabym 3 kuliste drzewa w rzędzie przy tujach. Podsuniecie coś oprócz klonu?

Jak nic nie wymyślę, to po prostu będą tylko brzozy i śliwy wiśniowe.
Toszka 18:24, 04 wrz 2016

ta trawa wg.mnie wygląda na molinię.

Wiśnia osobliwa'Umbraculifera'
ambrowiec 'Gumball'
Gardenarium 19:28, 04 wrz 2016

A_gawa napisał(a)

Toszka, dziękuję Ci serdecznie! Właśnie tak zrobię. Czy będzie pasować do niej irga 'Major'? Coś mi kojarzy z hakone kompozycja Szefowej z jednego ogrodu...
Duże tam słońce jest i suchawo, ale irga już daje radę.

Zgadza się, w zimozielonym ogrodzie mam taką kompozycję, sama wymyśliłam

Instagram Ogrodowiska
Toszka 20:54, 04 wrz 2016

Od siebie tylko dodam, ze Hakonechloa macra rośnie u mnie na totalnej patelni, calutki dzień słońce. Pierwszy rok po posadzeniu wymaga starannego podlewania, bo się korzeni. Z pozoru pióropusz stoi.
Nie wiem jaką masz glebę. O tym milczysz - polecam przyszykować płytkie, na 15-20cm dołki, szerokie na min. 50cm. Do dołka kompost, piasek dużo kory. Przekopać starannie z glebą. Sadzić
A_gawa 12:44, 05 wrz 2016

O! Tak się uśmiecham! Dziękuję!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies