Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

SlonecznyOgrod 14:42, 31 sty 2017

Witam Pani Danusiu. Ponawiam prośbę o poradę.
Przy powstawaniu mojego ogrodu, teren wyrównaliśmy, została nawieziona czarna ziemia, trawa zasiana. Sadziliśmy drzewka tak aby zapełnić pustą przestrzeń, więc rozmieszczaliśmy je luźno po całości. Nie tworzyliśmy grupowych nasadzeń. Teraz już wiem, że to błąd. Na dodatek mój M zaplanował dwa wjazdy, jeden główny do garażu, a drugi wjazd roboczy (dojazd do szamba i z opałem). A żeby nikt nie wjeżdżał na trawnik M zaplanował tuje przy obu wjazdach całe rzędy i tak powstało 5 rzędów. W tamtym roku jeden rząd zaczęłam przerzedzać co drugą wykopywałam (widać to na ostatnich zdjęciach po prawej).
A teraz jak chcę zrobić zmiany, rozważam likwidację tej drogi, od strony płotu słońce świeci od rana do południa i po południu tak świeci jak patrzymy na pierwszych zdjeciach. teraz mam prawie wszędzie słońce cały dzień, ale płot i żywopłot jak urośnie dadzą trochę cienia.
Od drogi nie mam ogrodzenia, chcę się trochę zastawić roślinami. Mam kupioną wąską pergolę, do której planuję zamontować deski żeby powstała ławeczka. Te drzewka, które tam widać to drzewka owocowe i kasztanowiec na środku trawnika bliżej domu.
Od płotu do płotu jest 28,5m.
I tu mam pytanie co dać od drogi, jaką rabatę, jak szeroko i jakie rośliny? Jak zrobić od płotu, na pierwszym zdjęciu to jest po prawej stronie. Od rowu do świerkajest 22metry
Podobają mi się hortensje, trawy, azalie,różaneczniki, żurawki.

Jakie Pani widzi rozwiązanie.

Niektóre zdjęcia są z poprzednich sezonów.

Powyżej spojrzenie z drugiej strony- od drogi.
Madlenn 18:30, 31 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

Kule na pniu, stożki stracą liście i będą gołe gałązki. A pod kulami jest oddech i masz miejsce na kwiaty i trawki.

Kule na pniu też z bukszpanu? a trawki jaki gatunek najlepiej w takich warunkach?
asiak 19:24, 31 sty 2017

Danusiu, mam zamówione róże Lavender Ice. Jak pisałam wcześniej wsadzę je na innej rabacie ( nie z różanecznikami)
Co mogę do nich dosadzić, żeby pasowało? One mają taki specyficzny kolor i nie mam pojęcia z czym je połączyć? Co dać im w nóżki? Co pomiędzy?
Ewik 21:23, 31 sty 2017

asiak napisał(a)

Danusiu, skoro tak mówisz, to różyczki pójdą w inne miejsce. Już znalazłam dla nich miejscówkę Będą zadowolone

Jesli moge , to lavender ice uwielbia słońce, dużo słońca i wtedy pieknie kwitnie i jest zdrowa. miałam jedną posadzoną gdzie po południu było trochę cienia i juz po pierwszym kwitnieniu łapała plamki i slabiej rosła , te w słońcu są cudne .
Gardenarium 09:40, 01 lut 2017

Madlenn napisał(a)

Kule na pniu też z bukszpanu? a trawki jaki gatunek najlepiej w takich warunkach?

Tak, kule z bukszpanu na pniu. W nogi turzyce Evergold. To "trawki" ale nie trawy, tylko turzyce. Będą dobrze rosły w cieniu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:42, 01 lut 2017

asiak napisał(a)
Danusiu, mam zamówione róże Lavender Ice. Jak pisałam wcześniej wsadzę je na innej rabacie ( nie z różanecznikami)
Co mogę do nich dosadzić, żeby pasowało? One mają taki specyficzny kolor i nie mam pojęcia z czym je połączyć? Co dać im w nóżki? Co pomiędzy?

Popatrz na galerię zdjęciową tutaj i na tekst, znajdziesz odpowiedź

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/178-kompozycje-z-rozami-w-roli-glownej

Instagram Ogrodowiska
asiak 10:33, 01 lut 2017

Dziękuję Danusiu
10:45, 01 lut 2017
Danusiu mam prośbę, doradź proszę co będzie pasować do żółtej trzmieliny sadzonej w rzędzie ciętej w kulkę na wyższe piętro? Planuje w trzmieliny dać żurawkę w kolorze bordo
Gardenarium 10:52, 01 lut 2017

Lawenda pasuje bardzo. Tak doradziłam Marcie Zielonej i wygląda wspaniale. Ona ma trzmielinę kulki na pniu.Lawendę w nogach trzmieliny.

Tylko nie rozumiem czy trzmielina to kulki na pniu, czy trzmielina to kulki w gruncie?

Instagram Ogrodowiska
magda19831 11:22, 01 lut 2017

Witam w Nowym Roku. Co prawda mam swój wątek, ale gości w nim niewiele ;-( rabata brzozowa - 3 brzozy doorenbos, kilka kulek bukszpanowych pomiędzy nimi i jako kropka nad "i" trawy - ale pytanie jakie? Rabata słoneczna, zależy mi na trawach wcześnie startujących wiosną. Myślałam o seslerii jesiennej, bądź o kostrzewie maier'a ale czy to dobry trop?