Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 19:44, 23 mar 2014

Do tego dodaj tylko wypełnienie, wierzba to już za dużo. Zabije bukszpana w prawej. A szkoda by było, ta wierzba to chwast niewarty sadzenia

Instagram Ogrodowiska
beata_kulesza 19:50, 23 mar 2014

Hejka,Danuś jak jeszcze jesteś w tym wątku proszę spójrz jeszcze na tą rabatę. Nie wiem jak ją dokończyć
Zapomniałam dodać że rosną na niej:
Po środku 2 magnolie jedna gwieździsta a druga zwykła
po lewej klon palmowy czerwony
po prawej trzy azalie wielkokwiatowe i drzewko na pniu to wiśnia ozdobna "kiku-shidare-zakura"

Myślałam jeszcze o jakiejś ławeczce na środku.Co o tym myślisz?
Kasya 07:46, 24 mar 2014

Gardenarium napisał(a)

Możesz rabatkę otoczyć jednolitą byliną (szałwia omszona, przywrotnik, turzyca jakaś ładna albo bukszpanem i w srodku pomieszać mieczyki, albo zrobić od najjaśniejszych do najciemniejszych, W środek między nie dodaj Stipa tenuissima, takie delikatne ździebełka, będzie bajkowo.

bardzo dziekuje, a mozesz podpowiedziec jakas szkolke w okolicy Warszawy gdzie ta trawka jest dostępna ?
Borbetka 07:47, 24 mar 2014

Wierzby Hakuro też nie polecam, ładna z 3-4 lata, potem już nie. Ucięłam pieniek i bluszcz po niej idzie. Trzmielina dużo ładniejsza.
Milena7770 10:45, 24 mar 2014

Witam w jakim odstępie sadzić sadzonki bukszpanu żeby zrobić obwódkę ?
agam 12:47, 24 mar 2014

Milena7770 tak żeby górą się stykały.
J_MS 19:14, 24 mar 2014

Bardzo mi się podoba - berberys 'Admiration . czy możecie mi doradzić w którym miejscu powinnam go dosadzić i czy będzie pasował o. nie wiem czy bardziej z przodu czy lepiej z tylu. Za tym bukszpanem jest bardzo pusto.

Mam tu perukowca, dwa bukszpany, miskanta i hortensje bobo i te trawki niedźwiedzie futro.
Luckaa 19:33, 24 mar 2014

W takim razie tak zostawie, mam jeszcze pytanie odnośnie tego wypełnienia, w jaki kolor zurawek pójśc, myśle że chyba w odcieniu rdzawym (czy moze lepiej żółtym?) , z prawej strony przed bukszpanem myslałam o średnim stopniu tj. miedzy danica a bukszpanem, myśle o jakieś trawce, ale jesli żurawki byłyby w rdzawym odcieniu to jaka trawa by sie komponowała, któras bronze, zielono-biała czy żółta? ( słońce swieci z prawej strony więc trawka byłay osłonięte przed bezpośrednimi promieniami). Z góry dziekuje za pomoc

wiosna 18:06, 25 mar 2014

Czy
jakubeczka 19:57, 25 mar 2014

Oglądam Wasze piękne ogrody, a teraz przyszła pora na mój. Mam w głowie taki pomysł. Zerknijcie proszę czy to ma się do siebie jakoś czy nijak. Rysunek robiony amatorsko, bo skanowany nie chce się wgrać, wyskakują mi jakies błędy. Mam nadzieję, że będzie on dość czytelny. Na zielono zaznaczyłam to co mam. Wsadzone jest to zupełnie przypadkowo w tamtym roku. Jeśli trzeba będzie będę przekopywać. Wczoraj zakupiliśmy roślinki (likwidowała się szkółka). Troszkę przebrane było, ale wybrałam 4 bukszpany, jałowiec sab. varegiata, blue carpet płożący 2 szt i jeszcze jakies 2 szt. płożącego w odcieniu blue takie igły troszkę dłuższe i szersze i jakies drzewko ale się zgapiłam i nazwy nie spisałam. Tak sobie zaplanowałam ten projekt pod kątem tego co nabyłam. Na czerwono zaznaczone to co bym posadziła. Mam jeszcze kaukazką (jodłe?) i też nie wiem gdzie ją wsadzić. Proszę Was bardzo, może Wam przyjdzie coś do głowy żeby miało to ręce i nogi. To miejsce nasadzenia myślałam żeby przykryc korą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies