Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

aniaod 07:06, 29 sie 2019

aniaod 07:07, 29 sie 2019

Gardenarium 08:43, 29 sie 2019

Daria napisał(a)

Dziękuję

mam nadzieję że błąd został mi wybaczony

No pewnie: Grujecznik się nie dowiedział

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:45, 29 sie 2019

Kim napisał(a)
Pani Danusiu przesadziłam Dęba i Danica mam nadzieję że teraz może być

Tak, o to chodziło

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:48, 29 sie 2019

aniaod napisał(a)
Ogrodomaniacy doradzcie. Planuję założyć rabatę przy podjeździe ale mam dylemat co do jej ksztaltu, która wersja lepsza? Na ostatnim zdjęciu jest mniejsza wersja tej rabaty
Planuję tam trawy, hortensje kulki cisowe szalwie i sezonowo to tulipany i jezowki.
Co jeszcze można tam dosadzic?
Czy szalwie chowacie jakoś za innymi roślinami żeby nie było widać brzydkiego dołu? Czy mogłaby tu być hortensja Bobo czy będzie za mała? Czy moznaby tam włożyć niewielkie drzewko typu nisko szczepiona śliwa nigra?

Wersja mniejsza lepsza

Drzewko ok, co do reszty pytań, na razie muszę do pracy lecieć.

Instagram Ogrodowiska
aniaod 08:56, 29 sie 2019

Danusiu, zrozumiałe grzecznie poczekam na odpowiedź. I tak już bardzo Ci dziękuję za odpowiedź
eMka 22:36, 30 sie 2019

Moim zdaniem za bardzo pofalowane to jest, trawnik zbyt wąski, dwie rabaty wąskie, jedna pod oknem, a druga pod płotem, obydwie za wąskie Nie wiem czy likwidować trawnik w ogóle??
Zlikwidować pod oknem wtedy trawnik nie będzie taką kiszką, a pod płotem będzie więcej miejsca.
Cis długo będzie zasłaniał, to dobra roślina na żywopłot, ale nie mam przekonania.
Faktycznie za dużo roślin, ale jak będzie jedna widokowa rabata pod płotem to może coś z tego wyjdzie.

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/192/1925453/thumb_original.jpg

Pani Danusiu. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czytam Pani książkę i obmyślam zmiany ogrodowe.

Pani Danusiu. Wersja połączenia rabat i danie min barwinka jako rośliny okrywowej jakoś tak bardzo przemawia do mojego serca. Pewnie dlatego że lubię tajemnicze, gardłowe przejścia, takie niedopowiedziane, że pozostaje ciekawość co jest tam dalej. Bardzo proszę o powiedzenie mi dlaczego ta wersja nie do końca do Pani przemawia. Czy jest ona skazana na porażkę ze względów, których nie wzięłam pod uwagę czy może się udać?
KasiaM 22:17, 31 sie 2019

Witam serdecznie, mam problem z aranżacją swojego przedogródka. Jest on od strony południowej, a ziemia piaszczysta. Nie mam na niego pomysłu. Im więcej przeglądam internet, aby czymś się zainspirować, tym większy mam mętlik i nie mogę się na nic konkretnego zdecydować. Od strony płotu chciałabym, aby rosło tam coś większego, tzn. do 1-1,5m wysokości (na pewno nie tuje). Bardzo też bym chciała, żeby był atrakcyjny przez cały rok, bo to przecież wizytówka reszty ogrodu. Bardzo proszę o pomoc w aranżacji tego kawałka ziemi. Pozdrawiam
Gardenarium 23:33, 31 sie 2019

Tylko jak ten kawałek ma się do reszty ogrodu? Trudno pomagać gdy nie wiesz co z lewej i prawej oraz jaki styl ws ogrodzie panuje?

Instagram Ogrodowiska
Kim 23:41, 31 sie 2019

Pani Danusiu proszę o poradę jak rozmieścic wypełniacze na rabatkę