Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aga 17:00, 27 kwi 2014

Witam.Ponizej przedstawiony szkic ogrodu potrzebuje zmian zaczełam od poprawienia lini rabat w tylnej czesci domu z prostych na bardziej faliste ale nie wiem czy pasuja do ukladu roslin ktore juz sa.Niestety nie moge tych roslin przesadzac ale moge cos dosadzić .Co o tym sadzicie?
pagap 21:53, 27 kwi 2014

.
MamaMagda 22:06, 27 kwi 2014

Zrobiłam sobie strasznie smutną rabatkę
nie wiem co zmienić aby bylo trochę lepiej

w miejsce gdzie narysowałam, posadzę Miscanta Morning Light
żurawki obok kostrzewy sinej miały pomarańczowe obrzeza liści - obecnie wystają zielone ;/

za ciemne żurawki Red Flash chciałabym posadzić trawy - ale jakie?

bardzo proszę i pomoc..

Margo 09:48, 28 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

Jeśli jest bonsai to już on będzie "robił za gwiazdę" - inne drzewko zrobi mu tylko konkurencję

No właściwie to racja, tyle że to moje bonsai takie nieduże z 50-60 cm pewnie ma. Mysłałam zeby dac na tą rabatkę obwódkę z żurawek, marza mi sie citronelle ale nie wiem czy dadzą radę, bo tam słonće do południa jest, może ciut dłużej. Pod bukszpan trzmielina płożąca jako wypełniacz, moze tez jakaś jasna/łaciata no i cos mi brakuje, bo jest smutno, no i chyba cos powinno być tłem dla tego bukszpanu ???
Załaczam zdjęcie,pewnie łatwiej bedzie coś doradzic. Rabatke na jesien zakryłam folią budowlaną, wiec na razie nie wygląda zbyt estetycznie, ale bynajmniej chwasty nie rosły Mam nadzieję ze choć trochę widać to bukszpanowe bonsai

Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Gosia
magdalena_wi... 13:04, 29 kwi 2014

Witam! zabieram się za pierwsza rabatę w ogrodzie.

Jest to rabata wzdłuż wjazdu, długości około 25 m i około 1m szerokości. Planuję tutaj wierzby hakuro lub trzmielinę na pniu - co lepsze??? Do tego tawuły. Myślę o jednej roślinie na pniu i 3 tauły i tak to powtarzać. Brakuje mi coś jeszcze.
Tu pogląd na całą działkę, Jest to rabata nr 1. Jedna kratka to 1m.
magdalena_wi... 13:11, 29 kwi 2014

Reszta zdjęć tego, co będzie kiedyś pięknym ogrodem jest w linku
Sonka 11:14, 01 maj 2014

Hm, ja to bym posadziła wzdłuż drzewa kompaktowe szt. 5 , albo fastigiaty albo globosy a do nich skomponować resztę, zależy co Ci się podoba, co lubisz, wierzba odpada. To długa rabata i trzmielina się zagubi w tym terenie.
Sonka 11:27, 01 maj 2014

Poszukaj ogród Wieloszki,ona ma taki długi wjazd, chyba coś bardzo podobnego do Twojego.
EdytaB 08:26, 02 maj 2014

Hej ,
mam pytanko co posadzić pod orzechem , dookoła własnie układana jest kostka. Byla tam trawa ale kiepsko sobie radziła więc postanowiliśmy na tą część położyc bruk.
Dość problematyczne chyba bo orzech jest dość zaborczym drzewem.
Latem jest cudny , świetlisty cień ale do tego dochodzą zacienienia z 3 stron (garaż, dom, wiata).

Myślałam o trawie hakonechloa bo znosi cień ale wolno rośnie lu o hostach - kolor jasny, żółty żeby rozjaśnić cień i szarą kostkę.
W tym miejscu będą jeszcze 2 reflektory do oświetlenia drzewa więc przydalo by sie je zasłonić.

Nie mogę dodać fotek -
EdytaB 08:50, 02 maj 2014

Zachwyca mnie niezmiennie projekt Danusi ale tu mamy brzozy a orzech jest gorszy mimo, że staram się zawsze szybko grabić liście by nie dopuścić do wydzielania się garbnika
Gardenarium napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies