Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Wiaan 12:31, 05 maj 2020

Dzień dobry, proszę o podpowiedź jak zagospodarować rabatę ze zdjęcia w ciągu z tujami. Tutaj na skraju kamieni rosnę wrzośce i myślałam o małym wrzosowisku urozmaiconym tak aby po podcięciu wrzośców było ciekawie. Drugie zdjęcie pokazuje jak wyglądają nasadzenia sąsiadujące - raczej iglaście z domieszką bukszpanów, hakone i magnolii.
Szerokość wraz z rosnącymi tujami to 2,2m a dł.10 m i będzie tutaj kora. Myślę o hortensjach limelight i trawach podsadzonych w nogach kulami w ciągu i wkomponowaniu wrzosowiska, ale jak to ładnie połączyć. Lubię nowoczesny minimalizm i aby nie było pstrokato Na końcu rabaty przy domku rosną rozplenice i aurea nana jak na zdj. z lata. Tam, nawet zaczęłam kombinować z hortką ale teraz poszerzyłam rabatę i chcę to dokończyć. Może jakieś 3 małe drzewka albo jedno większe. Wystawa słoneczna, ściana jest od północy więc słonka dużo. Liczę na Was
A_gawa 13:51, 05 maj 2020

Q
Karolina_kk 15:02, 05 maj 2020

Drodzy
planuję posadzić krzewy pod siatką w ogrodzie, z jednej strony mam już kilka berberysów.
Czy możecie mi doradzić jakieś zgrane zestawienie z Berberysem thunberga Aurea?
Myślałam, żeby połączyć to z jakimiś zimozielonym akcentem np. trzmieliną.
Macie jakieś swoje ulubione/sprawdzone poleczenia z berberysami?
Będę wdzięczna za wskazówki.
Wiem, że się pięknie komponują z Berberysami o czerwonej barwie, ale wolałabym ich uniknąć (miałam i zachorowały na białą pleśń).
Pozdrawiam
karolccia 19:13, 05 maj 2020

AlinaP napisał(a)

Witam. Dziękuję za odzew. Od rana zastanawiam się na tym kształtem, który mi wyrysowałaś. Nie myślałam o poszerzaniu bocznej rabaty ale ma to sens, więc ostro myślę. Od strony ulicy jest już małe koło z kamienną korą i myślałam, że będzie to jakieś nawiązanie do tego dużego koła. Ogólnie wszystko mam w korze, prócz małego koła o którym pisałam wyżej. Jest w nim posadzona trawa, czerwony berberys i trytoma, w liczbie trzech większych kęp. Kamień mam wzdłuż podjazdu. Nasadzone są tam berberysy, żurawka oraz trzcinnik. Wąski pas, wywiewało korę. Wiem, że kamień jest ciężki do plewienia. Kupiliśmy go za dużo i myślę co można z nim jeszcze zrobić. W dużym kole tuja Danica i Szmaragd służą nam jako drzewka do ozdoby na święta, więc chciałabym by tam zostały. Szmaragdy mają ok. 2,5 metra wysokości, nie wiem czy udałoby mi się je przenieść w inne miejsce, bez szwanku. Z drugiej strony przyzwyczaiłam się do nich i nawet nie przyszło mi do głowy by je stamtąd zabierać. Rewolucja. Myślę o Twojej propozycji. Bardzo Ci dziękuję za wpis i serdecznie pozdrawiam. Może jeszcze jakaś podpowiedź?
A_gawa 20:45, 05 maj 2020

goska napisał(a)

Za płotem masz tuje - może nie warto ich trzymać przy śliwach? Ja bym zlikwidowała. Sąsiad już zasłonił.
AlinaP 22:02, 05 maj 2020

karolccia napisał(a)

Witam. Dziękuję za odzew. Od rana zastanawiam się na tym kształtem, który mi wyrysowałaś. Nie myślałam o poszerzaniu bocznej rabaty ale ma to sens, więc ostro myślę. Od strony ulicy jest już małe koło z kamienną korą i myślałam, że będzie to jakieś nawiązanie do tego dużego koła. Ogólnie wszystko mam w korze, prócz małego koła o którym pisałam wyżej. Jest w nim posadzona trawa, czerwony berberys i trytoma, w liczbie trzech większych kęp. Kamień mam wzdłuż podjazdu. Nasadzone są tam berberysy, żurawka oraz trzcinnik. Wąski pas, wywiewało korę. Wiem, że kamień jest ciężki do plewienia. Kupiliśmy go za dużo i myślę co można z nim jeszcze zrobić. W dużym kole tuja Danica i Szmaragd służą nam jako drzewka do ozdoby na święta, więc chciałabym by tam zostały. Szmaragdy mają ok. 2,5 metra wysokości, nie wiem czy udałoby mi się je przenieść w inne miejsce, bez szwanku. Z drugiej strony przyzwyczaiłam się do nich i nawet nie przyszło mi do głowy by je stamtąd zabierać. Rewolucja. Myślę o Twojej propozycji. Bardzo Ci dziękuję za wpis i serdecznie pozdrawiam. Może jeszcze jakaś podpowiedź?

Dobry wieczór. Muszę się przyznać, że Twój wpis widziałam na 951 stronie, kiedy był ostatni. Czasem odwiedzam ten wątek i zaczynam od końca. Nie miałam sumienia odpowiadać, bo panowała susza i o przesadzaniu nie było mowy. Ten układ roślin w kole jest przypadkowy, w dodatku są ich parzyste ilości. Można wyrysować koło tak, żeby 1 szmaragd był w centrum, ale co zrobić z drugim? Nie chcę mieć na sumieniu zniszczonych roślin, ale mam rewolucyjne podejście do tematu zmian.
Przy tak dużych egzemplarzach nie obejdzie się bez cięższego sprzętu, ale przesadzenie jest możliwe. Choinkę można zastosować w innym miejscu. Zrób zarys rabaty, spójrz z okien domu, ławki i wyobraż sobie, co chcesz widzieć. Może krzewy o zróżnicowanym kolorze liści? Wielkość tej rabaty pozwoli dodać i zimozielone.
Pozdrawiam.
goska 09:16, 06 maj 2020

A_gawa napisał(a)

Za płotem masz tuje - może nie warto ich trzymać przy śliwach? Ja bym zlikwidowała. Sąsiad już zasłonił.

Sąsiad już raz likwidował tuje dlatego ja wsadziłam ze swojej strony pomiędzy jego tujami. Bedę przycinała do wysokości płotu
karolccia 09:52, 06 maj 2020

AlinaP napisał(a)

Dobry wieczór. Muszę się przyznać, że Twój wpis widziałam na 951 stronie, kiedy był ostatni. Czasem odwiedzam ten wątek i zaczynam od końca. Nie miałam sumienia odpowiadać, bo panowała susza i o przesadzaniu nie było mowy. Ten układ roślin w kole jest przypadkowy, w dodatku są ich parzyste ilości. Można wyrysować koło tak, żeby 1 szmaragd był w centrum, ale co zrobić z drugim? Nie chcę mieć na sumieniu zniszczonych roślin, ale mam rewolucyjne podejście do tematu zmian.
Przy tak dużych egzemplarzach nie obejdzie się bez cięższego sprzętu, ale przesadzenie jest możliwe. Choinkę można zastosować w innym miejscu. Zrób zarys rabaty, spójrz z okien domu, ławki i wyobraż sobie, co chcesz widzieć. Może krzewy o zróżnicowanym kolorze liści? Wielkość tej rabaty pozwoli dodać i zimozielone.
Pozdrawiam.

Kochana, bardzo Ci dziękuję za wpis. O niczym innym nie myślę, jak o tym co napisałaś. Tak się przyzwyczaiłam do tych roślin które tam rosną, że nie pomyślałam nawet o innej opcji. Jak popatrzeć obiektywnie to masz rację. Nie pasują te tuje na środkową rabatę. Może uda mi się przenieść je bliżej ogrodzenia, na żywopłot, mam tam luki. Jak zabiorę wszystko, to czy jest sens robić to koło. Prawdę mówiąc, zarys już jest wykopany, głęboki rów, w nim już jest piasek na stabilizację ale nie ma jeszcze na nim cegiełek. Patrząc od domu na koło, po jego prawej stronie są trzy brzozy, pod nimi trawy i berberysy. Blisko płotu posadzę cisy (teraz są tam tuje szmaragdowe ale mają cień i towarzystwo roślin sąsiada, nie chcą rosnąć, ogałacają się). Wobec takiego towarzystwa, gdyby w kole jednak coś sadzić, trzeba by pomyśleć o czymś ładniejszym. Co dwie głowy to nie jedna Spać nie mogę, jeść nie mogę, patrzę przez okno i myślę. U mnie pada. Będzie dobry czas na przesadzanie. Cieplutko pozdrawiam.
AlinaP 11:10, 06 maj 2020

karolccia napisał(a)

Kochana, bardzo Ci dziękuję za wpis. O niczym innym nie myślę, jak o tym co napisałaś. Tak się przyzwyczaiłam do tych roślin które tam rosną, że nie pomyślałam nawet o innej opcji. Jak popatrzeć obiektywnie to masz rację. Nie pasują te tuje na środkową rabatę. Może uda mi się przenieść je bliżej ogrodzenia, na żywopłot, mam tam luki. Jak zabiorę wszystko, to czy jest sens robić to koło. Prawdę mówiąc, zarys już jest wykopany, głęboki rów, w nim już jest piasek na stabilizację ale nie ma jeszcze na nim cegiełek. Patrząc od domu na koło, po jego prawej stronie są trzy brzozy, pod nimi trawy i berberysy. Blisko płotu posadzę cisy (teraz są tam tuje szmaragdowe ale mają cień i towarzystwo roślin sąsiada, nie chcą rosnąć, ogałacają się). Wobec takiego towarzystwa, gdyby w kole jednak coś sadzić, trzeba by pomyśleć o czymś ładniejszym. Co dwie głowy to nie jedna Spać nie mogę, jeść nie mogę, patrzę przez okno i myślę. U mnie pada. Będzie dobry czas na przesadzanie. Cieplutko pozdrawiam.

Dzień dobry. Kilka razy pisałam z telefonu i zjadało mi posta, lub nie mogłam dołączyć zdjęcia. Dopiero po uwolnieniu pamięci z tysięcy zdjęć było to możliwe. Właśnie wtedy zwracałam uwagę, że rysunek jest nieczytelny.
Wyjaśniło się. te poziome kreski po prawej to brzozy. Zauważyłam też nierówne tuje w żywopłocie. Przy przesadzaniu warto zachować jak najbardziej zwartą bryłę korzeniową i egzemplarze przesadzane skrócić od góry, żeby im pomóc w przyjęciu się. Podlewanie potem to podstawa. Zapewne żywopłot będziesz kiedyś równać.
Mówiłam o ciężkim sprzęcie, ale też kilku mężczyzn może wykonać przesadzanie.
Czy warto wykonać koło? Myślę, że warto. Będzie to taka rabata do oglądania z bliska. (kącik wypoczynkowy). Może na obwódkę żurawki?
Pozdrawiam.
malami 20:29, 06 maj 2020

Dzień dobry. Proszę o propozycje co można posadzić w półcieniu pod wiśnią 'Royal burgundy'. Wiśnia jest pojedynczym nasadzeniem na trawniku, na tle tui szmaragd.
Z góry dziękuje za sugestie. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies