Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Kamajla 15:12, 12 maj 2014

wiolka napisał(a)
co sadzicie o tej kompozycji pomozcie z ta rabata
tak jest
a tak myslałam zrobic
te kulki na nozce to trzmielina
a miskant myslałam o gracimilusie

o całości się nie wypowiem, bo sama się miotam co i jak zrobić, ale z moich ogrodowiskowych obserwacji wynika, że trzmielina na pniu, zwana słoneczkiem super prezentuje się na zielonym tle, najczęściej na tle ekranu z cisa
Kamajla 15:15, 12 maj 2014

jednak wczytam zdjęcia tutaj

zielone przy płocie - ekran z cisa
jasno zielone na żwirku - filfera aurea nana
fioletowe - rozchodnik matrona lub berberys atropurpurea nana
pomarańczowe - żurawka karamel lub sweet tea
żółte - trzmielina emeraln'd gold
zielone kulki - bukszpan lub danica

i do tego ma tu gdzieś znaleźć swoje miejsce ambrowiec gumball, tylko w którym miejscu?? rabata jest widoczna tylko trochę z okna kuchennego, a tak z pokoju gościnnego, także nie trzeba się kierować widokiem z domu

na tym rysunku umieściłam ambrowca na połączeniu trzmieliny i żurawki, co myślicie??

czy żywopłot z cisa w tym przypadku powinnam docinać na równą jego wysokość (tak jak na zdjęciu) czy równać do płotu (chyba nie, tak na oko...)

zupełnie nie wiem jakie ilości żurawek, trzmieliny i rozchodnika/berberysa kupować, podpowiedzcie proszę
wiolka 15:55, 12 maj 2014

Kamajla napisał(a)

o całości się nie wypowiem, bo sama się miotam co i jak zrobić, ale z moich ogrodowiskowych obserwacji wynika, że trzmielina na pniu, zwana słoneczkiem super prezentuje się na zielonym tle, najczęściej na tle ekranu z cisa

dzieki za zainteresowanie z tymi trzmielinami to sama wiem ale nie bardzo chce zasłaniac ten murek od schodów i wlasnie sama nie wiem co z tym srodkiem zrobic przerabiam te rabate juz chyba 4 raz
co do roslinek to zurawki sadzilam w ubieglym listopadzie co 35-40 cm i dzis jest w sam raz nie sa za gesto bo to potem brzydko wyglada
hania_graczyk 16:38, 12 maj 2014

Witam
Od dłuższego czasu oglądam ogrody i czytam forum na ogrodowisku. Teraz dopiero odważyłam się napisać z prośbą o pomoc. Na zdjęciach jest mój przedogródek (wymiary 2,9 m x 3,7 m). Mam z nim problem, gdyż w płocie między mną a sąsiadem rośnie kasztanowiec, przez który nie utrzymała się tam ani tuja na pniu, ani wierzba Hakuro. Teraz chciałabym go zaaranżować jakimiś bylinami i różnymi rodzajami kamieni (może kory). Pośrodku przedogródka stoi drzewko led (musi pozostać). Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
hania_graczyk 16:48, 12 maj 2014

Aria 16:56, 12 maj 2014

Chciałabym poprosić o pomoc i radę. Jesienią rozpoczęłam metamorfozę dość zaniedbanego wiejskiego ogrodu przy domku letniskowym, który przypadł nam w spadku. Nie wszystko co tam rośnie mi się podoba, a po uporządkowaniu działki na pierwszy ogien chciałabym usunąć krzewuszki które rosną wzdłóż ścieżki biegnącej po łuku od domku do bramy i posadzic tam coś nowego. Co tam zaplanować? Może jakies drzewka z rosnacymi pod nimi krzewami? w pierwszej chwili pomyślałam o 3 brzozach Doorenbos. Gleba jest sucha i przepuszczalna

Zdjęcie robione jesienią od strony domku

Milena7770 21:29, 13 maj 2014

Witam mam pytanie odnośnie rabaty przed domem. Jest usytuowana od strony północnej więc przez większość dnia cień. Są na niej głownie rh i azalie + kilka hostów. Czy mogę dosadzić niecierpki teraz ??? Nie będzie się gryzło ? Chodzi mi o odczyn ziemi czy te niecierpki nie będą zabierały " pożywienia" wrzosowatym ???
Milena7770 21:29, 13 maj 2014

Malagosia 08:51, 14 maj 2014

wydaje mi się, że nie choć rośliny dopasowane do siebie powinny mieć taka sama potrzebę to znaczy muszą mieć wymagania takie same co do Ph ziemi a jak nie to zawsze możesz je umieścić tam w doniczkach, które można skrzętne ukryć
Milena7770 09:03, 14 maj 2014

Tyle że rabata jest dość duża , wrzosowate po środku i te ewent niecierpki miałyby być na obwódce z daleka raczej od nich.