Mam ostrogowce, różne, malinowe, czerwone, białe. Rozsiewają się, wykopuję i sadzę dalej. Wycinam przekwitłe kwiatostany ze środka. Piękne są. Obejrzyj moje zdjęcia z różnych ogrodów.
Dziękuję za odpowiedź. Ma Pani rację. Poniżej przesyłam plan działki i zdjęcia. Z racji, iż ma powstać budynek gospodarczy z fotowoltaiką chciałam go obsadzić i resztę ogrodu. Oddzielić część warzywną od gospodarczej. Poza tym dużo mam zaplanowanych obsadzeń i chciałam etapami to realizować.
Plan działki
Widok z góry:
Na prawo z tarasu:
1.wiąz(kupione), 2.cyprysik nutkajski(kupione), 3. trawy memory, 4. jeżówki green twister, 5. żurawki, 6.daniki
Na lewo z tarasu:
1.cisy 2. może jałowiec bonsai, który mam do przesadzenia
Widok na taras:
Z tarasu mam zaplanowane schody na wprost drzwi tarasowych z płyt betonowych, rozszerzające się ku dołu. Zbocze tarasu chciałabym spiętrować. Najpierw myślałam o belkach ogrodowych. Ale podobają mi się też murki gabionowe, wypełnione kamieniem czerwonym vanga (taki już ma na frocie).
Donica przy tarasie:
Boki tarasu mam obsadzone. Z jednej strony jest skalniak. PS. Trzmielina do przycięcia . Ma zasłanić betonową donicę.
Druga strona to różne nasadzenia. Raczej do zmian. Na widocznych pergolach są następujące obsadzenia: 1. narożna-winogrona, 2. środkowa-milin, 3. z boku-kiwi pnącze
Wspomnieny jałowiec (wysokość ok. 1,3m):
Bardzo będę wdzięczna za wszelkie sugestie, podpowiedzi. Generalnie to sobie wymyśliłam, że z tyłu domu będą proste geometryczne rabaty. Natomiast z frontu budynku koła, pofalowane obrzeże. To jednak dalszy etap, po zakończonym ogrodzeniu. Poniżej również zdjęcia przodu:
Tak, jeśli ma za mało słońca, to nie będzie się wybarwiał. Nie lubi też jak jest za sucho, a doorenbos wyciąga zapewne całą wilgoć z ziemi. Dużego doświadczenia nie mam, ale miałam posadzone red barony w trzech różnych miejscach i najlepiej rośnie mi od strony wschodnio-południowej. Trochę słońca, trochę cienia, w miarę wilgotna gleba. Jak dosadziłam pozostałe w to miejsce to ruszyły z kopyta i zaczęły się wybarwiać
Dzięki za odpowiedź. Poczytam Turzyce posadziłam właśnie po przeczytaniu artykułu Danusi o turzycach Może też wrzucę zdjęcie wieczorem, bo trochę boję się, że przesadzę z ilością roślin. Hortensje na razie małe, więc tak pusto mi się wydaje.
W tym roku brzozy mi oszalały - tyle masy liściowej, że ciemno pod nimi się zrobiło i Baron chyba się obraził na takie stanowisko. W sumie to od początku był obrażony - nazwa go chyba zobowiązuje. Hahaha
A Ty na pewno masz tam pięknie i się nie czaj. Małe jest piękne.
Ale tam pięknie! Fju!!! Na spokojnie przemyśl wszystko i przeczytaj artykuły Danusi.
Ja to tak się spieszyłam, żeby wszystko od razu zrobić, że później kilka lat chodziłam i przesadzałam (i dalej jeszcze tak robię..., ale wieklich drzew juz przesadzić nie da rady... ) Mąż tak oczami przewraca, że chyba mu tak niedługo zostanie. Haha
A_gava dziękuję bardzo za czas i porady oto nasze dzieło, nie jest może idealnie musze dopracować kanty.
Nie wiesz może co się dzieje z moimi rozplenicami hamelm oto zdjecie