Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

iwka 11:49, 14 maj 2014

Dzień dobry

Poradźcie proszę co dosadzić na tej rabacie. Rysunek odręczny i na szybko, ale chyba widoczny.

Myślałam, żeby obok tych wiekszych kulek bukszpanowych wsadzić coś na pniu, wyższego ze dwie sztuki, a pomiędzy formowaną tują i bukszpanem z lewej strony może jakąś trawę większą.
Obecnie na rabacie rosną tulipany, kilka citronelek i tojeść ale są to małe sadzonki i tylko tymczasowo.
Jakaś ta rabata taka ciężka, przerabiałam ją co roku i nie mam pomysłu.
Dodatkowo jest na niej mało słońca, około południa jest już zacieniona.
Może gdzieś żurawki wcisnąć. Cirtonelki chyba dobrze rosną w cieniu.

chcialam coś w tym stylu ale proszę o opinie bardziej doświadczonych

Agatan24 13:44, 16 maj 2014

Poradźcie co na tę rabatę, rosną tu już 2 róże i na obrzeżu planuję żurawki ale dalej nie mam pomysłu.
Zastanawiałam się nad hortensjami, a może lepiej jakieś trzmieliny albo świerk conica???

A może pociągnąć tę rabatę trochę dalej i zrobić szpaler hortensji?
Ewik 15:31, 16 maj 2014

Co myślisz żurawki ,trawki i hortensje ?
Agatan24 15:38, 16 maj 2014

O trawkach nie myślałam.
Toszka 16:25, 16 maj 2014

Agatan - chcesz żyć bez trosk? Nie sadź Conica!
10 lat nic moim nie było, a ostatnie 3 ciągle latam i pryskam i patrzeć na nie nie mogę, bo powinny być piękne, a ciągle coś im dolega innego i szpetne się robią. Aż serce boli
Agatan24 16:28, 16 maj 2014

Wezmę to pod uwagę, dzięki.
Katarzynka604_ 17:26, 19 maj 2014

Witam bardzo proszę o pomoc w wyborze dużej/ małej rośliny ... Za kocimiętkami a zamiast tych dwóch sosenek na pniu . Musi być to roślina która będzie wysoka ale którą da się " trzymać" do wysokości ok 2 m ponieważ mam wzdłuż działki linię wysokiego napięcia. Myślałam o Buku i potem go przycinać ale nie wiem czy by tam pasował ??? Będę wdzieczna za wszystkie propozycje
nikka1122 10:42, 20 maj 2014

Witam. Od roku podglądam wasze wspaniałe ogrody. W tym roku chciałabym dołączyć do waszego grona i zacząć tworzyć swój ogród. Na początek chcę stworzyć rabatę przy przyszłym wjeździe. Miejsce przeznaczone na nią ma 12 m długości i ok 140 cm szerokości. Wymarzyłam sobie 3 śliwy wiśniowe ''Nigra", pod nimi hortensje "Limelight" i dalej nie mam już pomysłu czym podsadzić najniższe piętro. Czy mógłby ktoś doradzić czy będzie to ze sobą współgrało i co dodać aby dopełnić całości.
nikka1122 10:45, 20 maj 2014

Dodam, że w tym miejscu praktycznie cały dzień jest słońce. Zdjęcie robione ok 20.30
MamaMagda 10:59, 20 maj 2014

nikka1122 napisał(a)
Witam. Od roku podglądam wasze wspaniałe ogrody. W tym roku chciałabym dołączyć do waszego grona i zacząć tworzyć swój ogród. Na początek chcę stworzyć rabatę przy przyszłym wjeździe. Miejsce przeznaczone na nią ma 12 m długości i ok 140 cm szerokości. Wymarzyłam sobie 3 śliwy wiśniowe ''Nigra", pod nimi hortensje "Limelight" i dalej nie mam już pomysłu czym podsadzić najniższe piętro. Czy mógłby ktoś doradzić czy będzie to ze sobą współgrało i co dodać aby dopełnić całości.

hortensje "Limelight", trawy (np. hakenhola macra aureola) a przed nimi zurawki
dokladnie taką rabatę zaprojektowala dla mnie Danusia i mogę Ci polecić z ręką na sercu - cudna jest!