Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Katkak 22:19, 16 maj 2015

Łukasz za tego grujecznika zapłaciłam 20zł . Wiem, że nie do wiary, ale naprawdę tylko tyle . A w innej szkółce widziałam zdechlaka za 5ozł.
bozga 08:22, 17 maj 2015

Straszny pracuś z Ciebie, zazdroszczę energii
Luki 12:43, 17 maj 2015

Ludwiko żyję Plan nie do końca zrealizowany, ale w zamian nie skończonych prac zrobiłem inne, więc bilans na plus. Pierwszą część przy domu mam czystą, pozostało mi tylko powalczyć w okolicach warzywnika i nowej rabaty, gdzie wzeszło tysiące malutkich chwastów

Kasiu oj szkoda, że u mnie takich okazji nie ma w drzewach, ale wymyśliłem sobie gdzie posadzę sobie buka, ale będzie potrzebna rewolucja na rabacie... w sumie i tak mi się nie podobała, ale to dopiero jesienią lub wiosną, nie śpieszy mi się.
Wiem tylko, że chce, dosadzić kilka drzew, a to bardzo skomplikowane u mnie

Bozga energii by się przydało troszkę więcej, ale zazwyczaj brak chęci bo nie za wszystkimi pracami przepadam, a wtedy trzeba się zmuszać
AGDULA 17:42, 17 maj 2015

Witam Łukaszu,
chciałam się przywitać i pogratulować pięknego ogrodu.
Jeszcze nie przejrzałam wszystkich Twoich stron, troszkę tego jest
Ale mam pytanie, Twoje żurawki są godne pozazdroszczenia.
Ja walczę już z żurawkami od jakiegoś czasu, i ciągle sa bardzo marne. Mam tylko czerwone.
Tzn, na początku wiosny, teraz, są dość ładne ale potem marnieją.
A w niektórych miejscach są jakieś karłowate, liście - miejscami suche.
Czy muszą mieć dużo wody, i bardzo dobrą ziemię? Jakie warunki mają u Ciebie, że są tak piękne?
Luki 19:32, 17 maj 2015

Agdula witam i bardzo dziękuje za miłe słowa .
Żurawki lubią przepuszczalną żyzną glebę. U mnie jest to mieszanka rodzimej piaszczystej gleby z kompostem, prawie każda żurawka została tak posadzona, ewentualnie mieszałem z ziemią z worka. Lubią mieć wilgoć, ale nie stać w wodzie i ja ze względu na dość słabą ziemie nawożę przynajmniej 4 razy w sezonie. Widziałem piękne żurawki bez nawożenia, ale to w ogrodach z żyzną glebą
Oczywiście pokazuję te najładniejsze bo zdarzają się przypadki, że odmiany, które u innych są piękne u mnie są bardzo kiepskie, ale to głównie zależy od jakości sadzonek. No i jeszcze napomknę, że najlepszy moment na kupowanie żurawek to koniec maja do połowy czerwca i najlepiej młode sadzonki nie wyrośnięte. Mamy wtedy najmniejsze prawdopodobieństwo kupienia żurawek z opuchlakami co ostatnio niestety lubi się zdarzać.
Luki 19:36, 17 maj 2015

Siedzę sobie i zamiast pisać pracę główkuję nad ogrodem siostry. Byłem dzisiaj wyznaczyć tak mniej więcej rabaty i trawnik, żeby to sobie 'profesjonalnie' zwizualizować
Takie malutkie zestawienie i moje cuda w paincie mogę pokazać, teren nie jest wielki 15x18 metrów.

Te bordowe plamy to Nigry z mojej nowej rabaty.
popcorn 19:49, 17 maj 2015

Siostra ma dzialke obok? Fajny ogrodeczek, na pewno super zaprojektujesz!

Melduje ze zlaczki juz mam i linia smiga! Dziekuje za pomoc
Madzenka 21:11, 17 maj 2015

Luki napisał(a)
Iwonko Maria była sadzona z gołym korzeniem dość późno, już ładnie się przyjęła i ma liście, ale chyba późno zakwitnie, jeden krzaczek Ascot już ma pąki, pozostałe również będę przynajmniej w tym roku widział jak zakwitną.

Paweł mam dwa czujniki ze stacji pogodowej w ogrodzie i kontroluję temperaturę, dzisiaj o 5 rano były 2 stopnie przy gruncie. Z prognoz u mnie wynika, że jeszcze jutrzejsza noc może być groźna. Nienawidzę tych majowych przymrozków, człowiek okrywa na zimę dba itd, a tu przyjdzie taki maluteńki przymrozek i może zniszczyć roczne czekanie na kwitnienie lub zniszczyć inne roślinki.
Z ciekawość sprawdziłem prognozy dla Twoich okolic i są jednak gorsze niż u mnie, nie chce nic sugerować, ale ja wczoraj z latarką latałem o 23 by okryć przynajmniej hosty i rh bo to największa strata w maju.

Agato sadzone w zeszłym roku niewielkie sadzonki o tej porzę są w tym roku cudne, starsza, którą podzieliłem troszke ucierpiała, ale jednak za późno dzieliłem niektóre żurawki, ale mimo wszystko żyje i jest ładna, ale mniejsza

Pierwszy raz od kilku lat nie było u mnie majowych przymrozkow....wreszcie moze rodgersje pokaża na co je stac.

Ciekawa bardzo jestem ogrodu siostry

Łuki czy jak teraz przesadziłam zurawki dadza radę?
Luki 21:31, 17 maj 2015

Karolino dokładnie to ogród siostry jest zaraz za moim. Jak będę chciał przejść z swojego przedogródka do przedogródka siostry, będę musiał przejść ponad 100 metrów
Luki 21:31, 17 maj 2015

Marzenko u mnie w końcu też przymrozków nie było i strat zero, ale dwa dni okrywałem to co się dało.
Zanim ten ogród powstanie minie jeszcze sporo czasu, na razie czeka mnie rozwożenie 15-20ton ziemi bo koparkowi z okolicy nie rozumieją co to znaczy wyrównać działke. Po ostatniej akcji była tragedia.
Ja żurawki też wczoraj przesadzałem i nawet w sezonie przesadzam, podlewać i nic im się nie stanie, gdyby były mocne upały i palące słońce trzeb troszkę zacieniować przez kilka dni, ale teraz takiej pogody nie zapowiadają No i przez 2-3 dni liście mogą być troszkę oklapnięte.