Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Viola 23:35, 05 cze 2015

Cudna królowa kolor idealny, z bodiszkami uroczo
Katkak 08:18, 06 cze 2015

Łukasz nowa rabata coraz bardziej pokazuje swoje piękno . Połączenie róż i bodziszków powala . U Ciebie szałwia omszona już kwitnie, a u mnie jeszcze w pąkach. Powiem Ci, że ślicznie zagęściła się ta rabatka i wcale nie wygląda a taką znów młodziutką . Odgapiłam od Ciebie te ciemne bodziszki i czekam aż przyślą. Zamówiłam jeszcze sporo floksów, pysznogłówki, przetaczniki, te bodziszki właśnie. Ochotę miałam jeszcze na co nieco, ale to już po następnej wypłacie . A wszystko z myślą o rabacie pod gruszką, bo świeci pustkami i strasznie mnie to wkurza. Po poszerzeniu rabaty (mówię teraz o tej pod orzechem i z trawami) zrobiło się troszkę wolnego miejsca na chciejstwa . A jaka to odmiana tego bodziszka, który masz z różami? Uf, ale się rozpisałam . Idę dziś znów szarpać się z obrzeżem rabatki, bo nie jestem zadowolona z tego co ułożyłam. Widzisz pewnie podobieństwo "braciszku"?
wojtas2101 09:49, 06 cze 2015

Róża bardzo mi się podoba, twojego bodziszka widziałem w bylinowym ale wybrałem inną odmianę dorastającą do ok. 50 cm.
zbigniew_gazda 09:56, 06 cze 2015

Pozdrowienia Łukaszu. Róża śliczna. Na róże zachorowałem 20 lat temu i tak mam do dziś.
iwonadm 10:15, 06 cze 2015

Łukasz pięknie róże pięknie kwitną, pewnie chcą się pokazać z najlepszej strony za to że je zaprosiłes do ogrodu czy masz lavender ice?
Kuba 10:23, 06 cze 2015

Queen of Sweden piękna, o ile kiedykolwiek będę mieć róże, to chyba właśnie tę
Ludwika 11:42, 06 cze 2015

Luki napisał(a)

Pierwsza Queen of Sweeden mnie zachwyciła

Wspaniaaaałaaa!!! <3
Luki 11:46, 06 cze 2015

Ewo zestawienie przypadkowe i tymczasowe, ale bardzo mi się spodobało połączenie kolorów, więc koniecznie było trzeba uwiecznić

Gosiu szkoda, że takie połączenie trudno będzie utrzymać na stałe ale jest na pamiątkę na zdjęciu.

U Kapiasa nie wiem może o 10?

Paweł po szłąiwe i kilka innych bylin jechałem aż 60km, ale się opłacało
Fioletowa szałwia to Blue Queen, a różowa to Rosenwein za te wielkie sadzonki płaciłem tylko 6zł, a wczoraj w centrum ogrodniczym podobne były po 20

Aniu mimo tego, że się kończy jestem bardzo zadowolony z tego sezonu bo u mnie kwitną już bardzo długo, ale jeden jarmark się kończy kolejny się zacznie. Następny to będzie miks liliowow liliowcowy

Na mojej glebie mam nadzieję, że królowa tak nie wybuja, ale narzekać nie będę przecież cieszy mnie , że jest zdrowa, i mam nadzieję, że wątły krzaczek w przyszłym roku będzie mocniejszy. Coś dużo mam tej nadziei

Małgosiu ja w zeszłym roku się zastrzegałem, że róż u mnie nie będzie, a teraz mam już 10 krzewów, ale jeszcze dwa i u mnie koniec wystarczy mi to do szczęścia, kolejne będę sadził w drugim ogrodzie... ale to w przyszłym roku.

Luki 11:59, 06 cze 2015

Violu zasługuje na swoje miano i na dodatek ma subtelny ładny zapach, przy okazji kilka lat rozciągania na coś się przydało bo trzeba niezłej gimnastyki, aby takiego malucha powąchać

Kasiu rabata w różnych miejscach różnie zagęszczona i już wymaga kilku zmian bo niektóre byliny źle ze sobą wyglądają, ale to normalne i przeżywać tego nie będę muszę też kilka dosadzić, ale to już na spokojnie bez pośpiechu i tak rabata powstała znacznie szybciej niż planowałem

Do róży przystawiony jest Bodziszek himalajski 'Johnson's Blue' wczoraj kupiłem, więc gdybyś chciała to był po 5 zł, fakt malutkie sadzonki i nie wszystkie z kwiatami, ale mogę do Kapiasa dostarczyć.

Z obrzeżem lepiej poprawić jak nie pasuje, a mnie zawsze pomaga wąż ogrodowy, którym idzie najładniej wyznaczyć łagodne linie, na układanie kostki mam swój dość pracochłonny sposób, ale skuteczny jednak trudno jest mi go opisać

Pamiętaj, że ten bordowy bodziszek jest małą rośliną i wysoki nie będzie ale jak dla mnie jest bardzo ładny. W sumie po rośliny tez mógłbym podjechać i do Kapiasa podrzucić zawsze to koszt przesyłki z głowy

Wojtku chyba nawet wiem jakiego, też się nad nim zastanawiałem, ale byłby u mnie za wysoki, róża warta jest posadzenia, bo zdjęcia jednak nie oddają rzeczywistości

Zbyszku miło, że wpadłeś, a róże na pewno będą mi już towarzyszyły w ogrodzie i mam nadzieję, że za 20 lat będę już miał swój własny rozrośnięty ogród... marzenia są po to, aby do nich dążyć

Iwonko no mam nadzieję, że będą chciały współpracować, na razie nie mogę narzekać, ale są ze mną krótko, miejsce wybrałem im chyba idealne, ale to się okaże z czasem Lavender Ice nie mam.

Ewo ja byłem największym przeciwnikiem róż, a jednak posadziłem i teraz mnie cieszą, na pewno nie raz będę na nie marudził, ale taki już los ogrodnika

Ludwiko z grzeczności i szacunku dla królowej nie zaprzeczę
Mathildis 12:22, 06 cze 2015

Łukaszu dziękuję za zdjęcia

Luki napisał(a)

czy ta srebrna powyżej to ta sama co na poniższym zdjęciu? Gunsmoke?

bo chyba o taką właśnie mi chodziło. Milan kolorystycznie mi pasowała tylko taka trochę "mizerna" jest w dodatku Milan ma śliczne, ale różowe kwiatki, a Gunsmoke chyba biale? a białe zdecydowanie bardziej mi pasują

I teraz 100 pytań do
z limonkowych żurawek mam lime marmalade, citronella, electric lime i uwsteczniającą się golden zebra - jest jeszcze jakaś dobrze rosnąca w tym kolorze?

z czerwono/pomarańczowych mam fire alarm i paprika ale z żadnej nie jestem zbytnio zadowolona, tylko zwykła Maramalade i Caramel choć nie tak piękne wyglądają dość dorodnie. Znasz coś w kolorach paprika/ fire alarm, ale zdrowsze? MOże Royal Flame?

I jeszcze jedno mam już żurawki RIO, Berry Smoothie, Maroon Brusch i Georgia Peach, czy Georgia Plum bardzo się od nich różni? jest ładniejsza mniej kłopotliwa i lepiej rosnąca od pozostałych?

P.S. nawet nie wiedziałam, że już 12 żurawek mam.

EDIT: zapomniałam róża z bodziszkiem również i mnie zachwyciła