Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja codzienność - ogród Oli » Edycja postu

Moja codzienność - ogród Oli

leon60 11:03, 31 lip 2017

kasja83 napisał(a)
Witaj Olu. Musiałam się sporo cofnąć, by poczytać co u Ciebie
Też nie lubię swojego betoniaka-taki natrętny w formie i ciężki. Jestem w szoku, że miskanty tak szybko Ci go zakryły. A o odmianie Krater pierwsze słyszę. Podziwiam także za dwunożny system podlewania-ja też taki stosuję,ale roślin dużo mniej...

Betoniaki są wstrętne a jeszcze te tralki ale nic kiedyś tuje zasłonią żałuję tylko że trochę za szeroko posadzone ale z roku na rok jest coraz lepiej.
Macham upalnie
amelia_b 11:21, 31 lip 2017

też miałam Cię Olu podpytać o molinię Variegata, w weekend stałam się szczęśliwą posiadaczką 12 kępek ścinasz ją wczesną wiosną? a jak wygląda jesienią i zimą? zadowolona z niej jesteś?
leon60 11:50, 31 lip 2017

amelia_b napisał(a)
też miałam Cię Olu podpytać o molinię Variegata, w weekend stałam się szczęśliwą posiadaczką 12 kępek ścinasz ją wczesną wiosną? a jak wygląda jesienią i zimą? zadowolona z niej jesteś?

Bardzo ją lubię. Wielka kępa rosła w moim ogrodzie od dawna podzieliłam i posadziłam pod lipą. Jest bezproblemowa, jesienią się przebarwia na żółto, zimą słomkowa a ścinam przeważnie w marcu.
Robiłam eksperymenty z moliniami ścinając po jednej z odmiany jesienią i nie było najmniejszego problemu z ruszaniem.
amelia_b 11:52, 31 lip 2017

dziękuje Olu
sylwai 12:32, 31 lip 2017

leon60 napisał(a)

u mnie ML nawet od zachodniej strony nie bardzo chciały rosnąć

Olu,to co sobie poradzi,tam słońce dopiero po 15,chociaż nie jest to zupełnie zacienione miejsce,jest tam takie światło rozproszone.?
leon60 12:55, 31 lip 2017

sylwai napisał(a)

Olu,to co sobie poradzi,tam słońce dopiero po 15,chociaż nie jest to zupełnie zacienione miejsce,jest tam takie światło rozproszone.?

Ciężko mi doradzać bo u mnie prawie wszędzie patelnia, nie mam doświadczenia z cienistymi zakątkami.
polinka 13:07, 31 lip 2017

sylwai napisał(a)

Jeśli mogęcoś doradzić to molinie dobrze sobie radzą w półcienistych miejscach. Mam takie miejsce w drugim ogrodzie i tam molinia KF ładnie rośnie. ML poległy na tej rabacie. Słońce tam mam 3-4 godz. dziennie.
leon60 13:30, 31 lip 2017

polinka napisał(a)

Jeśli mogęcoś doradzić to molinie dobrze sobie radzą w półcienistych miejscach. Mam takie miejsce w drugim ogrodzie i tam molinia KF ładnie rośnie. ML poległy na tej rabacie. Słońce tam mam 3-4 godz. dziennie.

dzięki Poli ! to ważna informacja
mikina34 13:57, 31 lip 2017

Olu,
czy ja dobrze kojarzę, ze Ty masz w ogrodzie lipę, która choruje?
Kupiliśmy dwa miesiące temu drzewko i widzę, że zaczyna "chorować", listki zwijają się pod spód i mają ciemne plamki, próbowałam znaleźć w necie choroby lip i nic nie znalazłam. Możesz coś doradzić?
leon60 14:55, 31 lip 2017

mikina34 napisał(a)
Olu,
czy ja dobrze kojarzę, ze Ty masz w ogrodzie lipę, która choruje?
Kupiliśmy dwa miesiące temu drzewko i widzę, że zaczyna "chorować", listki zwijają się pod spód i mają ciemne plamki, próbowałam znaleźć w necie choroby lip i nic nie znalazłam. Możesz coś doradzić?

Na mojej lipie pojawia się antaknoza, oprysk Bravo, Topsin, Mildex co 7-10 dni