Gabriela
13:58, 07 lip 2013

Dołączył: 25 lut 2011
Posty: 8072
Bardzo przypomina sernik na zimno, choć nim nie jest.
Mimo okazałego wyglądu - trwa krótko,
W załączeniu zdjęcie ostatniego kawałka
.
No i przepis:
Bierzemy 1 opakowanie cytrynowej galaretki w proszku, łyżkę (bez skąpstwa) żelatyny i rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. W czasie studzenia ubijamy mikserem 400 ml słodkiej, co najmniej 30 % słodkiej śmietanki. Kiedy zrobi nam się bita śmietana, dodajmy dwa duże opakowania (po 400 ml) jogurtu Jogobella - smak brzoskwiniowy, albo truskawkowy, albo owoce leśne, przestudzoną galaretkę z żelatyną, miksujemy do dokładnego wymieszania składników i odstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy w niecałych trzech szklankach wody dwie gotowe galaretki o smaku truskawkowym albo cytrynowym i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Myjemy i odszypułkowujemy świeże truskawki - ilość taka, żeby dobrze pokryć wierzch.
Duży talerz z obręczą do tortów, albo tortownicę wykładamy gotowymi biszkoptami (nieleniwi pieką cienki biszkopt samodzielnie
), które nasączamy wodą z ładnie pachnącym alkoholem - rumem, amaretto (bez skąpstwa).
Szczerze mówiąc, obejdzie się i bez biszkoptów czyli bez żadnego spodu.
Wykładamy masę jogurtowo - śmietanową do tortownicy i bardzo dokładnie wygładzamy wierzch tak, żeby nie było dziurek wzdłuż boków tortownicy, co zapobiegnie ucieczce półpłynnej galaretki.
Na wierzchu wykładamy truskawki, pod truskawki mogą być pokrojone w plasterki banany, można dodać borówki czarne i borówki amerykańskie, brzoskwinie, morele, maliny, jeżyny, wyłącznie albo pomieszane.
Całość zalewamy na pół skrzepniętą galaretką i wstawiamy do lodówki, najlepiej na co najmniej pół dnia.
Dla wątpiących - nie dodajemy żadnego cukru, słodycz składników najzupełniej wystarcza
.
Mimo okazałego wyglądu - trwa krótko,
W załączeniu zdjęcie ostatniego kawałka

No i przepis:
Bierzemy 1 opakowanie cytrynowej galaretki w proszku, łyżkę (bez skąpstwa) żelatyny i rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. W czasie studzenia ubijamy mikserem 400 ml słodkiej, co najmniej 30 % słodkiej śmietanki. Kiedy zrobi nam się bita śmietana, dodajmy dwa duże opakowania (po 400 ml) jogurtu Jogobella - smak brzoskwiniowy, albo truskawkowy, albo owoce leśne, przestudzoną galaretkę z żelatyną, miksujemy do dokładnego wymieszania składników i odstawiamy do lodówki.
Rozpuszczamy w niecałych trzech szklankach wody dwie gotowe galaretki o smaku truskawkowym albo cytrynowym i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Myjemy i odszypułkowujemy świeże truskawki - ilość taka, żeby dobrze pokryć wierzch.
Duży talerz z obręczą do tortów, albo tortownicę wykładamy gotowymi biszkoptami (nieleniwi pieką cienki biszkopt samodzielnie

Szczerze mówiąc, obejdzie się i bez biszkoptów czyli bez żadnego spodu.
Wykładamy masę jogurtowo - śmietanową do tortownicy i bardzo dokładnie wygładzamy wierzch tak, żeby nie było dziurek wzdłuż boków tortownicy, co zapobiegnie ucieczce półpłynnej galaretki.
Na wierzchu wykładamy truskawki, pod truskawki mogą być pokrojone w plasterki banany, można dodać borówki czarne i borówki amerykańskie, brzoskwinie, morele, maliny, jeżyny, wyłącznie albo pomieszane.
Całość zalewamy na pół skrzepniętą galaretką i wstawiamy do lodówki, najlepiej na co najmniej pół dnia.
Dla wątpiących - nie dodajemy żadnego cukru, słodycz składników najzupełniej wystarcza

____________________
Ogród w budowie nieustającej
Ogród w budowie nieustającej