Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

mira 21:11, 06 paź 2013

Aniu ja w sprawie trytomy - mam od kilku lat i nie kwitnie - wysadziłam na inne miejsce, zrobiłam kilka sadzonek, miała wielkie liście / poszła w liście/ ale liście przycięłam na krótko - nie wiem czy dobrze
a pytanie czy u Ciebie liście są duże i czy potrzebuje dużo miejsca
monteverde 21:16, 06 paź 2013

brunnery Jacka Frosta zapomniałam zmierzyć ale widać po liściach, że to olbrzym trochę żurawek trochę citronelki w ziemi ale koło nich kopałam wczoraj a tu petunia jeszcze się trzyma
JoannA 21:19, 06 paź 2013

Aniu, tyle kwiatków u Ciebie jeszcze kwitnie, pieknie
U mnie mróz wymroził dokładnie wszystkie kwiatki, a tak pięknie było w ubiegłym tygodniu
pozdrawiam serdecznie
monteverde 21:23, 06 paź 2013

mira napisał(a)
Aniu ja w sprawie trytomy - mam od kilku lat i nie kwitnie - wysadziłam na inne miejsce, zrobiłam kilka sadzonek, miała wielkie liście / poszła w liście/ ale liście przycięłam na krótko - nie wiem czy dobrze
a pytanie czy u Ciebie liście są duże i czy potrzebuje dużo miejsca

Mira ta trytoma jest przeniesiona z rajskiego i dopiero pójdzie do ziemi, siedzi w donicy, a tam sadziłam na obrzeżu rabaty, mniej więcej jak liliowce tak się liście rozrastają, ja nigdy nie obcinam liści, kiedyś próbowałam na zimę związać ale to było niewypałem bo liście zagniły więc je tak zostawiam nie związane, a wiosna robię z nimi porządek, może za mało nawiozłaś? zę nie kwitła, albo ziemia nie taka? trytoma lubi słońce i jest dość "żarłoczna" wiosną zasil dobrze rozłożonym kompostem, a przed kwitnieniem mieszanką nawozów do roślin kwitnących
monteverde 21:32, 06 paź 2013

JoannA napisał(a)
Aniu, tyle kwiatków u Ciebie jeszcze kwitnie, pieknie
U mnie mróz wymroził dokładnie wszystkie kwiatki, a tak pięknie było w ubiegłym tygodniu
pozdrawiam serdecznie

faktycznie jeszcze sporo mam kwiatów, tylko grusza mi strasznie bałagani liśćmi i spadami, no i muszę jutro po niej znowu sprzątać tutaj zdjęcie wilczomleczów i trawki nic ich nie ruszyło a obok rosła jedna z dalii i mróz ja popieścił no i sporo mam jeszcze w donicach roślin, ale im też nic się nie stało oprócz begonii, prawie wszystkie oberwały
no i różyczek jeszcze sporo w kwiatach i pąkach
mira 21:35, 06 paź 2013

dzięki, czyli jak liliowce i musi iść na brzeg czytałam że trzeba związać liście coby woda się do środka nie dostała, ale ja tak zrobiłam tylko raz a i tak bez tego się utrzymała - Ty masz ładny kolor
mira 21:36, 06 paź 2013

a! zapomniałam dodać, że szpalerek z liriope super !
monteverde 21:39, 06 paź 2013

mira napisał(a)
dzięki, czyli jak liliowce i musi iść na brzeg czytałam że trzeba związać liście coby woda się do środka nie dostała, ale ja tak zrobiłam tylko raz a i tak bez tego się utrzymała - Ty masz ładny kolor

Mira nie musi iść na brzeg u mnie w rajskim tak było od wewnętrznej strony trawnika rosły, najważniejsze słońce za liriope dzięki
monteverde 22:27, 06 paź 2013

Różyczki wstawię które ładnie jeszcze się trzymają i idę do łóżka, bo kaszel mnie strasznie męczy
monteverde 22:32, 06 paź 2013

te pączki to Candlelight