Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

makkasia 20:33, 10 mar 2015

Dorota123 napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie, a wrzosy wręcz wzorcowe, u mnie z wrzosami co roku porażka. Chyba sobie odpuszczę ich uprawę.

Dorotko dlaczego wrzosy u Ciebie to porażka ? jedynie glina i cieniste stanowisko jest dla nich zabójcze ... no i PH powyżej 6
makkasia 20:43, 10 mar 2015

Joaska napisał(a)
Wszędzie piękne krokusiki, iryski .... no wioena na całego ... u mnie w przyszłym roku mama nadzieję że już będę mogła pokazać wiosnę z krokusami ..

te najwcześniejsze cebulowe są wbrew swoim niewielkim rozmiarom bardzo ważne bo dzięki nim wchodzimy na wiosenne obroty

grembosia 16:27, 11 mar 2015

Ależ kwitnąco już u Ciebie!
Prace wiosenne już w toku, ale rzeczywiście nie ma co przesadzać, bo kręgosłupy odwykły od takich prac, mus się powoli adoptować do ogrodu. Ja chyba trochę przeholowałam...
Chcę również posadzić borówki, z 3 krzaczki. Jaką odmianę polecasz?
Bogdzia 20:31, 11 mar 2015

Śliczne krokuskowo u Ciebie.
Margarete 22:30, 11 mar 2015

Wcale się nie dziwię że cię wszystko boli po takiej pracy -trzeba się stopniowo rozkręcać
Ja w niedzielę wycinałam pierwszy raz po zimie byliny i tak sapałam jak stary parowóz
makkasia 09:08, 12 mar 2015

grembosia napisał(a)
Ależ kwitnąco już u Ciebie!
Prace wiosenne już w toku, ale rzeczywiście nie ma co przesadzać, bo kręgosłupy odwykły od takich prac, mus się powoli adoptować do ogrodu. Ja chyba trochę przeholowałam...
Chcę również posadzić borówki, z 3 krzaczki. Jaką odmianę polecasz?

Przesadziłam moje 6 letnie 3 krzaki Bluecrop i tylko z nimi miałam do czynienia.
U mnie szału nie było i cały czas coś z nimi było nie tak, albo czerwieniały liscie albo złapały jakiegoś grzyba i generalnie słabo przyrastały. Szczerze mówiąc to poświęcałam im bardzo dużo czasu i zabiegów to jednak utrzymanie odpowiedniej kwasowości i wilgotności gleby było trudne. Borówki owocowały co roku ale ilość owoców nie oszałamiała
Według literatury to jest odmiana najbardziej popularna i niezawodna.
http://naszekrzewy.pl/borowka-amerykanska-sadzonki-bluecrop,id109.html
Jeśli się w nowym miejscu dobrze przyjmą i stwierdzimy, że nie przeszkadzają nam jej rozmiary to ją zostawię natomiast jak nie będzie nam pasować to wymienię ją na jakąś borówkę średnią, dorastającą od 40-120 cm w zależności od odmiany wprawdzie mniej ma owoców ale też jest mniej wymagająca co do kwasowości i właściwości gleby
Dzisiaj przesadzanie rododendronów 3 sztuki. Zobaczymy jak moje plecy to wytrzymają .
makkasia 09:09, 12 mar 2015

Bogdzia napisał(a)
Śliczne krokuskowo u Ciebie.

Cieszę się, ze już kwitną
makkasia 09:11, 12 mar 2015

Margarete napisał(a)
Wcale się nie dziwię że cię wszystko boli po takiej pracy -trzeba się stopniowo rozkręcać
Ja w niedzielę wycinałam pierwszy raz po zimie byliny i tak sapałam jak stary parowóz

Małgosiu mam baardzo ambitne plany i musowo z borówkami trzeba było zacząć wczesną wiosną, jeszcze muszę przesadzić RH 3 sztuki i wielkiego cyprysa nivaki - już się boję
Juzia 09:15, 12 mar 2015

Tylko spokojnie tam.. na tych wykopkach!

Powodzenia!
Dorota123 14:05, 12 mar 2015

makkasia napisał(a)

Dorotko dlaczego wrzosy u Ciebie to porażka ? jedynie glina i cieniste stanowisko jest dla nich zabójcze ... no i PH powyżej 6

Może to PH u mnie jest zabójcze, bo od lat nie chcą u mnie rosnąć wrzosy. Traktuję je jako sezonowe.