Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu

Makowo na Kociewiu

10:33, 30 cze 2015
Kasya napisał(a)

czy ten kolor taki w rzeczywistosci ? bardzo ladne

powielam pytanie

kurcze kolor super jest ....i kurde jak ja widzę to robię się .... "PaniPoczeba"
makkasia 10:46, 30 cze 2015

eee_taam napisał(a)

powielam pytanie

kurcze kolor super jest ....i kurde jak ja widzę to robię się .... "PaniPoczeba"

Tak zdjęcie oddaje rzeczywisty kolor nie pytaj jaka odmiana bo kupowałam ją w kwiarciarni.
macham
makkasia 10:47, 30 cze 2015

Borbetka napisał(a)
Rosną, rosną sobie kulki ...

Tylko oprawa nie taka jak sobie wymarzyłam ale trzeba poczekać
Dorota123 14:06, 30 cze 2015

Kasiu zawsze podziwiam Twój ogródek, jest taki" zorganizowany" zawsze elegancki i zadbany. Powiedz jak sobie radzisz z obcinaniem bukszpanów, u mnie jest ok. 30 sztuk do cięcia. Tnę długimi nożycami i sekatorem, najgorsze jest zabezpieczanie terenu w koło bukszpanów. Cięcie zajmuje mi kilka popołudni. Jakby tego było mało podpatrzyłam u Ciebie inspirację z kulkami różnej wielkości. Jak pojadę do domu rozejrzę się czy mi się to zmieści.
makkasia 14:23, 30 cze 2015

Dorota123 napisał(a)
Kasiu zawsze podziwiam Twój ogródek, jest taki" zorganizowany" zawsze elegancki i zadbany. Powiedz jak sobie radzisz z obcinaniem bukszpanów, u mnie jest ok. 30 sztuk do cięcia. Tnę długimi nożycami i sekatorem, najgorsze jest zabezpieczanie terenu w koło bukszpanów. Cięcie zajmuje mi kilka popołudni. Jakby tego było mało podpatrzyłam u Ciebie inspirację z kulkami różnej wielkości. Jak pojadę do domu rozejrzę się czy mi się to zmieści.

Dorotko najgorzej jest z cięciem tych wielkich kul na wejściowej bo się stykają a do przesadzenia musowo potrzebny byłby sprzęt specjalistyczny. Do podkładania używam worków foliowych takich do śmieci różnej wielkości są lekkie a bardziej sztywne niż materiał. między kulami są posadzone "ozdobniki" i dlatego mam metodę, że stawiam stopy pod kulką poprzedzającą tą ciętą, nawte gdy ozdobniki są okryte workiem to wiem, że nie zrobię im krzywdy. Tnę tylko nożycami żywopłotowymi fiskarsa. Ciecie dobrze uformowanych zwartych kul jest dużo szybsze niż takich, które dopiero nadajemy kształt. I jeszcze jedno różnica w wielkości kul to zabieg celowy bo to są najczęściej kulki i stożki mojego chowu więc sama rozumiesz, że kulki powstawały na przestrzeni lat
Joaska 14:26, 30 cze 2015

makkasia napisał(a)
...

powiem tylko tak ... ojoooojjjj ... lubię to.
monteverde 22:31, 01 lip 2015

Kasiu ładnie łączysz rośliny moje róże też w koperku rosną(samosiew) dzisiaj go trochę uszczupliłam do ogórków małosolnych wrzucę dzisiejszą Queen dla Ciebie pozdrówka

Margarete 23:55, 01 lip 2015

makkasia napisał(a)

Przemku byłam u Ciebie po cichu bo na głos nie miałam czasu - w BM nie było Vanilia Frise, ale przyjęły mi się patyki od Any !!!
O jak się cieszę, ze się podoba, przemeblowanie wiosenne chyba wyszło na korzyść Makowemu
Kulki już coraz fajniejsze są i rzeczywiście takie ogolone prezentują sie całkiem całkiem
Wejściowa Niestety kilka wrzosów do wymiany.

No jakie całkiem całkiem........toż one cudne są i wielkie i ogolone i zdrowiutkie Za skromna jesteś Kacha, ogród wypieszczony, kompozycje śliczne, dobór roślin i kolorów urzeka, a foty tez robisz niezłe....
Jarzmianki zapisane do chciejstw, teraz juz za póżno kupowac - jak myslisz ?
U mnie buksy nie obcięte i ...gonie czas ciągle i tak sie czuje jak bym goniła czubek własnego ogona i nie mogła dogonić....chyba juz musze na urlop sic żeby spojrzeć inaczej na to tempo życia... i odbudowac enegrie.

Wiciokrzew mam taki sam ale daleko pod lasem to nie czuje jak pachnie, mój Leoś przekwita powoli, blednie i blaknie ale mimo deszczów trzyma kwiaty w niezłej formie i to od 8 czerwca, niedługo będzie miesiąc...to super róża jest

Iwk4 00:37, 02 lip 2015

Kasiu, cudowne jest twoje kulkowisko.
Powiedz, jak daleko od ogrodzenia muszę posadzić brzozę pendulę?
Dorota123 11:54, 02 lip 2015

Na zdjęciu powyżej widzę, że nie da się zabezpieczyć przed ścinkami, ale dziękuję za podpowiedź, worki chyba lepsze niż duża firanka. Wczoraj obcięłam 6 bukszpanów bez zabezpieczania podłoża. Pomyślałam, że ścinki przyschną przy tej pogodzie, a wieczorem użyję odkurzacza ogrodowego i powciągam mam nadzieję bez kory i bez żwirku.