Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

makkasia 13:25, 01 mar 2016

Kasik napisał(a)
Mam Bonicę, ale miejsce niekoniecznie dla niej. Muszę ją przesadzić w inne, tylko nie mam pojęcia gdzie. Nawet myślałam żeby oddać, ale chyba się jeszcze wstrzymam. U Ciebie ma super warunki- jest taka wielka.

Kasik Bonica da sobie radę wszędzie oprócz cienistego miejsca
Margarete 15:42, 01 mar 2016

Gratulacje na 600 stron ( jak u mnie ) akurat też 600 strona sie zapełnia
Pokaż mi swoje Jarzmianki, przypomnij z czym masz posadzone - o ile pamietam to te ciemnoczerwone masz na tle rh ..chyba, bo kojarzę takie owalne, ciemne, zielone liscie...

Ile masz sadzonek w jednym miejscu ? Chciałam też kupic sobie 5 sadzonek na rabate o długości około 1,70 m, niezbyt szeroka. Mam tam na tle siatki od sasiada posadzone 2 sadźce, przed nimi chce na wiosne dać miskanta gracka ktorego musze rozkopac i rozdzilic z innej dużej kepy w ogrodzie, niższe pietro juz jest - to sa serduszki na wiosne, a na pełne lato i jesien 2 duże rozchodniki te o czerwonych liściach i ciemnych kwiatach, najniżej dam zurawki...ale obok traw dałabym własnie ciemne jarzmianki tylko nie wiem ile ich kupic...jak one sie rozrastają? czy gracki dla nich nie za wysokie, może dołożyc tam jeszcze stipy...mysle....a póki co czekam bo wczesną wiosna na tej rabacie mam duzo szafirków i tulipanów, wiec kopac tam moge jak juz wszystko sie ukaże ponad ziemią.
Iwk4 15:46, 01 mar 2016

Małgosia tak apetycznie napisała o swojej rabacie, że muszę iść zobaczyć.
Ciekawa jestem Kasiu informacji o jarzmiankach, bo mnie zachwycają i w tym roku jak się wybiorę na targi do Starego Pola, to sobie zafunduję.
makkasia 20:49, 01 mar 2016

Margarete napisał(a)
Gratulacje na 600 stron ( jak u mnie ) akurat też 600 strona sie zapełnia
Pokaż mi swoje Jarzmianki, przypomnij z czym masz posadzone - o ile pamietam to te ciemnoczerwone masz na tle rh ..chyba, bo kojarzę takie owalne, ciemne, zielone liscie...

Ile masz sadzonek w jednym miejscu ? Chciałam też kupic sobie 5 sadzonek na rabate o długości około 1,70 m, niezbyt szeroka. Mam tam na tle siatki od sasiada posadzone 2 sadźce, przed nimi chce na wiosne dać miskanta gracka ktorego musze rozkopac i rozdzilic z innej dużej kepy w ogrodzie, niższe pietro juz jest - to sa serduszki na wiosne, a na pełne lato i jesien 2 duże rozchodniki te o czerwonych liściach i ciemnych kwiatach, najniżej dam zurawki...ale obok traw dałabym własnie ciemne jarzmianki tylko nie wiem ile ich kupic...jak one sie rozrastają? czy gracki dla nich nie za wysokie, może dołożyc tam jeszcze stipy...mysle....a póki co czekam bo wczesną wiosna na tej rabacie mam duzo szafirków i tulipanów, wiec kopac tam moge jak juz wszystko sie ukaże ponad ziemią.

U mnie jarzmianki mają około 60 cm i mam 2 sztuki ale w tym roku liczę na kwitnięcie siewek. Rosną w półcieniu przed rododendronami jedna dwuletnia sadzonka ma około 20 cm szerokości myślę, ze aby robiły ładną plamę powinno się je sadzić co 20 cm. Jarzmianki fajnie wyglądają jako wypełniacze między dużymi kwiatami - sa tłem dla innych roślin - Gracki wydają się za wysokie a ze stipą wszystkim roślinom dobrze.

Lecę do Ciebie
makkasia 20:53, 01 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Małgosia tak apetycznie napisała o swojej rabacie, że muszę iść zobaczyć.
Ciekawa jestem Kasiu informacji o jarzmiankach, bo mnie zachwycają i w tym roku jak się wybiorę na targi do Starego Pola, to sobie zafunduję.

jarzmianki to urocze rośliny i tak jak pisałam są to rośliny same w sobie ciekawe ale ja je widze jako tło dla innych roślin, oczywiście pięknie wyglądałoby pole jarzmianki z niską paprocią ...pomysłów na nią na Ogodowisku i w sieci jest bardzo wiele
Margarete 22:01, 01 mar 2016

Dzięki za info. Już wiem że kupię ich więcej i dam na tę rabatę o której pisałam ale też posadzę je po drugiej stronie ogrodu. Pogrzebię jeszcze w necie i poszukam inspiracji do kompozycji z jarzmiankami. Piszesz o siewkach - dużo ci się samoistnie ich nasiało ?
Ja nie wiem u każdego jak nie werbeny to stopy albo nawet rozplenice same się wysiewają......a u mnie nic się jeszcze samo nie wysiało...no oprócz sasanek i niektórych cebulowych....
Doopa nie ogrodnik ze mnie...ot co
Ewa777 06:22, 02 mar 2016

Margarete napisał(a)
Dzięki za info. Już wiem że kupię ich więcej i dam na tę rabatę o której pisałam ale też posadzę je po drugiej stronie ogrodu. Pogrzebię jeszcze w necie i poszukam inspiracji do kompozycji z jarzmiankami. Piszesz o siewkach - dużo ci się samoistnie ich nasiało ?
Ja nie wiem u każdego jak nie werbeny to stopy albo nawet rozplenice same się wysiewają......a u mnie nic się jeszcze samo nie wysiało...no oprócz sasanek i niektórych cebulowych....

Małgosiu, kiedyś czytałam u Małej Mi, że gdy się chce siewki, to trzeba się wstrzymać z pieleniem rabaty chyba nawet do maja, żeby nie wyrwać ich z chwastami. U mnie z siewkami też ciężko
makkasia 18:21, 07 mar 2016

Margarete napisał(a)

Miałam około około 15 siewek w tamtym roku. Czytałam, że jarzmianka wschodzi ze świeżych nasion. Gdy tylko jakiś kwiatek przekwita ścinam go i prószę nasionami tam gdzie jest wilgotno i nie ma palącego słońca. Jestem ciekawa, czy moje siewki przezimowały. Jeśli chodzi o stipy i werbenę pociesze Cie mi też się nie rozsiewa - mało tego ani stipa, ani vwrbena nie zimuje u mnie to znaczy, że ze mnie tyż dooopa
makkasia 18:23, 07 mar 2016

Ewa777 napisał(a)

Małgosiu, kiedyś czytałam u Małej Mi, że gdy się chce siewki, to trzeba się wstrzymać z pieleniem rabaty chyba nawet do maja, żeby nie wyrwać ich z chwastami. U mnie z siewkami też ciężko

Ja nie należę do nadgorliwych i dopóki coś jest mikroskopwo - kilkucentymetrowe to nie wyrywam
Anda 18:26, 07 mar 2016

Jarzmianki piękne są, ale najładniej wyglądają jak jest ich dużo w jednym miejscu, inaczej giną. To tak wg mnie. Ty masz dużo ich to i ładnie wyglądają
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies