Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu

Makowo na Kociewiu

agapant 16:15, 16 maj 2016

Juzia napisał(a)
Ach te mamusie
Moja dzisiaj przyjechała. Myślałam, że pochwali....a ona że kwiatków mało
No zabiła mnie tym

Moja jak przyjedzie to słyszę, znowu coś kupiłaś, a nie zawsze tak jest Mamuśki.
Juzia 20:12, 16 maj 2016

Kasiu jak wcześnie rozpoznać żerowanie bruzdownicy?
Mam podejrzenia, bo młode liście jakieś pofalowane się robią na niektórych pędach
Co robić???
tusiawka 22:59, 16 maj 2016

Prześliczny ten NN i idealnie zestawiony z tulipanami.
makkasia 08:34, 17 maj 2016

Malgosik napisał(a)
Ten Rh z tyłu za CW to dopiero będzie kwitł?
Ogromny jest.

Tak to Nova Zembla dopiero zaczyna
makkasia 08:35, 17 maj 2016

agapant napisał(a)

Moja jak przyjedzie to słyszę, znowu coś kupiłaś, a nie zawsze tak jest Mamuśki.

U mnie dodaje jeszcze: A gdzie Ty to posadzisz ? Przecież tu nie ma miejsca !No czasami ma rację
makkasia 08:45, 17 maj 2016

Juzia napisał(a)
Kasiu jak wcześnie rozpoznać żerowanie bruzdownicy?
Mam podejrzenia, bo młode liście jakieś pofalowane się robią na niektórych pędach
Co robić???

Właśnie Juziu nie można wcześnie bo jak już się to zauważy to jest duupa i właściwie brak pierwszego kwitnienia na wszystkich różach. Tak miałam w zeszłym roku i dlatego w pierwszych dniach maja prysnęłam systemicznym Calypso. I tak kilka pąków straciłam ale nie wszystkie
Pofalowane listki to raczej robota jakiś zwójek ...szczerze: walnęłabym Mospilanem, też systemiczny. Na mszyce można stosować ekologiczne środki ale na bruzdownicę i i inne dziadostwa może nie zadziałać a w końcu masz te róże aby kwitły
Juzia 09:54, 17 maj 2016

makkasia napisał(a)

Właśnie Juziu nie można wcześnie bo jak już się to zauważy to jest duupa i właściwie brak pierwszego kwitnienia na wszystkich różach. Tak miałam w zeszłym roku i dlatego w pierwszych dniach maja prysnęłam systemicznym Calypso. I tak kilka pąków straciłam ale nie wszystkie
Pofalowane listki to raczej robota jakiś zwójek ...szczerze: walnęłabym Mospilanem, też systemiczny. Na mszyce można stosować ekologiczne środki ale na bruzdownicę i i inne dziadostwa może nie zadziałać a w końcu masz te róże aby kwitły

Ale te liście nie są pozwijane w kokony tylko takie pofalowane....jakby więdły.
A może im za zimno w nocy???
No już sama nie wiem. POobserwuję.
Skoro i tak już by było za późno na ratowanie...to nic innego jak obserwacja zrobić nie mogę.
Pryskać nie chcę. Sprawdzam czy się da bez chemii
makkasia 12:03, 17 maj 2016

Juzia napisał(a)

Ale te liście nie są pozwijane w kokony tylko takie pofalowane....jakby więdły.
A może im za zimno w nocy???
No już sama nie wiem. POobserwuję.
Skoro i tak już by było za późno na ratowanie...to nic innego jak obserwacja zrobić nie mogę.
Pryskać nie chcę. Sprawdzam czy się da bez chemii

A te listki pofalowane są na czubku pędu? Juziu bruzdownica powoduje zamieranie wierzchołków pędów i jak już umrze to już nie ma co zbierać, Jedynie uszczykiwać umarte pąki kwiatowe wraz z larwą. Pofalowane listki to może też być jakaś choroba grzybowa, spróbuj Octanu Wapnia.
Na temat bruzdownicy jeszcze to wiem, ze pojawia się zawsze w tym samym miejscu, skoro jej nie masz to na razie nie ma co robić oprysków chemią tylko obserwować.
Margarete 14:58, 17 maj 2016

Ciekawe rzeczy piszecie o tych szkodnikach różanych . Muszę u siebie wczesniej reagowac bo nie przyglądam sie a potem jestem zawiedziona że kwitnienia nie ma
P.S. dzieki za informacje u mnie
Juzia 19:34, 17 maj 2016

makkasia napisał(a)

A te listki pofalowane są na czubku pędu? Juziu bruzdownica powoduje zamieranie wierzchołków pędów i jak już umrze to już nie ma co zbierać, Jedynie uszczykiwać umarte pąki kwiatowe wraz z larwą. Pofalowane listki to może też być jakaś choroba grzybowa, spróbuj Octanu Wapnia.
Na temat bruzdownicy jeszcze to wiem, ze pojawia się zawsze w tym samym miejscu, skoro jej nie masz to na razie nie ma co robić oprysków chemią tylko obserwować.

No na czubku.
Spróbuę octanem jak znajdę gdzieś kredę bez dodatków i jak padać przestanie