20:26, 21 wrz 2013
Zupa marchewkowa:
na maśle duszę krótko (3min.) pół albo jedną cebulę pokrojoną w kostkę, kawałek imbiru wielkości dużego orzecha włoskiego, można więcej, będzie bardziej aromatyczna i pikantna i sporo marchewki pokrojonej w plasterki, zalewam wrzątkiem... tak ok. 2 cm ponad warzywa, solę , dodaję rozgniecioną nożem jedną trawę cytrynową (opcjonalnie), sok z 1/2 cytryny i pół łyżeczki cukru, odrobinę bulionu w proszku. Gdy marchewka jest miękka, dokładnie miksuję i dodaję creme fraiche, albo śmietanę kremową, doprawiam przyprawami i cytryną do smaku. Można udekorować kleksem śmietany i płatkami chilli, albo zjeść z grzankami...
*w innej wersji zamiast cytryny można dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową
Zaczyna się sezon dyniowy, wariacji na temat zup dyniowych są miliony, z kokosem, pikantnie, słodko, dla dzieci..... ja bardzo lubię je wszystkie
Zupa krem z mlekiem kokosowym
Krótko odsmażyć dynię z imbirem zalać wodą żeby zakryć warzywa, dodać rozgniecioną trawę cytrynową lub sok i skórkę z cytryny. Gotować do miękkości, wyjąć trawę, doprawić solą.
Zupę zmiksować na gładką masę, dolać mleka kokosowego lub śmietanki.
Smakuje z grzankami.
Zupa z dyni z sokiem pomarańczowym
Dwie cebule posiekane
Dwa ząbki czosnku
1 kg dyni pokrojonej w dużą kostkę
1 1/2 litra wywaru warzywnego
Sok i otarta skórka z jednej pomarańczy
3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
sól, pieprz i 150 ml mleka
W garnku dusić na oliwie cebulę przez 2 minuty, dodać dynię i dusić jeszcze chwilę mieszając, dodać wywar, sok i skórkę z pomarańczy i dwie łyżki tymianku - gotować przez 20 minut, aż dynia zmięknie, zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dolać mleka i przygrzać bez zagotowania. Udekorować tymiankiem z chrupiącym chlebem.
na maśle duszę krótko (3min.) pół albo jedną cebulę pokrojoną w kostkę, kawałek imbiru wielkości dużego orzecha włoskiego, można więcej, będzie bardziej aromatyczna i pikantna i sporo marchewki pokrojonej w plasterki, zalewam wrzątkiem... tak ok. 2 cm ponad warzywa, solę , dodaję rozgniecioną nożem jedną trawę cytrynową (opcjonalnie), sok z 1/2 cytryny i pół łyżeczki cukru, odrobinę bulionu w proszku. Gdy marchewka jest miękka, dokładnie miksuję i dodaję creme fraiche, albo śmietanę kremową, doprawiam przyprawami i cytryną do smaku. Można udekorować kleksem śmietany i płatkami chilli, albo zjeść z grzankami...
*w innej wersji zamiast cytryny można dodać sok z pomarańczy i skórkę pomarańczową
Zaczyna się sezon dyniowy, wariacji na temat zup dyniowych są miliony, z kokosem, pikantnie, słodko, dla dzieci..... ja bardzo lubię je wszystkie
Zupa krem z mlekiem kokosowym
Krótko odsmażyć dynię z imbirem zalać wodą żeby zakryć warzywa, dodać rozgniecioną trawę cytrynową lub sok i skórkę z cytryny. Gotować do miękkości, wyjąć trawę, doprawić solą.
Zupę zmiksować na gładką masę, dolać mleka kokosowego lub śmietanki.
Smakuje z grzankami.
Zupa z dyni z sokiem pomarańczowym
Dwie cebule posiekane
Dwa ząbki czosnku
1 kg dyni pokrojonej w dużą kostkę
1 1/2 litra wywaru warzywnego
Sok i otarta skórka z jednej pomarańczy
3 łyżki świeżo posiekanego tymianku
sól, pieprz i 150 ml mleka
W garnku dusić na oliwie cebulę przez 2 minuty, dodać dynię i dusić jeszcze chwilę mieszając, dodać wywar, sok i skórkę z pomarańczy i dwie łyżki tymianku - gotować przez 20 minut, aż dynia zmięknie, zmiksować, doprawić solą i pieprzem, dolać mleka i przygrzać bez zagotowania. Udekorować tymiankiem z chrupiącym chlebem.