Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Dżemy i marmolady dyniowe Jagny

Pokaż wątki Pokaż posty

Dżemy i marmolady dyniowe Jagny

Gardenarium 16:21, 28 lut 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Przepis wg Jagny.

Dostałam słoiczek i był taki pyszny, ża warto spróbować i zrobić samemu.




Dżem z dyni z morelami


750 g dyni
250 g moreli suszonych
Wanilia
500 ml soku pomarańczowego ( z kartonika)
3 łyżki soku z cytryny
500 g cukru zelującego
Dynie pokroić w kostkę. Morele namoczyć i pokroić w ćwiartki. Gotować w soku z pomarańczy ok. 20 min. Zmiksować całość. Dodać sok z cytryny i skórkę pomarańczową oraz cukier żelujący.

Gotować ok. 3 min.



Marmolada dyniowa


700g dyni
400 g jabłek
500 ml soku z pomarańczy ( z kartonika)
Sok z jednej pomarańczy + skórka z połowy
Sok z jednej cytryny+ skórka z połowy
Wanilia
Imbir

imbir i wanilia wg smaku




____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
Matka 22:59, 28 lut 2011


Dołączył: 14 lis 2010
Posty: 7595
ach, uwielbiam dynie, z miłą chęcią spróbuję po zrobieniu oczywiścielubie takie smaki mieszane
____________________
U Matki
Jagna 07:41, 01 mar 2011


Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 1569
Dynia jest bardzo wdzięczna. ja ją odkryłam niedawno. Dzieki mojej mami,która eksperymentuje z nowymi przepisami.
tą swoją kroję ze skórką. Nazywa sie Hokkaido.Ona nie jest taka olbrzymia i skórka jest miękka. Można też dawać świeże brzoskwinie. No i świetny jest ten kolor
____________________
Wątek o tym, że nie umiem
Danusza 09:25, 01 mar 2011


Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192
dynia na przystawki, dodatki kolorem ożywia smakiem zaprasza , z brzoskwiniami może być lepsza niż morelami myślę mają więcej soku
____________________
pozdrawiam Danusza - Ogród Danuszy - odsłona 2 - Wizytowka - Ogród Danuszy
Gardenarium 12:05, 01 mar 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Dobre jak nie wiem co. Już moje wszystkie sąsiadki mają ten przepis
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
Jagna 13:26, 01 mar 2011


Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 1569
Danusza napisał(a)
dynia na przystawki, dodatki kolorem ożywia smakiem zaprasza , z brzoskwiniami może być lepsza niż morelami myślę mają więcej soku


Tylko te morele są suszone i daja specyficzny posmak. Mówię Ci taki ze łyżeczkami sie wcina ze słoika
____________________
Wątek o tym, że nie umiem
Elfik 22:38, 22 lis 2011


Dołączył: 06 lis 2011
Posty: 2057
gardenarium napisał(a)
Dżem z dyni z morelami

Ach, Danusiu! Zrobiłam! Pychota! Ale miałam nie lada problem: nigdzie nie było cukru żelującego... Dopiero w Netto dostałam.
Oto corpus delicti:



Talerzyk ustawiłam ukośnie, żeby było widać, że konsystencję ma taką, jak należy



Jedyna moja modyfikacja przepisu: nie miksowałam na miazgę. Zostawiłam z małymi cząsteczkami owoców.
Buziaki
____________________
Ela - Puste pole z wysepką kwiatową
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies