Przemku,dostałam Twoje nasionka jednorocznej rozplenicy od przemiłej Mirki Podpowiedz, czy trzeba je stratyfikować przed posianiem? I kiedy posiać? Czy trzeba ją pikować? Czy siejesz ją od razu w minidoniczki?
Ja zrobiłbym to inaczej By donica była atrakcyjna przez cały sezon muszą znaleźć się w niej byliny i rośliny sezonowe
Na brzegach polecam przewieszające się carexy w mixie lub jednej odmianie Polecam Carex oshimensis Evergreen/Evergold, Carex conica Snowline, Carex morowii Ice Dance Dzięki temu że będzie donica chowana na zimę do garażu turzyce te przez cały sezon (nawet wiosną) pięknie będą się prezentować
Środkową część polecam obsadzić nie bylinami lecz roślinami sezonowymi Wiosną cebulowe, bratki, stokrotki potem rośliny letnie a na jesień chryzantemy, wrzosy Zabieg ten spowoduje że balia przez cały sezon będzie wyjątkowo okazale się prezentować
Oczywiście Agnieszko że sadziłem Zgodnie z moją tradycją odbyło się to w Wigilię W donicach mam posadzonych 200 tulipanów i trochę hiacyntów
Obecnie wszystkie już wyszły na powierzchnię i czekają w gospodarczym by je wyciągnąć na taras jak się pogoda wyklaruje
Tak to wyglądało podczas sadzenia ...
Ewo nie wiem co Ci przysłała Mirka ale jeśli to jest ta rozplenica jednoroczna którą ja również posiadam to nie trzeba jej stratyfikować Posiej do doniczki na parapecie i niech rośnie