Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

Napia 17:23, 08 mar 2016

I ja dziękuję
30 lat, mówisz... A nie wyglądasz

Czy w tym roku sadziłeś tulipany w donice?
Ewa777 18:32, 08 mar 2016

Przemku,dostałam Twoje nasionka jednorocznej rozplenicy od przemiłej Mirki Podpowiedz, czy trzeba je stratyfikować przed posianiem? I kiedy posiać? Czy trzeba ją pikować? Czy siejesz ją od razu w minidoniczki?
Anusia 18:35, 08 mar 2016

Dziękuję i ja.
No właśnie 30 lat, kiedy to było.
Rumianka 18:41, 08 mar 2016

Przemuś dzięki za życzenia...
Gardener27 19:43, 08 mar 2016

Marcowa napisał(a)
Dziękuję za pomoc Przemku.
Co do obsadzenia wanny,pomysłów mam niewiele.Problem w tym,że kompozycja miałaby być atrakcyjna przez cały sezon a takich roślin jest mało.W tej chwili myślę o zestawieniu: tojeść rozesłana,turzyca bronco i margerytki.Ale decyzja jeszcze nie zapadła,po prostu kombinuję na bazie tego co mam w ogrodzie.
A Ty miałeś jakieś inne próby,pomysły poza hostami?

Ja zrobiłbym to inaczej By donica była atrakcyjna przez cały sezon muszą znaleźć się w niej byliny i rośliny sezonowe
Na brzegach polecam przewieszające się carexy w mixie lub jednej odmianie Polecam Carex oshimensis Evergreen/Evergold, Carex conica Snowline, Carex morowii Ice Dance Dzięki temu że będzie donica chowana na zimę do garażu turzyce te przez cały sezon (nawet wiosną) pięknie będą się prezentować
Środkową część polecam obsadzić nie bylinami lecz roślinami sezonowymi Wiosną cebulowe, bratki, stokrotki potem rośliny letnie a na jesień chryzantemy, wrzosy Zabieg ten spowoduje że balia przez cały sezon będzie wyjątkowo okazale się prezentować
edyta_wlazlo 19:47, 08 mar 2016

Mam coś ciekawego dla Ciebie,takiego unikatu u Ciebie nie widziałam hihih

ihttp://img.joemonster.org/mg/albums/new/120827/large_thumb_bezwstydny_kwiatek.jpg

iwonaal 19:48, 08 mar 2016

Przemek, to czas najwyższy na potomka
Gardener27 19:52, 08 mar 2016

Napia napisał(a)
I ja dziękuję
30 lat, mówisz... A nie wyglądasz

Czy w tym roku sadziłeś tulipany w donice?

Oczywiście Agnieszko że sadziłem Zgodnie z moją tradycją odbyło się to w Wigilię W donicach mam posadzonych 200 tulipanów i trochę hiacyntów
Obecnie wszystkie już wyszły na powierzchnię i czekają w gospodarczym by je wyciągnąć na taras jak się pogoda wyklaruje
Tak to wyglądało podczas sadzenia ...

Gardener27 20:05, 08 mar 2016

Ewa777 napisał(a)
Przemku,dostałam Twoje nasionka jednorocznej rozplenicy od przemiłej Mirki Podpowiedz, czy trzeba je stratyfikować przed posianiem? I kiedy posiać? Czy trzeba ją pikować? Czy siejesz ją od razu w minidoniczki?

Ewo nie wiem co Ci przysłała Mirka ale jeśli to jest ta rozplenica jednoroczna którą ja również posiadam to nie trzeba jej stratyfikować Posiej do doniczki na parapecie i niech rośnie
Gardener27 20:07, 08 mar 2016

edyta_wlazlo napisał(a)
Mam coś ciekawego dla Ciebie,takiego unikatu u Ciebie nie widziałam hihih

ihttp://img.joemonster.org/mg/albums/new/120827/large_thumb_bezwstydny_kwiatek.jpg

Ech ... w pracy Ci pokażę że jednak coś takiego posiadam