Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

malkul 06:14, 17 kwi 2018

Kant idealny.
zabaewa 22:56, 18 kwi 2018

Przemku - ja swoje kosaćce mam w miejscach ciagle zalewanych i podmokłych. Lubią wilgoć, lubią też gliniastą zasobną i kwaśną glebę. Rosną u mnie jak nakręcone. Kępy mam tak duże, że M rozcina je siekierą. W zeszłym roku jedną taką kępę podzieliłam na chyba 8 części a w tym roku każda z nich będzie już całkiem całkiem. Pokaz na zdjęciu jakie kupiłeś. ja mam te klasyczne niebieskie i takie bardziej niebieskie. Mam też białe - ale dopiero od zeszłego roku - niby odmianowe i szlachetne - ale jakoś mniej ekspansywne. jeśli chcesz te moje niebieskie to mogę jakąś kępę podzielić i Ci wysłać.
Jedyną wadą kosaćców syberyjskich jest to, że kępa narasta na zewnątrz i w środku robi się pusto (wszystkie kosaćce tak mają). Dzielę je wtedy i przesadzam. Wymagają też trochę pracy przy przekwitaniu. Trzeba kwiaty ogławiać aby nie zawiązywały nasion, bo wtedy za rok słabiej kwitną. Wiosną przed rozpoczęciem wegetacji ścinam wyschnięte liście i patyki po kwiatostanach. mam ich tyle, że ogławiane zajmuje mi trochę czasu - ale warto
Gardener27 20:33, 19 kwi 2018

Johanka77 napisał(a)
Proszę Cię, jakie kanciki!!!

Trochę się nad nim gimnastykowałem ale dla tych prostych linii warto było.

Juzia napisał(a)
No kantem mnie zabiłeś!
A pisałeś, że moje nawet nawet...kłamczuch!

Zazdro kolorów. U mnie jeszcze nudno.

Justynko Twoje na zdjęciach prezentują się nienagannie, zresztą jak zawsze.
Kolorów całe mnóstwo w ogrodzie, jedne kończą drugie zaczynają, uwielbiam ten cykl.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj cieszy

Przemo jest spotkanie za tydzień może masz ochotę dołączyć?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8273-ogrod-botaniczny-w-krakowie?page=2

Widziałem ten wątek ale dziękuję za przypomnienie. Myślę nad tą niedzielą

Kokesz napisał(a)
Ależ idealne kanciki
Cudny masz warzywnik
Marzy mi się taki warzywnik jak Twój albo w skrzyniach.
Ale chyba w tym roku znów będę miała pomidorki między kwiatuchami

W warzywniku w tym sezonie nic nie zmieniałem, układ alejek i poletek pozostał ten sam. Dobór roślin będzie natomiast inny, w tym roku kładę nacisk na kolory. Posadziłem już łubiny, szałwia omszona ładnie się zieleni, dalie powoli kiełkują w szklarence i będzie wiele innych rarytasów Warzywa posiane, rozsady dyniowatych będę robił bliżej maja a pomidory to już ładne sadzonki.
Trzymam mocno kciuki za Twoje marzenia.

Anusia napisał(a)
Super jak zawsze. Powiedz mi czy te kanty robisz nożem do cięcia darni? Czy masz inne spryrne narzędzie. Ja nadal nie potrafię tak przyciąć.

Tak Aniu, kanty robię za pomocą tradycyjnego noża do przycinania darni. Rozwijam sznurek, odmierzam odległości metrem, kładę długą kantówkę i przycinam trawę. W trakcie sezonu przycinam brzegi po koszeniu nożycami i wyglądają przyzwoicie aż do samej zimy.

makadamia napisał(a)
O rany. Ja przy krawężnikach takich równych kancików nie potrafię zrobić

Asiu lata praktyki, przychodzi to z czasem. W sezonie kilometry tych kantów robię

dominika_ napisał(a)
No cóż, rozpłynełam się nad tymi widokami

Cała przyjemność po mojej stronie.

AgataM napisał(a)
Laserem robisz te kanciki????? Są niesamowite....

Ciekawy pomysł, warto wypróbować w praktyce

Kawa napisał(a)
nooo takie kanciki toż to totalna perwersja jest!!!

Przemo śliczna wiosna która wygląda jak lato..nie rozumiem
jak tu moze być tak ładnie a u mnie tak nudno?

edit. moje nudności tez lubię żeby nie było

Uwielbiam idealnie przycięte brzegi trawników ale żeby od razu perwersja
Wiosna zawsze u mnie kolorowa, muszę sobie jakoś zrekompensować zimę
Ja też uwielbiam Twoją ,,nudę ,,

Gardener27 20:47, 19 kwi 2018

Magleska napisał(a)
jak zawsze idealnie pięknie

iwonaal napisał(a)
Jak zwykle super. Pozdrawiam

malkul napisał(a)
Kant idealny.

Dzięki dziewczyny

zabaewa napisał(a)

Ma takie specjalne narzędzie - zmaltretowaliśmy Pana na Gardenii i musiał je sprzedać Przemowi Uległ urokowi Trzech wiedźm

Ha ha ha .. pamiętam to jak dziś. Gdyby nie Wy dziewczyny wróciłbym z niczym z Gardenii. Piękna pamiątka na lata a jaka praktyczna

AgataM napisał(a)
Myślę, że ten zmaltretowany Pan z Gardenii dojdzie szybko do siebie i nastę pnym razem uda się i nam to urządzenie kupić. Inaczej teraz ja poproszę o pomoc urocze wiedźminki

Powiem Ci że twardy był zawodnik z tego Pana, sprzedać nie chciał a wymówek miał całe mnóstwo, na szczęście dziewczyny przyszły z odsieczą i się udało, zawsze można na nie liczyć

Milka napisał(a)
Ale kanty, chetnie bym takiego pomocnika u siebie widziała

Irenko gdybyś mieszkała bliżej ...

zabaewa napisał(a)
Przemku - ja swoje kosaćce mam w miejscach ciagle zalewanych i podmokłych. Lubią wilgoć, lubią też gliniastą zasobną i kwaśną glebę. Rosną u mnie jak nakręcone. Kępy mam tak duże, że M rozcina je siekierą. W zeszłym roku jedną taką kępę podzieliłam na chyba 8 części a w tym roku każda z nich będzie już całkiem całkiem. Pokaz na zdjęciu jakie kupiłeś. ja mam te klasyczne niebieskie i takie bardziej niebieskie. Mam też białe - ale dopiero od zeszłego roku - niby odmianowe i szlachetne - ale jakoś mniej ekspansywne. jeśli chcesz te moje niebieskie to mogę jakąś kępę podzielić i Ci wysłać.
Jedyną wadą kosaćców syberyjskich jest to, że kępa narasta na zewnątrz i w środku robi się pusto (wszystkie kosaćce tak mają). Dzielę je wtedy i przesadzam. Wymagają też trochę pracy przy przekwitaniu. Trzeba kwiaty ogławiać aby nie zawiązywały nasion, bo wtedy za rok słabiej kwitną. Wiosną przed rozpoczęciem wegetacji ścinam wyschnięte liście i patyki po kwiatostanach. mam ich tyle, że ogławiane zajmuje mi trochę czasu - ale warto

Dziękuję serdecznie Ewo za tak szczegółowy opis. Trochę ostatnio czytałem w sieci o irysach syberyjskich i pokrywa się to z tym co piszesz.
Ja kupiłem cebulki tej najpopularniejszej odmiany o niebieskich kwiatach. U mnie podobne warunki glebowe do Twoich więc myślę że będą podobnie rosnąć. Posadziłem w zeszłym tygodniu więc trochę czasu zejdzie nim się pojawiA na powierzchni, pewnie w tym roku nie zakwitną ale jestem cierpliwy. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
asica 21:01, 19 kwi 2018

Kanty na kolanach? A ja podejrzewałam Cię o jakąś cudowaną maszynę
Gardener27 21:07, 19 kwi 2018

Asiu cudów nie ma a może jest kaka maszyna tylko ja o niej nie wiem Hmm ...
Gardener27 21:29, 19 kwi 2018

Zostawiam Wan trochę mojej wiosny. Kolorowego