Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie » Edycja postu

Życie w wiejskim ogrodzie

Gardener27 22:23, 29 wrz 2018

asica napisał(a)
Jestem tu z każdym nowym zdjęciem. Jeśli się nie odzywam, to dlatego, że brak mi słów

Asiu zawsze cieszą mnie Twoje wizyty, nie zawsze jest czas na pisanie, doceniam tym bardziej każdy post od Ciebie.

Kokesz napisał(a)
Pięknie u Ciebie
A Twój bodziszek Rozanne bardzo ładnie się u mnie zadomowił i kwitnie sobie w najlepsze

Rośliny trafiły do dobrego ogrodu, ich wygląd świadczy najlepiej o Twoich umiejętnościach. Każdemu będę polecał tę odmianę geranium, niezawodna, kwitnie od czerwca nieprzerwanie aż do samych przymrozków.
anabuko1 23:10, 29 wrz 2018

Żółte chryzantemki o tej porze roku takie cieplutkie,ładne
Dynki małe a jakie piękne
Ogród jeszcze pełen różnych kolorów.
Doniczkowe jeszcze cieszą. Marcinki szaleją.
Chciałoby chciało aby tak chociaż jeszcze tak było dluuugo
Gardener27 00:00, 30 wrz 2018

Kiedyś każdej jesieni miałem u siebie tylko żółte chryzantemy, ten kolor daje dużo radości, obecnie stawiam również na inne barwy. Te maleństwa na stoliku zakupiłem z myślą o moich małych doniczkach, mniejszych chryzantem nie widziałem.
Dynie z własnego warzywnika, sieje każdej wiosny by udekorować ogród jesienią.
Kolorów na rabatach coraz mniej, sytuację ratują doniczkowe kompozycje.

anpi 00:15, 30 wrz 2018

Gardener27 napisał(a)

Że też ja tu wcześniej nie trafiłam...,wszystko u Ciebie bardzo gustownie dobraneOgród wymuskany...Aż po obejrzeniu leciałabym do swojego liście i igły sosnowe grabić co ich wiatszysko nawiało... od sąsiada, ale już trochę ciemno...
Bedę miała u ciebie lekturę na parę najbliższych nocy...widzę!
Ta aranżacja z kapeluszem mnie zachwyciła!!!...,ale jak by kiedyś powiedziała moja babcia zdejmuj szybko czapkę ze stołu,bo kretowiska będziesz mieć...(chyba że kapeluszy się to nie tyczy)
Gardener27 01:59, 30 wrz 2018

Witaj Aniu w moim ogrodzie Pora dość późna więc to sprzątanie trzeba sobie darować, choć zachodzę w głowę co Ty byś niby tam miał sprzątać jak porządek wszędzie gdzie okiem nie sięgnąć.
U mnie nie ma co wracać do starych dziejów, najlepiej oglądać i podczytywać na bieżąco.
Coś jest na rzeczy … w tym roku krety przeszły same siebie, na wiosnę miałem małopolski zlot tych stworzeń na moim trawniku Nigdy więcej nakryć głowy na stole.
Wendy79 07:26, 30 wrz 2018

Grujeczniki powinny pachnąć przy opadaniu liści i masz na to szansę. U mnie się niestety nie przebarwiają, tylko od razu opadają. Nie wiem dlaczego.
Doranma 12:53, 30 wrz 2018

Dzień dobry Ależ piękne ławeczki, stoliczki, miejsca do posiedzenia - nie po raz pierwszy się zachwycam Trudno którekolwiek zdjęcie zacytować, bo każdy kącik ma swój smak. Podziwiam piękno kompozycji i ilość pracy włożonej w utrzymanie tak schludnego wyglądu ogrodu. Pozdrawiam!
Doranma 14:28, 30 wrz 2018

Przemku, korzystając z wolnego dnia i uziemienia w domu, czytam Twój wątek od początku, robiąc przy tym notatki Nigdy nie odważyłam się sadzić tulipanów w donicach i nie jestem miłośniczką donic w ogrodzie, ale patrząc na Twoje tulipany z początku wątku pomyślałam, że może to jednak nie jest taka głupia myśl. Co roku kupuję dużo cebul, a kwitnie ich niewiele w gruncie, bo gniją (mokra glina), może posadzone w donicy miałyby się lepiej? Napisz mi więc, proszę, czy na zimę opatulasz jakoś swoje donice, czy też wstawiasz je do garażu? Boję się, że przemarzną, ale może niepotrzebnie? No i pewnie trzeba je jakoś osłonić przed nadmiarem deszczu, topniejącego śniegu?
Gardener27 17:04, 30 wrz 2018

Witaj Doroto Ogromnie mnie cieszy Twoja wizyta, stali bywalcu jak również nowi goście zawsze są mile widziani.
Dziękuję za tyle ciepłych słów, ogród jest moją ogromną pasją i poświęcam mu sporo czasu. Przez lata zgromadziłem wile roślin i zdobyłem doświadczenie, cały czas się uczę i wprowadzam zmiany tak by to miejsce było przytulne i każdego sezonu zaskakiwało czymś nowym.

Cebulowe sadzę do pojemników od dawna, ten pomysł podpatrzyłem od Angielskich ogrodników ale że mamy inny klimat musimy trochę inaczej postępować.
Ja swoje cebulki sadzę dość późno, jest to zazwyczaj druga połowa grudnia. Po podlaniu swoje pojemniki przechowuję w nieogrzewanym domku ogrodnika, nigdy jeszcze nie miałem żadnych strat pomimo że temperatura spada poniżej zera. W zależności od pogody wynoszę zazwyczaj na zewnątrz w kwietniu, wtedy gdy widać wychodzące kły.

Pojemniki można też zadołować w gruncie, tu polecam wcześniejsze sadzenie cebul. Wiosną wyciągasz z gruntu i ustawiasz w dowolnym miejscu.

Pojemniki można też przechowywać np. w garażu ale tu temperatura nie może przekroczyć 5 *C gdyż wyższa obudzi je do życia.

Można też przechowywać pojemniki na zewnątrz w zacisznym miejscu, dodatkowo okrywając czymś dla ochrony. Parę lat wcześniej miałem tulipany posadzone w drewnianych skrzyniach na zewnątrz niczym nie zabezpieczone, też bardzo ładnie przezimowały ciesząc kolorami na wiosną.

Ty masz idealne warunki do sadzenia w donicach, wystarczy że włożysz je przed zimą do swojego uroczego domku na działce i to wystarczy, pod warunkiem że masz w nim miejsce.
Iwk4 17:26, 30 wrz 2018

Przemyk, cudnie. Tulipanami w pojemnikach - kusisz. Dzięki za instrukcję postepowania.