Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

laurowisnia 11:58, 02 lut 2015

Gardener27 napisał(a)
Dzień dobry

Agato Dziękuję za zdjęcia jakie dla mnie umieściłaś Wiesz co tygryski lubią najbardziej ... Zastanawiam się też nad wysianiem jarzmianek Ciekaw jestem czy długo trzeba będzie czekać na pierwsze kwiaty Z roku na rok staję się coraz bardziej cierpliwy ( albo tak mi się tylko wydaje )

Z tą cierpliwością, to obserwuję u siebie podobne objawy, dawniej nie myślałam o sianiu bylin, kto by czekał dwa lata na efekt?
Siewki jarzmianek mogą zakwitnąć w tym samym roku, jak brałam je od znajomej to niektóre wyglądały na jednoroczne i jakieś kwiatuszki wydały przed jesienią.
Pisałam, że u mnie się nie wysiewają, więc ściełam kwiaty aby się chociaż rozrastały, zostawiłam jeden biały, którego resztki zebrałam niedawno i posiałam w piątek. Nie wiem co z tego będzie, gdyż wyczytałam w międzyczasie, że je najlepiej wysiewać tuż po zbiorze.
Gardener27 19:33, 03 lut 2015

Dobry wieczór

Witam wszystkich wieczorową porą Po ciężkim dniu w pracy wybrałem się do księgarni poprawić sobie humor a tam na półkach świeżutkie wydanie Gardeners World Długo czekałem na Polską edycję ale wreszcie jest z czego się bardzo cieszę Jeszcze nie miałem czasu przejrzeć wszystkiego ale całość wygląda bardzo obiecująco Zapach gorącej czekolady unosi się w powietrzu a ja pogrążam się w lekturze

Tych Państwa nie trzeba przedstawiać wśród których jest moja ulubiona Carol Klein

Juzia 19:35, 03 lut 2015

iwonadm 19:38, 03 lut 2015

też zaprenumerowałam
Gardener27 20:08, 03 lut 2015

Agnieszko Mięta meksykańska jest zupełną nowością u mnie Zachęciło mnie do zakupu ładne zdjęcie na torebce He he he i gdzie tu logika i rozsądek Z tego co pisze producent na odwrocie to roślina wieloletnia dorastająca do 80 cm , wytwarza aromatyczne olejki Wykorzystywana jako surowiec lekarski
Ja swoje pomidorro koktajlowe zawsze sieję pod koniec lutego Wcześniej nie ma sensu bo bardzo szybko rosną a i tak można je sadzić do gruntu po ostatnich przymrozkach Oczywiście najsmaczniejsze są czerwone odmiany Te żółte są dla mnie jakieś takie ,,trawiaste,, a te zielone/czarne przemilczę Poza fajnym kolorem w ogóle mi nie smakują

Olu Werbenę siałem w doniczkach i trzymałem w tunelu foliowym Po przepikowaniu gdy już trochę podrosła wysadziłem do gruntu Nasiona zakupione u Legutki nie poddawałem estryfikacji i bardzo ładnie wzeszły Polecam roślinę ... warto ją u siebie mieć ... cieszy nasze oczy kwiatami do samej zimy

Ewo Sianie nasion w domu czasem jest koniecznością Z roślinami które mają długi okres wegetacji lub długo wschodzą nie można inaczej Mój tunel foliowy nie jest ogrzewany i dlatego co można w późniejszym terminie wysiać tam ląduje a reszta na parapetach w domu Ja tylko warzywa sieję wprost do gruntu cała reszta w doniczkach

Agato Zauważyłem że wraz z upływem czasu robię się coraz bardziej ogrodowo cierpliwy Zacząłem kupować nasiona bylin które są o wiele tańsze niż gotowy produkt W najgorszym wypadku trzeba czekać cały rok by się doczekać kwiatów ale najczęściej następuje to tego samego roku po wysianiu Trzymam kciuki za jarzmianki

Juzia Pozdrawiam

Iwona ja zakupiłem w Empiku Wychodzi dwa razy drożej niż prenumerata ale uwielbiam księgarnie i zapach nowych książek Moja skrzynka pocztowa nie ma takiego klimatu
marta_d 20:55, 03 lut 2015

No ładnie! Chwile mnie nie było i już kilka stron do nadrobienia ale sporo fotek dodałeś - to mnie się podoba szczawik świetnie wygląda przy sciezce, ja mam tylko jedna odmianę i Twoja bardzo mi się podoba, kolor idealny też widzę że masz całą masę jednorocznych , sporo pracy przy nich, ale myślę że ta grupa roślin warta zachodu. widzę że Gardeners World zakupiony ja też mam , już ze 2 tygodnie temu kupiłam w Leroy'u ciekawie napisany, aktualnie dałam mamie do poczytania pozdrowka z Zielonej dziury
Ewa777 21:07, 03 lut 2015

Nie skorzystałeś z linka na prenumeratę za połowę ceny? Już zobaczyłam, że masz, więc nie musisz u mnie odpowiadać.
Dziś cieszę się jak dziecko Mam nowy aparat fotograficzny
Gardener27 22:06, 03 lut 2015

marta_d napisał(a)
No ładnie! Chwile mnie nie było i już kilka stron do nadrobienia ale sporo fotek dodałeś - to mnie się podoba

Witam

Hmm ... trochę narozrabiałem strony się zapisują i z wątku robi się tasiemiec Bardzo mi brakuje tych kolorów gdy za oknem biało i w miarę możliwości od czasu do czasu coś wklejam Wspominki z ubiegłego sezonu

szczawik świetnie wygląda przy scieżce, ja mam tylko jedna odmianę i Twoja bardzo mi się podoba, kolor idealny

Myślę że warto koniczynkę szczęścia posiadać u siebie Jak nie w ogrodzie to w domu Wszak szczęścia nigdy za wiele Szczawik przy ścieżce to odmiana Burgundy Wine Ciemne liście z białymi, drobnymi kwiatuszkami Często mylony z żurawką

też widzę że masz całą masę jednorocznych , sporo pracy przy nich, ale myślę że ta grupa roślin warta zachodu.

Najwięcej jednorocznych u mnie w ogrodzie warzywnym Na drugim miejscu to donice i skrzynie w których kompozycje zmieniają się wraz z porami roku Masz rację że kwiaty jednego sezonu są piękne i warte wysiłku bo kwitną do samej zimy U Ciebie też ich wiele

widzę że Gardeners World zakupiony ja też mam , już ze 2 tygodnie temu kupiłam w Leroy'u ciekawie napisany, aktualnie dałam mamie do poczytania

Ojj ... to ja do tyłu z tym zakupem a wszystko przez Empik Pani mówiła że dopiero dzisiaj do nich dotarł Jeszcze wszystkiego nie przeczytałem ale wsiąkłem w lekturę bez reszty Jak patrzę na zdjęcia mojej Carol buszującej na rabatkach to aż oczy mi się śmieją

pozdrowka z Zielonej dziury

... z czego ? u Ciebie nie biało

Pozdrawiam

Ewa777 22:11, 03 lut 2015

A ta Carol Klein to może też z jakiegoś programu tv o ogrodach? Podaj tytuł, to chętnie pooglądam Ostatnio wsiąkłam w Love Your Garden 2014
Gardener27 22:14, 03 lut 2015

Ewa777 napisał(a)
Nie skorzystałeś z linka na prenumeratę za połowę ceny? Już zobaczyłam, że masz, więc nie musisz u mnie odpowiadać.
Dziś cieszę się jak dziecko Mam nowy aparat fotograficzny

Hmmm ... nie Już taki ze mnie typ który podąża własną drogą ale za link bardzo dziękuję Wizyty w księgarni są dla mnie bezcenne

Nowego obiektywu zazdroszczę Ciekaw jestem jakości zdjęć Krople rosy będą uchwycone ? Ja muszę się z moim jeszcze trochę pomordować ponieważ cała budżet pójdzie na nowe rośliny