Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie » Edycja postu

Życie w wiejskim ogrodzie

anka_ 22:38, 25 lut 2015

Przemku ja z pytaniem techniczny w sprawie warzywnika. Sadzisz w nim dużo kwiatów- czy mają one działanie osłonowe? Wiem, że aksamitka i nagietki to np na nicienie korzeniowe, a nasturcje na bielinki, mszyce i ślimaki. Znasz może jeszcze jakieś tego typu oddziaływania? Może coś na nornice, bo mi wszystkie korzeniowe zjadają (cebula czy czosnek u mnie nie działa).
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Agatek 08:41, 26 lut 2015

Gardener27 napisał(a)

Bardzo dobry wybór Sąsiedzi będą z zazdrością patrzeć na te okazy Pewnie robiąc zamówienie skusisz się na coś jeszcze

Warzywnik Cię kusi hahaha Na takie widoki trzeba będzie trochę poczekać

Haa jasne, że kupię więcej trawek już mam upatrzone, zakochana jestem w rozplenicy no i u Ciebie poznałam swoją kolejną miłość ostnicę Pony Tails
jaka ja kochliwa jestem

Na warzywnik poczekam i na szabrowanie też
pawel_snopek 09:56, 26 lut 2015

Przyszedłem się pochwalić kupiłem trawki
Carex comans 'Bronze form' - Ilość: 5
- Carex comans 'Frosed Curls' - Ilość: 5
- Carex oshimensis Evergreen - Ilość: 5
- Stipa tenuissima 'PONY TAILS - Ilość: 5
Będę się jeszcze pytał o everesta i everillo bo jest piękny
pamiętasz po ile on był??
MalaGoska 12:03, 26 lut 2015

Taki warzywnik mi się marzy...

makkasia 15:25, 26 lut 2015

Masz jeden z najbardziej widowiskowych warzywników na Ogrodowisku zawsze jestem powalona jak go widzę.
A trawki mus kupić zółte niskie pod brzozę aby to miejsce rozjaśnić
mam zółtą kostrzewę, która pod tą brzozą może da radę ale jeszcze jest mylin żółty...
Widziałam jeszcze barwinek zółty ...a pewnie padnie na trzmielinę bo dużo tego potrzebuję

Dziękuję za wyjaśnienie wszystkich wątpliwości a skąd Ty wiesz, że ja blondynka jestem ?
Macham
pawel_snopek 18:02, 26 lut 2015

Dodałem jeszcze do mojego zamówienia 5 carexów everestów
Gardener27 19:52, 27 lut 2015

Dory wieczór

Sezon ogrodowy oficjalnie uważam za otarty Wyszedłem dzisiaj wcześniej z pracy i zaraz po obiadku ( wiadomo facet musi mieć pełny brzuch ) poszedłem do ogrodu Pogoda piękna 8 stopni na plusie więc jak na końcówkę lutego cieplutko choć słońca brak Na pierwszy plan poszły róże które są w bardzo dobre kondycji po zimie Ogołociłem je z pozostałych liści i czekają na oprysk Pąków jeszcze brak więc z cięciem trzeba poczekać Wygrabiłem liście z rabat i pousuwałem bylinowe badyle Parę godzin na świeżym powietrzu a od razu lepiej się czuję i wszystko ładniej się prezentuje Gdyby nie noc pewnie jeszcze bym siedział w ogrodzie bo pracy jest co niemiara ale jak na pierwszy raz po długiej przerwie poszło nieźle Jutro ciąg dalszy ...

Aniu w tym roku w moim warzywniku było więcej kwiatów niż samych warzyw Pod koniec sezonu trzeba było już ich szukać wśród łanów kwiatów Mas rację oprócz doznań estetycznych pełnią również ważną rolę Mają odstraszać szkodniki Z nornicami nie mam doświadczenia Po prostu ich u mnie nie ma tak jak ślimaków

Agato Hmmm ... tak też myślałem że nie ograniczysz się tylko do tych miskantów Ostnica mocna też jest dostępna na Trawki.pl Moje pierwsze sadzonki pochodzą od Pana Tadeusza
Taka miłość jest jak najbardziej wskazana

Paweł imponująca lista Szalejesz ostatnio z zakupami Ogród na skarpie w tym sezonie będzie jeszcze piękniejszy Everesty były po 6 zł
o ... widzę że na stipę też się zdecydowałeś Ja w tamtym sezonie popełniłem błąd i je ściąłem do samej ziemi przez co była niska Proponuję ją tylko trochę podciąć od góry

Gosiu Witam Cię serdecznie w moim ogrodzie Marzenia są po to by je realizować Mój warzywnik powstał w ciągu jednego sezonu więc można Nie myślałaś o otwarciu swojego wątku ? Pozdrawiam

Kasiu dziękuję za słowa uznania Kasiu w tamtym roku nabyłem żółtą niska trawkę w zielone paski Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus' Wyczyniec łąkowy Bardzo szybko rośnie i jest bezproblemowy Polecam a do tego mało spotykany Blondynka ? ... nie powiedziałbym

marta_d 20:26, 27 lut 2015

Przemuś a moje róże już mają pąki, czy mam je już przyciąć ? Jakoś wcześnie, wydaje mnie się :-/ Chwile temu pogodę oglądałam i od wtorku może popadać śnieg i deszcz ze śniegiem a w nocy przymrozki
zeszłej nocy było u nas -6 a ja tulipany odkryłam , jutro pojadę po korę i trochę podsypie, może trochę ta temperatura spowolni rozwój pąków..
Gardener27 20:40, 27 lut 2015

Marta wszystko zależy również od warunków pogodowych Literatura podaje że ciecie róż wykonuje się gdy zaczynają kwitnąć forsycje Trzeba być czujnym i obserwować co się dzieje za oknem Ja swoje będę ciął dopiero w połowie marca
O tulipany się nie martw -6 stopni to nic Gorzej jak będzie poniżej 10
pawel_snopek 20:41, 27 lut 2015

Szaleje z zakupami bo robię coś co sprawia że żyję jak rośliny się odwdzięczają kwiatami i swoją urodą muszę kupić a i zapomniałem dopisać posadziłem już w ogrodzie werbenę