Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pod Górą

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród pod Górą

pawel_snopek 16:55, 06 wrz 2017

Czas zacząć własny wątek ogrodowy już w innym miejscu i z innymi warunkami glebowymi, już wiem że to miejsce wystawi mnie na wiele prób i pokaże że nie jest tak łatwo zakładać ogród w tych warunkach glebowych. Mam nadzieję że zrobię wszystko co mam założonego, ogród ma około 3 tysiące metrów.
Ogrody będą dwa w jednym pierwszy to ogród typowo suchy bo jest tam dość słabe podłoże wręcz piaskowe, mam ochotę zrobić tam ogród w stylu preriowym z dużą ilością szałwi, werbeny, ostnicy, lawendy, kocimiętki oraz innych roślin które znoszą słabe podłoże.
Drugi ogród to już odmienne warunki. Jest w nim sporo wilgoci, po ostrych opadach deszczu stoi tam dość sporo wody, podłoże jest ciężkie bardzo żyzne. Rosną w tym miejscu oraz zostały już posadzone drzewa w postaci sporej ilości klonów, brzóz, dębów, leszczyn, cyprysików błotnych ,cedrów deodara, grujeczników oraz wierzb.
zostały już prawie zrobione schody z podkładów kolejowy które będą wiosną wypełnione drobnym kamienie. Mam też wymurowane już murki oporowe które nadadzą ogrodowi troszkę innego wyrazu. Fotki wkleję jak je zrobię
Mam nadzieję że z pomocą waszą dam radę ogarnąć to zagłębie.
Wendy79 17:13, 06 wrz 2017

Zaznaczam od razu i czekam z zainteresowaniem na rozwój sytuacji
Gardener27 17:16, 06 wrz 2017

Paweł mocno kibicuję Twojemu nowemu ogrodowi. Czeka Cię sporo pracy i pewnie realizacja będzie rozłożona w czasie ale doświadczenie w temacie masz ogromne i osiągniesz zamierzony efekt.
pawel_snopek 18:50, 06 wrz 2017

Wendy79 napisał(a)
Zaznaczam od razu i czekam z zainteresowaniem na rozwój sytuacji

Jak się coś zacznie ciekawego dziać to będę informował na bieżąco Aktualnie czekam na wydanie pozwolenia budowlanego to jest mój priorytet bo ma przyjść na dniach
pawel_snopek 18:53, 06 wrz 2017

Gardener27 napisał(a)
Paweł mocno kibicuję Twojemu nowemu ogrodowi. Czeka Cię sporo pracy i pewnie realizacja będzie rozłożona w czasie ale doświadczenie w temacie masz ogromne i osiągniesz zamierzony efekt.

Witaj w nowym jeszcze nie ogrodzie myślę że około 6 lat zajmie mi założenie całego ogrodu wiedza to nie wszystko praktyka czyni mistrza do tego to mi jeszcze sporo brakuje
AsiaK_Z 19:55, 06 wrz 2017

Jestem i ja trzymam kciuki za realizację Twojego ogromnego przedsięwzięcia
pawel_snopek 20:05, 06 wrz 2017

Witaj królowo trzymaj mocno bo tu będzie normalna masakra piłą mechaniczną
sylwia_slomc... 20:17, 06 wrz 2017

Myślałam , że będę pierwsza , a tu już takie grono przede mną
Widzisz ile osób czekało jak na szpilkach na Twój nowy wątek
Kibicujemy i trzymamy kciuki , a w powodzenie nie wątpię ani chwili, będzie cudnie
AsiaK_Z 20:31, 06 wrz 2017

pawel_snopek napisał(a)
Witaj królowo trzymaj mocno bo tu będzie normalna masakra piłą mechaniczną

Oby piła nie musiała zostać użyta Będę Cię bacznie obserwować
sylwia_slomc... 20:51, 06 wrz 2017

Posadziłam wszystko, oprócz wierzb , stoją w wodzie do soboty bo przyjedzie koleżanka to się podzielimy, nie wiem ile będzie chciałaa my miejsce szykujemy

Dzielżany poszły do najstarszej angielki bo teraz tam kolor tylko od rozchodników, anafalisu i astrów ..no jeszcze wiesiołek się przebarwia, w sam raz miejsce dla nich dodałam na środek jeszcze własnego żółtego i trzy kępki jeżówek od Ciebie.
Za rok już mi tam koloru nie braknie o tej porze
I okazało się , że cebule martagona są trzy, nie byłabym sobą gdybym nie podzieliła od razu, pomieszałam im moją zbitą ziemię z Twoją z paczki i ciut piasku, myślę, że powinno im być dobrze
Prymulka wsadzona koło nutkajskiego przy przyszłym oczku