Nasiona na ogół nie tracą zdolności kiełkowania jeśli są dobrze przechowywane Na opakowaniach zazwyczaj są dość długie terminy przydatności Po paru latach może się zmiejszyć ilość przytadnych nasion i pogorszyć kiełkowanie ale te z ubiegłego roku będą idealne Możesz zrobić w domu test kiełkowania Parę nasion kładziesz na nasączony wodą wacik kosmetyczny/bibułkę/watę i obserwujesz czy puszczają kły
PRZEMO!!!!
J a wiem , że już pewnie pytałam o tę roślinkę, ale nie mogę znaleźć w wątku a mianowicie chodzi mi o trzecią ramkę pod napisem "świat bylin" jest taka piękna roślina, jasnofioletowe takie soczyste kłosy, co to do dziada jasnego jest ?!?! widziałam u nas w brico zeszłego lata piękne rozrośnięte sadzonki ale w cenie 25 zł z szt (sic!)
co u Ciebie słychać?? ja powoli wracam do normalności, tylko z kasą bardziej krucho, jak to na macierzyńskim.. już wiem, że nie bede mogła sobie pozwolić na szał w ogrodzie :/
Byliny są piękne, każdego roku jest ich u mnie coraz więcej Duża część pochodzi z siewu z przed 15 lat Wtedy jeszcze nie zarabiałem i tylko w ten sposób mogłem sobie pozwolić na takie okazy Reszta to zakupione sadzonki lub takie które dostałem od znajomych
Niebieskie dzwonki na przedostatnim zdjęciu ? Hmmm ... ja tu dzwonków nie widzę
Masz na myśli to zdjęcie ? Na pierwszym planie czosnek skalny a z tyłu przekwitająca już lawenda
Lawenda z żółtym wiesiołkiem na tle kwiatów żurawek
Wiaj Marto
Musiałem poszukać trochę w sieci bo ja też już zapomniałem nazwy tej odmiany
To przetacznik kłosowy Royal Candles Niska bylina dorastająca do 30 cm o kompaktowym pokroju Kwiaty bardzo długo kwitną i mają piękny fioletowy kolor
Też tyle dałem za sadzonkę W doniczce były posadzone trzy więc od razu podzieliłem i tym samym sposobem mam ich wiecej Niestety wolno rosną i ni jak ich podzielić
U mnie po staremu Obecnie bardzo zapracowany jestem Odliczam dni do wiosny bo jak każdy ogrodnik zimy nie lubię
Mówisz że macierzyństwo pochłania Cię bez reszty Sezon ogrodowy się zbliża więc malec będzie hasał po ogrodzie a Ty razem z nim
Pozdrawiam