Dobry wieczór wszystkim
Pogoda zmienna za oknem Rano ogród był przykryty śniegiem a teraz po nim nie ma śladu Temperatury na plusie więc dość przyjemnie jest, wiatr osusza roztopy
Wiosny nie szukam na siłę w ogrodzie bo środek zimy mamy Czosnki główkowate, szafirki, irysy i krokusy który wyszły późną jesienią dobrze się mają Innych cebulowych u mnie nie widzę i dobrze bo to nie ich pora
W tygodniu może uda mi się znaleźć trochę czasu i odwiedzę kwiaciarnię Tulipany w wazonach i cyklameny na parapetach mi się marzą Póki co wiosnę można zaprosić do domu
Jeśli macie w ogrodzie forsycje lub czereśnie możecie zerwać parę gałązek i przynieść je do domu umieszczając w wodzie, w krótkim czasie powinny zakwitnąć
W drugim tygodniu lutego zabieram się za siewy Na pierwszy plan idzie stipa Dość długo kiełkuje i wolno rośnie
Na początku marca sieję werbenę patagońską Dziś przyglądałem się moim sadzonkom w ogrodzie z ubiegłego roku W koszyczkach jest jeszcze sporo nasion które się nie wysiały Zbiorę je i będą jak znalazł Matka natura poddała je stratyfikacji
W połowie marca sieję pomidory koktajlowe, rozplenice NN i dmuszka jajowatego bo szybko rosną
Muszę kupić ziemię Od lat stosuję gotowe podłoże do siewu, bardzo lekkie nie hamujące kiełkowania nasion Polecam każdemu
Muszę przynieść agapanty z garażu do domu Na zimę zrzuciły całkowicie liście, ale widzę że powoli się budzą W domu będę je pędził a potem powędrują do ogrodu Mam cichą nadzieję że w tym sezonie zaszczycą mnie swoimi kwiatami na które tak bardzo liczę W tamtym roku nie kwitły bo były dopiero posadzone kłącza
Z pracami w ogrodzie myślę że ruszę dopiero od marca ale wszystko też zależy od pogody Pośpiech nie jest wskazany Wszystko musi mieć swój czas i miejsce
Pozdrawiam