Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje marzenie o ogrodzie

Moje marzenie o ogrodzie

Timka 17:23, 23 mar 2014

Witam

Od jakiegoś czasu obserwuje forum i piękne ogrody. W tamtym roku zamieszkaliśmy w domu i spróbowałam zrobić sama ogród i klapa.
Najpierw wydawało mi się, że skoro działka jest wąska, to trzeba zostawić dużo trawnika dla dzieci. Dziś już wiem, ze chciałabym tego trawnika mniej, a więcej miejsca na krzewy.
Załączam zdjęcie tego jak wygląda to na dzień dzisiejszy. Wszystko jestem gotowa przesadzić, ale chciałabym by zostały. Wiem, ze powinno być ich więcej tego samego rodzaju na rabatach i ogólnie musi być inaczej, ale potrzebuje waszej pomocy.
Tak wygląda tył domu

A tak przód i bok

Rysunek całości.Na moim "rysunku" opisałam rośliny.

Wstępny pomysł na powiększenie rabat.

Bardzo prosze o pomoc i jakies sugestie, bo jak widac marnie sobie radzę.
A i jeszcze na koniec podobają mi sie taki ogrody i to chciałabym osiagnąć kiedyś kiedyś.
Z boku domu widzę coś takiego

I reszta moich inspiracji ogrodowych
Timka 17:57, 23 mar 2014

Na szybko to co wymyśliłam jesli chodzi o powiększenie powierzchni na rośliny i zmniejszenie trawnika

Gardenarium 19:23, 23 mar 2014

Witaj, trafiłam akurat i poprawiłam tytuł, ale mam prośbę o niewklejanie zdjęć nie swojego autorstwa pochodzących z netu, zabrania tego regulamin.

Instagram Ogrodowiska
Timka 19:36, 23 mar 2014

Dziękuje bardzo za pomoc i przepraszam za te zdjęcia.
Timka 19:21, 24 mar 2014

Uczę się, ale coś udało mi się wstawić i zrobić. Tak jak pisałam myslę o rabacie z trwami przed drewutnią i powiększeniu tej po drugiej stronie drewutni. Wstawiłam tam drzewa, które w tej chwili faktycznie tam rosna (lub podobne) i krzewy tez, bo na tej rabacie w rogu mam pierisy, rodendrony, azalie. Wyszedł niezły chaos
kontynuacja tej samej rabaty z boku ( z przodu sa hortensje z tyłu pieciorniki, drereń , kiścień - teraz, są też azalie poszłyby w róg
ewakatowice 19:41, 24 mar 2014

witam na ogrodowisku,
Jakie masz wymiary działki?
Przy mojej ziemi na "wsi"to masz kawał pola
Timka 19:45, 24 mar 2014

Hej
Działka na zdjęciach wygląda na dużą, ma wymiary 44m długość i 18 m szerokość, ponad połowę długości zajmuje dom
Timka 19:58, 24 mar 2014

Tu przód i bok domu. Tutaj nie wiem co miałoby rosnąc, jest tu tylko brzoza, a pod nią kwiaty i zwykły bez jak na razie. Ale podoba mi się ta ściezka z trawy która sie tworzy
ewakatowice 20:01, 24 mar 2014

dla mnie za dużo "zawijasków" ale ja to raczkuje w ogródku.
Na pewno bardziej doświadczone koleżanki pomogą
Timka 20:21, 24 mar 2014

Pociągnięcie tej rabaty z boku domu dalej już nie jest ładne, i ta ścieżka która na poczatku mi się podobała wygląda źle. Taki wąski pasek trawy został. To nie jest dobry pomysł.

ewakatowice, wszystkie uwagi i sugestie mile widziane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies