Konrad, ja dopiero dzis poprzez zakładke u nas na forum Ogrody Swiata i twój link dotarłam do twoich zdjec z waszej ubiegłorocznej wyprawy do Berlina i Poczdamu. Ja byłam tam w tym roku, w lipcu, niedawno wróciłam i jestem zachwycona Poczdamem, arichetkturą, zadbanymi budynkami, pieknymi pałacami i ogrodami. Obrzeża kwiatowe w Sanssouci poniżej tarasów nadal zachwycaja kolorami, ogrom i przestrzeń tych ogrodów też, cudny Neue Palast w ciągłym remoncie,a Cecilienhof i jego ogród wokół - uroczy (tam odświezone wszystko ze szczególną dbałością ponieważ w tym roku obchodzona jest 70 rocznica podpisania umowy poczdamskiej po II wojnie światowej) dookoła są wszedzie plakaty ze Stalinem, Churchilem..itp ale sam Cecilienhof i ogród boski.
Byłam tez w Ogrodach Świata w Berlinie, urzekł mnie ogród orientalny i chiński, a japoński i koreański nieco rozczarował. Tam tez teraz plac budowy i część ogrodów niedostepna do zwiedzania ponieważ Berlin szykuje sie na wielką światową wystawe ogrodniczą w 2017 roku, duża kasa tam idzie, duże inwestycje i na pewno bedzie pieknie. Może warto zaplanowac tam następna ogrodowiskową wycieczke na sama wystawe albo tuż po to bedzie troszke taniej..

Żałuje tylko bo nie zdązyłam juz do ogrodów Karla Forestera pod Poczdamem i do tej cudownej szkółki...no cóż cos musiałam wybrac, bo byłam tam krótko....i sam Berlin tez pochłonął nam troszke czasu. Ale tak czy tak warto było.
Jak obrobię moje wakacyjne zdjęcia to dołóże do twoich w wątku o ogrodach świata i u siebie cioś wrzuce - dam ci cynk to zobaczysz te miejsca moim okiem