Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Odcienie zieleni

Odcienie zieleni

lojalna_ 08:48, 11 mar 2016

Efffa napisał(a)
I sie zastanawiam jak te cuchnące pachną.

One sa przesliczne nic wiecej od nich nie wymagaj
Toszka 09:57, 11 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
Troszko jak ja lubie Twoje bezzcenne porady w pigulce . Pozwole sobie tylko wtracic.. Moje ciemierniki byly latem na patalni I wygladaly bardzo zle. W dolku milaly to co polecasz I jak tylko sloneczko przestalo mocno grzac I sie ochlodzilo ruszyly pieknie. Jak je przesadzalam jesienia to polowe rabaty z Nimi wynioslam tak sie balam o korzenie ......a znowu dobrze zagospodorowany dolek I kwitna

Dostałam pytanie od właścicielki wątku co zrobić, aby ciemierniki cały sezon były piękne i miały ozdobną kępę zdrowych, zielonych lisci - dlatego podkreślam staranny, przemyślany wybór miejsca i perfekcyjnie przygotowany głęboki dołek. Trzy razy przesadzałam jednego z ciemierników aby wreszcie ucelować w jego gust. Od tego czasu rosnie jak szalony i jest wizualną konkurencją dla sąsiadujących kulek bukszpanowych
Natomiast widzę, że zeszłoroczna susza i upały jednak, pomimo podlewania odcisnęły piętno na kwitnieniu.... W tym sezonie jest o połowę mniej kwiatów.

Przed zapowiedzianymi dużymi, bezśnieżnymi mrozami proponuję kępę nakryć stroiszem z iglaków. Wiosną można podlać florowitem. Natomiast na jesieni kępę obsypać dobrze przekompostowanym kompostem przemieszanym z niewielką ilością dolomitu.
Efffa 10:08, 11 mar 2016

Toszka napisał(a)
Dla ciemierników musisz bardzo starannie i przemyślanie wybrać stanowisko - lubią zaciszne miejsca, półcieniste (ok. 3-4 do 6godz. słońca), ziemię wapienną i najlepiej towarzystwo liściastych drzew lub cisów, ew. bukszpanów. U mnie rosną na stronę północną i tylko latem mają bezpośrednie nasłonecznienie przez 2-4godz. Stanowisko jest niezmiernie ważne bo od tego zależy ich kondycja w upalne lato kiedy wiążą pąki kwiatowe i zimą, aby wiatry nie wysuszyły liści.
Korzenią się bardzo głęboko jednakże korzenie są mięsiste i łatwo je uszkodzić podczas przesadzania, po którym długo się regenerują i wstrzymują kwitnienie. Dlatego też trzeba starannie wybrać miejsce do sadzenia. Są długowieczne - min. 25lat.
Dołek jest bardzo ważny - trzeba przekopać na min. głębokość szpadla, a nawet lepiej na półtora. Z dołka wybieramy połowę ziemi i uzupełniamy mieszanką kompostu, przekompostowanego obornika (nie w granulkach, bo to tylko nawóz, a nie poprawiacz gleby!) i dolomitu. Komfortem by był dodatek mączki bazaltowej. Taką mieszankę dokładnie mieszamy z macierzystą glebą, w międzyczasie podlewamy, lekko ugniatamy i w to sadzimy roślinę na tą samą wysokość na jakiej rosła w doniczce. Przed wyjęciem z doniczki dobrze by było namoczyć bryłę korzeniową przez ok 0.5-1godz. Sadzimy i podlewamy. Ściółkujemy kompostem i przez pierwszy sezon pilnujemy aby zawsze ziemia była lekko wilgotna. Ciemierniki źle znoszą przesuszenie i upały. Uwielbiają ciepłe i wilgotne lata i wtedy najobficiej kwitną w kolejnym sezonie.
"Zanabyłaś" cuchnącego i korsykańskiego. Ja natomiast polecam orientalne (wschodnie), które mają sporo mieszańców niezwykle atrakcyjnych dla oka.
Odnośnie liści - usuwam ale nie za krótko (ok 5cm) tylko liscie suche lub czerniejące. W przypadku widocznych nienaturalnych czarnych plam dobrze jest profilaktycznie opryskać na grzyba.

Toszko , bardzo CI dziękuję za podpowiedź, miałam inne miejsce na nie, ale po Twojej radzie zapominam o tym miejscu.Pierwszy raz będę mieć tak idealnie przygotowaną glebę pod roślinki.
Dziękuję za tak wyczerpującą i przydatną wypowiedź.
lojalna_ 10:09, 11 mar 2016

ja rowniez dziekuje TOSZKO czytałam własnie ze w okresie kwitnienia zasilic
Efffa 10:10, 11 mar 2016

anbu napisał(a)
Toszka Ty spać nie możesz ?
Super informacje, zapisuję

Tak, bardzo dokładne informacje z czego się bardzo cieszę.
Efffa 10:11, 11 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
Troszko jak ja lubie Twoje bezzcenne porady w pigulce . Pozwole sobie tylko wtracic.

Pewnie , że się zawsze wtrącaj, każdy na tym korzysta.
Ja tez bardzo lubię czytać rady Toszkowe, nawet mam zeszyt Toszkowy.
Efffa 10:13, 11 mar 2016

lojalna_ napisał(a)

One sa przesliczne nic wiecej od nich nie wymagaj

Zaraz będę chciała, abys mi je pokazała, bo znam Twój ogród , a jakos nie kojarze u Ciebie ciemierników, więcej szykuj zdjęcia.
Efffa 10:17, 11 mar 2016

Toszka napisał(a)

Dostałam pytanie od właścicielki wątku co zrobić, aby ciemierniki cały sezon były piękne i miały ozdobną kępę zdrowych, zielonych lisci - dlatego podkreślam staranny, przemyślany wybór miejsca i perfekcyjnie przygotowany głęboki dołek. Trzy razy przesadzałam jednego z ciemierników aby wreszcie ucelować w jego gust. Od tego czasu rosnie jak szalony i jest wizualną konkurencją dla sąsiadujących kulek bukszpanowych
Natomiast widzę, że zeszłoroczna susza i upały jednak, pomimo podlewania odcisnęły piętno na kwitnieniu.... W tym sezonie jest o połowę mniej kwiatów.

Przed zapowiedzianymi dużymi, bezśnieżnymi mrozami proponuję kępę nakryć stroiszem z iglaków. Wiosną można podlać florowitem. Natomiast na jesieni kępę obsypać dobrze przekompostowanym kompostem przemieszanym z niewielką ilością dolomitu.

Zapytałam Toszkę, ponieważ dużo czytałam , ze ludzie nie są zadowoleni z ciemierników po przekwitnieniu, czytałam też żeby sadzić je koło roślin takich aby przykryły te liście niefajne, a Toszka pokazała zdjęcie i liście ciemiernika wyglądały rewelacyjnie.
lojalna_ 10:33, 11 mar 2016

u Toszki wszytko wyglada rerwelacyjnie )

ja mam Toszkowa kieszonke )))
lojalna_ 10:39, 11 mar 2016

Efffa napisał(a)

Zaraz będę chciała, abys mi je pokazała, bo znam Twój ogród , a jakos nie kojarze u Ciebie ciemierników, więcej szykuj zdjęcia.

ja ich nie kupiłam tylko z jednego powodu ...to były piekne (u Zurka) duze kepy kwiatow i nie miałam pomysłu gdzie je w takie duzej kempie zasadzic, wiesz u mnie linijkowo.

bardzo sa ładne bedziesz zadowola ))