Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Odcienie zieleni

Odcienie zieleni

Efffa 08:36, 10 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

zamówienie złożone, kasa wpłacona, w piątek będzie przesyłka.

swietnie, bardzo szybo
Efffa 08:38, 10 mar 2016

Enya73 napisał(a)
Ja trawie the Beatles wczesną wiosną bardzo mocno wycinam całą czuprynkę. Ona najpierw kwitnie, a potem pojawiają się nowe listeczki, więc szybko odzyskuje urodę.

jej, to bedzie moje pierwsze cięcie, nie wyobrazam sobie ją tak mocno ściąć, ale mus to mus . dzieki
Efffa 08:39, 10 mar 2016

lindsay80 napisał(a)

pewnie nawet nie czuć zapachu, przynajmniej jak się nosa do nich nie przystawi

nie będzie tak źle
Matylda 17:10, 10 mar 2016

Ciekawe wiadomości odnośnie cięcia miskantów. Przyznam, że mi się przydały, przynajmniej nie musiałam długo szukać na ten temat informacji.
ewa004 19:17, 10 mar 2016

Ewelina pytałaś o derenia więc odpowiem tak
Wkurzają mnie jego liście ,które się skręcają i wyglądają jak by były suche ,drzewo przez to nie wygląda ładnie i zdrowo ,.
Ale ja je posadziłam w zeszłym roku już po przekwitnieniu.
Być może ono potrzebuje się zaklimatyzować ,dlatego dam mu szansę ,ale jak w tym roku tez będzie taki suchy to go przesadzę .
Efffa 21:06, 10 mar 2016

Matylda napisał(a)
Ciekawe wiadomości odnośnie cięcia miskantów. Przyznam, że mi się przydały, przynajmniej nie musiałam długo szukać na ten temat informacji.

To fajnie, te informacje to od Marzenki!
Efffa 21:06, 10 mar 2016

Ewa004 dziękuje
Toszka 01:19, 11 mar 2016

Dla ciemierników musisz bardzo starannie i przemyślanie wybrać stanowisko - lubią zaciszne miejsca, półcieniste (ok. 3-4 do 6godz. słońca), ziemię wapienną i najlepiej towarzystwo liściastych drzew lub cisów, ew. bukszpanów. U mnie rosną na stronę północną i tylko latem mają bezpośrednie nasłonecznienie przez 2-4godz. Stanowisko jest niezmiernie ważne bo od tego zależy ich kondycja w upalne lato kiedy wiążą pąki kwiatowe i zimą, aby wiatry nie wysuszyły liści.
Korzenią się bardzo głęboko jednakże korzenie są mięsiste i łatwo je uszkodzić podczas przesadzania, po którym długo się regenerują i wstrzymują kwitnienie. Dlatego też trzeba starannie wybrać miejsce do sadzenia. Są długowieczne - min. 25lat.
Dołek jest bardzo ważny - trzeba przekopać na min. głębokość szpadla, a nawet lepiej na półtora. Z dołka wybieramy połowę ziemi i uzupełniamy mieszanką kompostu, przekompostowanego obornika (nie w granulkach, bo to tylko nawóz, a nie poprawiacz gleby!) i dolomitu. Komfortem by był dodatek mączki bazaltowej. Taką mieszankę dokładnie mieszamy z macierzystą glebą, w międzyczasie podlewamy, lekko ugniatamy i w to sadzimy roślinę na tą samą wysokość na jakiej rosła w doniczce. Przed wyjęciem z doniczki dobrze by było namoczyć bryłę korzeniową przez ok 0.5-1godz. Sadzimy i podlewamy. Ściółkujemy kompostem i przez pierwszy sezon pilnujemy aby zawsze ziemia była lekko wilgotna. Ciemierniki źle znoszą przesuszenie i upały. Uwielbiają ciepłe i wilgotne lata i wtedy najobficiej kwitną w kolejnym sezonie.
"Zanabyłaś" cuchnącego i korsykańskiego. Ja natomiast polecam orientalne (wschodnie), które mają sporo mieszańców niezwykle atrakcyjnych dla oka.
Odnośnie liści - usuwam ale nie za krótko (ok 5cm) tylko liscie suche lub czerniejące. W przypadku widocznych nienaturalnych czarnych plam dobrze jest profilaktycznie opryskać na grzyba.
anbu 07:30, 11 mar 2016

Toszka Ty spać nie możesz ?
Super informacje, zapisuję
lojalna_ 08:47, 11 mar 2016

Troszko jak ja lubie Twoje bezzcenne porady w pigulce . Pozwole sobie tylko wtracic.. Moje ciemierniki byly latem na patalni I wygladaly bardzo zle. W dolku milaly to co polecasz I jak tylko sloneczko przestalo mocno grzac I sie ochlodzilo ruszyly pieknie. Jak je przesadzalam jesienia to polowe rabaty z Nimi wynioslam tak sie balam o korzenie ......a znowu dobrze zagospodorowany dolek I kwitna