Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Odcienie zieleni

Odcienie zieleni

Mixtoorka 11:08, 11 mar 2016

Witam się , poczytałam i pozwoliłam sobie wkleić link do informacji bezcennych o ciemiernikach, które u Ciebie opisała Toszka .

Pozdrawiam
Toszka 11:14, 11 mar 2016

Należy tylko pamietać, że ciemiernik jest trujący - jeśli tylko któraś z was oglądała niedawno nadawaną "Cesarzową Ki" to wie, że co rusz ktoś kogoś podtruwał lub truł wywarem z ciemiernika... warto pamiętać o założeniu rękawic, bo sok może podrażniać skórę. Wprawdzie nigdy mi się jak do tej pory to nie zdarzyło (nienawidzę pracować w rękawicach), ale ostrzegam i przestrzegam.

Iwonko, pamiętam o obietnicy i czkawkę mam co rusz

Ewelinko - obiecałam w zeszłym roku...wiem, czas szybko leci
Efffa 11:17, 11 mar 2016

Mixtoorka napisał(a)
Witam się , poczytałam i pozwoliłam sobie wkleić link do informacji bezcennych o ciemiernikach, które u Ciebie opisała Toszka .

Pozdrawiam

witaj, pewnie zapisuj
Makao_J 11:17, 11 mar 2016

O to nie wiedziałam że ciemiernik aż tak. Identycznie działa naparstnica. To trucizna. Nawet mój syn miał o niej na przyrodzie.
Efffa 11:19, 11 mar 2016

Toszka napisał(a)
Należy tylko pamietać, że ciemiernik jest trujący - jeśli tylko któraś z was oglądała niedawno nadawaną "Cesarzową Ki" to wie, że co rusz ktoś kogoś podtruwał lub truł wywarem z ciemiernika... warto pamiętać o założeniu rękawic, bo sok może podrażniać skórę. Wprawdzie nigdy mi się jak do tej pory to nie zdarzyło (nienawidzę pracować w rękawicach), ale ostrzegam i przestrzegam.

Iwonko, pamiętam o obietnicy i czkawkę mam co rusz

Ewelinko - obiecałam w zeszłym roku...wiem, czas szybko leci

tak, tak , wiem, że są bardzo trujące,dobrze ,ze o tym piszesz. Rano wstąpiłam do ogrodniczego specjalnie po rękawice, bo dzis ma kurier z ciemiernikami nadjechać.
Efffa 11:22, 11 mar 2016

Makao_J napisał(a)
O to nie wiedziałam że ciemiernik aż tak. Identycznie działa naparstnica. To trucizna. Nawet mój syn miał o niej na przyrodzie.
ja wiedziałam, ale dobrze ,ze Toszka o tym wspomniała.
Toszka 11:25, 11 mar 2016

Aniu, czasami mam wrażenie, że 90% ozdobnych roslin jest trujących. Bardzo trujących. I co najciekawsze to to, że czym piekniejsza roslina tym bardziej trująca. Taki rododendron na ten przykład - "spośród szeregu trujących glikozydów najbardziej szkodliwa jest andromedotoksyna. Spożycie różanecznika bywa przyczyną śmierci dzikich zwierząt. Należy wiedzieć, że toksyny produkowane przez rododendron mogą znajdować się w miodzie wytworzonym z jego nektaru". (na szybko te mądrości ściągnęłam z neta)
Urokliwe konwalie, bukszpany....a cis to już powszechnie jest diabolizowany
Makao_J 11:30, 11 mar 2016

Toszka napisał(a)
Aniu, czasami mam wrażenie, że 90% ozdobnych roslin jest trujących. Bardzo trujących. I co najciekawsze to to, że czym piekniejsza roslina tym bardziej trująca. Taki rododendron na ten przykład - "spośród szeregu trujących glikozydów najbardziej szkodliwa jest andromedotoksyna. Spożycie różanecznika bywa przyczyną śmierci dzikich zwierząt. Należy wiedzieć, że toksyny produkowane przez rododendron mogą znajdować się w miodzie wytworzonym z jego nektaru". (na szybko te mądrości ściągnęłam z neta)
Urokliwe konwalie, bukszpany....a cis to już powszechnie jest diabolizowany

To fakt. Lepiej po każdym złamanym listku dobrze umyć ręce.
Wiele roślin tylko podrażnia ale dla pewności uważać na wszystkie.
Efffa 11:54, 11 mar 2016

lojalna_ napisał(a)
piekny jest ..............
taaa,teraz sie skapłam, Ty chyba pisałas o ciemierniku a ja o ogrodzie Toszki.
lindsay80 12:50, 11 mar 2016

te dzisiejsze porady ciemiernikowe muszę sobie zapisać, bo spora kolekcja ciemierników mi się szykuje i fajnie by było żeby jakoś wyglądały.