Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Cukinia "ananas"

Pokaż wątki Pokaż posty

Cukinia "ananas"

AlKa 09:34, 06 sie 2014


Dołączył: 20 sie 2013
Posty: 2416
1 dużą cukinię obrać, pokroić w kostkę i zalać na noc zalewą (1/2 l wody, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego).
Rano dodać 1 szkl. cukru i kilka goździków.
Gotować do miękkośći. Gorące wkładać do słoików.
Ja potem jeszcze krótko pasteryzuję.
____________________
pora na zmiany
AlKa 09:46, 06 sie 2014


Dołączył: 20 sie 2013
Posty: 2416
ZAPIEKANKA Z CUKINI

składniki:
cukinia - 1 kg.
pomidor malinowy - 300 g.
oliwa z oliwek - 100 ml.
cebula - 1 szt.
czosnek - 4 ząbki
bazylia - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 1 łyżka
tarty zółty ser gouda - 50 g.
wino białe - wytrawne - 150 ml.
sól
pieprz
mięso mielone - 600 g.

Cukinię pokrój na grube, centymetrowe plastry i przesmaż na rumiano z obu stron na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój. Czosnek i cebulę drobno posiekaj i zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj mięso i smaż razem całość do zrumienienia. Wlej wino, dodaj pomidory, dopraw ziołami, solą oraz pieprzem i duś ok. 15 min.

Sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
250 ml mleka

Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj całość chwilę nie dopuszczając do zrumienienia. Dodawaj cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Sos zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W naczyniu do zapiekania układaj warstwami cukinię, mięso, porcję sosu, ponownie cukinię, mięso, sos i na końcu cukinię. Zalej całość pozostałym sosem, posyp żółtym serem i zapiekaj ok. 1 godz. w nagrzanym do 180°C piekarniku. Potrawę bezpośrednio przed podaniem dobrze jest odstawić na 15 min, by nieco stężała i dobrze się kroiła.
____________________
pora na zmiany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies