Piękna hortensja.
Świdoślidowe owocki , umm super.
I moja w tym roku pierwszy raz ma owoce.
Duża twoja świdośliwa ??
Bo nie wiem czy moja dobrze posadziłam. Tz, czy nie za blisko innych drzewek .
Ta hortensja będzie mnie cieszyła długi czas, bo ciągle się przebarwia. Właściwie to z dnia na dzień wygląda inaczej Teraz z koloru zielonego przechodzi na różowy
Moja świdośliwa ma już około 2,5 m. Można ją ciąć i formować, więc da się dopasować wielkością do tej, która Cię interesuje. Piszą o niej, że nawet warto przycinać, bo wtedy się zagęszcza i rozkrzewia, dzięki czemu ma jeszcze więcej owoców.
Hortensje polecam. Zarówno ogrodowe jak i bukietowe. Są to rośliny, które nie wymagają dużo zabiegów i rosną bezproblemowo. Ogrodowe potrafią przemarznąć wczesną wiosną i wtedy nie kwitną. Warto wtedy kupować ogrodowe hortensje, które kwitną na tegorocznych pędach.
Owoce wyglądem przypominają aronię lub czarną porzeczkę. W smaku przypominają borówkę z małą nutką cierpkości jaką można spotkać u dojrzałej aronii, ale dużo łagodniejsza. Owoce świdośliwy znane są z bardzo wysokich właściwości zdrowotnych i odżywczych.
Poza ty drzewko wygląda ślicznie wiosną obsypane białymi kwiatami, latem owocami, a jesienią pięknie się przebarwia na kolor pomarańczowo-karminowy.
Kasiu, nie robiłam jej zdjęć późnym latem. Nie wyglądała na dobrą modelkę. Po pędzeniu w szkółce szybko zbrązowiała, W tym roku zrobię jej pewnie więcej zdjęć