Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 23:22, 01 lip 2020

Nowa12 napisał(a)
U mnie też już większość owoców ŚŚ zjedliśmy. Że też ja nie wiedziałam, że są takie pyszne to bym wcześniej ją kupiła.

Bardzo lubię jej smak Tylko chyba będę musiała ją przyciąć, bo rośnie coraz wyżej i ciężko będzie zbierać te owoce

Zdjęcia podpór spróbuję zrobić jutro
anabuko1 07:42, 02 lip 2020

Ewa777 napisał(a)
Pierwsze kolorki na hortensji ogrodowej nn

Świdośliwa ugina się od owoców

I rabatka różano-bylinowa w całości.

Piękna hortensja.
Świdoślidowe owocki , umm super.
I moja w tym roku pierwszy raz ma owoce.
Duża twoja świdośliwa ??
Bo nie wiem czy moja dobrze posadziłam. Tz, czy nie za blisko innych drzewek .
Roocika 09:41, 02 lip 2020

Ewa, kolekcja róż prześliczna. Hortensje i piwonie uwielbiam, też mam hortensje nn w donicach, muszę w końcu przenieść bliżej domu.

Świdośliwy mnie kuszą ze względu na owoce, jak smakują tzn. do czego można porównać smak (czy przypominają borówkę czy bardziej wiśnię?.
Kasya 13:12, 02 lip 2020

Ewa777 napisał(a)
Mój nowy zakup - hortensja bukietowa Skyfall - nowość 2019 roku

Odmiana SKYFALL kwitnie bardzo obficie od lipca do października.

Klastry kwiatowe są zdecydowanie większe niż te z porównywalnego "Limelight". Kwiaty białe mają kolor jasnoróżowy i mają duże, hiacyntopodobne płatki. Silne pędy nie uginają się pod ciężarem kwiatów.
W tej chwili kolor kwiatów jest limonkowy.
Wielkość docelowa:
120cm wysokości
70cm szerokości

Ewa, masz zdjęcie hortki później ? Przebarwia się ?
Ewa777 13:14, 02 lip 2020

anabuko1 napisał(a)

Piękna hortensja.
Świdoślidowe owocki , umm super.
I moja w tym roku pierwszy raz ma owoce.
Duża twoja świdośliwa ??
Bo nie wiem czy moja dobrze posadziłam. Tz, czy nie za blisko innych drzewek .

Ta hortensja będzie mnie cieszyła długi czas, bo ciągle się przebarwia. Właściwie to z dnia na dzień wygląda inaczej Teraz z koloru zielonego przechodzi na różowy

Moja świdośliwa ma już około 2,5 m. Można ją ciąć i formować, więc da się dopasować wielkością do tej, która Cię interesuje. Piszą o niej, że nawet warto przycinać, bo wtedy się zagęszcza i rozkrzewia, dzięki czemu ma jeszcze więcej owoców.
Dominika11 13:24, 02 lip 2020

ale ci już hortki kwitną, moim jeszcze daleko do twoich
Ewa777 13:29, 02 lip 2020

Roocika napisał(a)
Ewa, kolekcja róż prześliczna. Hortensje i piwonie uwielbiam, też mam hortensje nn w donicach, muszę w końcu przenieść bliżej domu.

Świdośliwy mnie kuszą ze względu na owoce, jak smakują tzn. do czego można porównać smak (czy przypominają borówkę czy bardziej wiśnię?.

Hortensje polecam. Zarówno ogrodowe jak i bukietowe. Są to rośliny, które nie wymagają dużo zabiegów i rosną bezproblemowo. Ogrodowe potrafią przemarznąć wczesną wiosną i wtedy nie kwitną. Warto wtedy kupować ogrodowe hortensje, które kwitną na tegorocznych pędach.

Owoce wyglądem przypominają aronię lub czarną porzeczkę. W smaku przypominają borówkę z małą nutką cierpkości jaką można spotkać u dojrzałej aronii, ale dużo łagodniejsza. Owoce świdośliwy znane są z bardzo wysokich właściwości zdrowotnych i odżywczych.

Poza ty drzewko wygląda ślicznie wiosną obsypane białymi kwiatami, latem owocami, a jesienią pięknie się przebarwia na kolor pomarańczowo-karminowy.
malgorzata_s... 16:59, 02 lip 2020

Bogactwo letnie zachwyca Piękności pokazujesz
Ewa777 18:14, 02 lip 2020

Wiecie co to jest i czym to zwalczyć? Znalazłam dziś na dereniu. Jest tego całe mnóstwo

Ewa777 18:16, 02 lip 2020

Kasya napisał(a)

Ewa, masz zdjęcie hortki później ? Przebarwia się ?

Kasiu, nie robiłam jej zdjęć późnym latem. Nie wyglądała na dobrą modelkę. Po pędzeniu w szkółce szybko zbrązowiała, W tym roku zrobię jej pewnie więcej zdjęć