Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

Miskantowo 18:28, 02 lip 2025

Wafel napisał(a)
Gość fajny, książę? Próbowałaś? Do mnie zawitała jaszczurka, nie dało rady zrobić jej zdjęcia, za szybka jest Róże piękne, jutro jadę pooglądać na żywo u Wioli z Miskantowa, jestem bliska złapania "różanej zarazy"

Moje najpiękniejsze róże do jutra całkiem zaschną.
Chyba Ci nie grozi złapanie u mnie bakcyla.
Cześć róż przekwitła, część dopiero startuje.
Miskantowo 18:30, 02 lip 2025

TAR napisał(a)

A jak masz przygotowana ziemie w donicy pod judaszowca? Judaszki marnieja jak maja za mokro i za ścisła ziemie. Czasem im lepiej w jalowej niz za mokrej. W kwietniu dokupilam 2 szt. lekko nie maja ale podwoiły swoja wielkosc od zakupu. Cos musi byc mu nie halo.

Wydawało mi się, ze dobrze ale chyba jutro do niej zajrzę i domieszam jeszcze piasku i kompostu.
Ewa777 20:38, 02 lip 2025

TAR napisał(a)
Ewa, wstaw jakis kamyczek do misy albo kawalek pienka, żaby czasem maja problem by wyjsc z misy. U siebie tez juz wstawialam jak mi sie jedna biedaczka utopila.

U mnie tej wody mało jest. Poza tym zrobiła sobie takie błotko, że tylko w połowie była zakryta wodą. Jak nalejemy więcej wody, to włożymy kamyki. Nie miałam pojęcia, ze mam żaby w ogrodzie. Nigdy nie było ich słychać, ani widać.
Ewa777 20:42, 02 lip 2025

Kordina napisał(a)
Różyczki zawsze piękne też mam sublokatorkę w oczku, to żaba trawna zielonkawa
A te na pniu nie wymarzają Ci zimą? Czy jakoś je osłaniasz?

Kiedyś wszystkie róże na pniu okręcałam na zimę słomą i agrowłókniną. Teraz już się tak nie bawię. Robię tylko jesienią kopczyki z kompostu i to tyle.
Ewa777 21:10, 02 lip 2025

mirkaka napisał(a)
Róże piękne, masz sporo tych na pniu, też jestem ciekawa jak je zimujesz ?
Pokaż tę misę w całości, wielka jest?
Ciekawe w jaki sposób takie żabki znajdują wodę w ogrodzie, przecież nie przyskakała do ciebie z jakiś okolicznych stawów, to raczej za daleko

O tym zimowaniu róz napisąłm wyżej. Przyjełam Twoją zasadę nie przejmowania się
Mise widziałaś, to ta kamienna z ciurkadełkiem.
Ewa777 21:19, 02 lip 2025

TAR napisał(a)

Nie moge ogladac tylu pieknych roz bo znowu mi sie chciejusy włączą Leonardo boski.

W tym roku zaszalałaś z różami Ja róże zawsze lubiłam i nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Leonardo jest cudowny, nie mam z nim problemów.
Ewa777 21:23, 02 lip 2025

Wafel napisał(a)
Gość fajny, książę? Próbowałaś? Do mnie zawitała jaszczurka, nie dało rady zrobić jej zdjęcia, za szybka jest Róże piękne, jutro jadę pooglądać na żywo u Wioli z Miskantowa, jestem bliska złapania "różanej zarazy"

Nie próbowałam, bo jeszcze zamieniłaby się w księcia i co ja bym mężowi powiedziała
Jaszczurkę tez kiedyś u siebie widziałam. One są bardzo szybkie.
Fajnie masz - tyle odwiedzin ogrodowiskowych Rób zdjęcia i pokazuje je nam