Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

TAR 13:09, 14 lip 2025

Ewa777 napisał(a)

Myślę, ze wybarwienie judaszowca zależy od ntopnia nasłonecznienia miejsca, w którym rośnie. U mnie jest cały dzień na słońcu.

Napisz mi kiedy tniesz Pink Parfume, ile razy w sezonie i jak krótko.

To u mnie nie wiem, co jest grane. Albo osy nie skumały, że wełnowce są w ogrodzie, albo mam tych szkodników tak dużo, że osy nie dadzą radę zjeść takiej ilości. Pamiętam z poprzednich lat, że tak Ci osy pomagają. U mnie jakoś brak tej współpracy.

Na ślimaki nadal stosujemy pułapki piwne. To się u nas sprawdza.

Pink Perfuma jeszcze nie cielam, w tych drobnych wycinam na poczatku tylko przeschniete kwiatostany. Ale jak sa starsze to nawet tego nie robie, bo kwitnienie z roku na rok jest intensywniejsze. Po trzech latach fioletowe kulki

A w ogole masz osy w ogrodzie? Moje zakladaja pod dachowkami male gniazda. Powoli robi sie w nich pusto. W sierpniu lub wrzesniu je uprzatniemy, wtedy bedzie wiadomo, ze zadnej osy juz tam nie ma.
Makao 14:27, 14 lip 2025

Ewa777 napisał(a)

Posadziłam go w ubiegłym roku latem, więc sama na razie go obserwuję. Rośnie totalnie na słońcu. Czy mam mokro w nogach? Nie umiem chyba tego określić. Wokół niego mam położona pętelkę podlewania kropelkowego. Podlewa się automatycznie co 2 dzień (chyba że pada, to wtedy nie). Mam glinę, więc raczej trzyma wilgoć.

Chyba ten judaszek woli glinę jak tak. U mnie się zasuszył w tych piaskach.
Ewa777 14:34, 14 lip 2025

Wybrałam się kolejny raz do ogrodniczego po moje szałwie. I znowu ich nie było. Ale nie wróciłam z pustymi rękoma

TAR 14:37, 14 lip 2025

Widze werbene, floksy, gipsowki i tego ostatniego nie rozpoznaje ale bardzo ladne.
Ewa777 14:39, 14 lip 2025

Kwiaty werbeny są bardziej rózowe niż wyszły na zdjęciu.

TAR 14:39, 14 lip 2025

Makao napisał(a)

Chyba ten judaszek woli glinę jak tak. U mnie się zasuszył w tych piaskach.

Ania, nie ma reguly, u mnie wlasnie w glinie marnial. Ewa swojemu rozluzniala glebe.
Mojego ostatecznie tez przesadzilam w suchsze miejsce. Moim zdaniem judaszki nie lubia zastoin wody ale za sucho tez nie.
Ewa777 14:41, 14 lip 2025

TAR napisał(a)
Widze werbene, floksy, gipsowki i tego ostatniego nie rozpoznaje ale bardzo ladne.

To jakaś naparstnica, ale w NO często nie ma podpisów odmian, więc trzeba brać w ciemno. Jestem też ciekawa tej werbeny, co to za odmiana, bardzo mocny ciemny róż. Na razie w donicy ma 50cm. Ciekawe ile będzie miała docelowo.
Makao 14:42, 14 lip 2025

TAR napisał(a)

Ania, nie ma reguly, u mnie wlasnie w glinie marnial. Ewa swojemu rozluzniala glebe.
Mojego ostatecznie tez przesadzilam w suchsze miejsce. Moim zdaniem judaszki nie lubia zastoin wody ale za sucho tez nie.

Czyli niby normalne wymagania ale trzeba znaleźć takie miejsce i tu robi się problem bo nie wiem gdzie u siebie takie mam.
TAR 14:46, 14 lip 2025

Makao napisał(a)

Czyli niby normalne wymagania ale trzeba znaleźć takie miejsce i tu robi się problem bo nie wiem gdzie u siebie takie mam.

Ja ze swoim latalam w zeszłym roku 3 razy po tym jak odratowywalam po glinie. Byl na podwyzszeniu ale tam mial tez za mokro, potem pod sosnami tam ladnie rosl ale mial zbyt ciemno i byl zielono bordowy i znalazlam mu optymalna miejscowke, duzo słonca a ziemia taka akurat. Tylko dostal w palnik po tylu przesadzeniach ale i tak sie ciesze, ze go odratowalam. Szkoda, ze Tobie sie nie udalo.
TAR 14:48, 14 lip 2025

Ewa777 napisał(a)

To jakaś naparstnica, ale w NO często nie ma podpisów odmian, więc trzeba brać w ciemno. Jestem też ciekawa tej werbeny, co to za odmiana, bardzo mocny ciemny róż. Na razie w donicy ma 50cm. Ciekawe ile będzie miała docelowo.

Pewnie jednoroczna, ale zobaczymy za 2 lata, bo one tak sie wysiewaja, byle nie wyplewic. Jest bardzo ladna. Floksiki tez urocze, kolor i male kwiatuszki. Az bym pojechala ale mam caly karton floksow do posadzenia