Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

TAR 10:20, 01 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)

To masz szczęscie do tych Sunseekersów. U mnie tylko White Perfection ładnie rośnie.
Zapomniałam Ci przekazać książkę. Szkoda, że nie przypomniałaś.
Zawilce polecam z nimi nie mam żadnych problemów.

Zapomnialam Ale spoko bedzie pretekst by sie spotkac u nas jesienia na kociołku Przywieziesz mi.
GorAna 19:59, 02 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)
Kilka zdjęc z sierpnia.
Ten miesiąc tak szybko mi umknął. Bardzo mało zdjęc zrobiłam.

Nie mogę się zdecydować które wybrać ☺️
Przepiękna ta rabata☺️
mirkaka 18:07, 03 wrz 2025

Ewa, cudny ogród
Ewa777 17:55, 04 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Cudne te sierpniowe fotki ❤️, uwielbiam róż w ogrodzie

Dziękuję Mi najbardziej odpowiada róż i fiolet w ogrodzie.
Ewa777 17:56, 04 wrz 2025

TAR napisał(a)

Zapomnialam Ale spoko bedzie pretekst by sie spotkac u nas jesienia na kociołku Przywieziesz mi.

Pomysł fajny. Mam nadzieję, że uda nam się wybrać odpowiedni termin, pasujący wszystkim
Ewa777 17:59, 04 wrz 2025

GorAna napisał(a)

Nie mogę się zdecydować które wybrać ☺️
Przepiękna ta rabata☺️

Dziękuję. Nie mogę jakoś się przyzwyczaić do tego widoku sierpniowego. Lipiec wyglądał dużo ciekawiej. Widze też, że begonie słabiej rosną. Muszę w tym miejscu popracować nad poprawą ziemi. Chyba wyczerpały się składniki odżywcze.
Ewa777 18:00, 04 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Ewa, cudny ogród

Dziękuję Mirko. Brakuje m czasu, żeby się tym cieszyć. Sierpień minął mi w ekspresowym tempie.
Ewa777 14:13, 06 wrz 2025

Ten rok jest jakiś pechowy dla mojego ogrodu. Dawno nie miałam takiej inwazji szkodników.
Opuchlaki i mrówki to już sa od zawsze. Doszły wełnowce na hortensjach, ćma bukszpanowa. Gąsienice zjadają liście róży. Inne gąsienice zaatakowały sosnę.
A dziś zauważyłam, że 2 azalie japońskie zaatakował grzyb Powłocznik azaliowy.
Szczerze mam dość!
mirkaka 16:17, 06 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)
Ten rok jest jakiś pechowy dla mojego ogrodu. Dawno nie miałam takiej inwazji szkodników.
Opuchlaki i mrówki to już sa od zawsze. Doszły wełnowce na hortensjach, ćma bukszpanowa. Gąsienice zjadają liście róży. Inne gąsienice zaatakowały sosnę.
A dziś zauważyłam, że 2 azalie japońskie zaatakował grzyb Powłocznik azaliowy.
Szczerze mam dość!

Ewa, u mnie też podobnie, prócz ćmy, bo już dawno wywaliłam, z powłocznikiem walczę już kolejny rok,
w tym roku liliowce mają jakiegoś grzyba, takie rdzawe liście u podstawy, jeżówki też mają liście w grzybie, winogrona z mączniakiem prawdziwym i rzekomym, gdzie się nie odwrócę tam coś Ale to tak jest w ogrodach, no nie widziałam takiego żeby był całkowicie zdrowy. Moje róże nie mają gąsienic tylko plamistość i mączniaka. Też mam dość do wiosny
Buziulka Uśmiechnij się
TAR 16:24, 06 wrz 2025

Ja znalazlam na kolejnych 3 brzozach slady zerowania trociniarek, jutro zdzieramy kore tam gdzie sa wypływy soku i wpuszczam gasnice na osy. Widze, ze to jakos dziala. W tygodniu znalazlam z 10 trociniarek na trawniku juz takich wielkich, ciezko to ubic. Ale uczulilam tez meza zeby usuwal jak spotka. Jedna sie schowala pod mate spa. Tylko dlatego, ze spa przesuwalismy i wymienialismy wode udalo sie zauwazyc. Skad to sie bierze, nie mam pojecia. U sasiada mocno brzoza zainfekowana i moze od niego ida. Ale jego caly rok nie ma i nie chce samowolki na terenie mu robic.