Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy » Edycja postu

Do raju daleko - u Ewy

LIDKA 21:02, 03 cze 2026

Ewa ta Górka japońska ładna ale też ciekawa. Jakąś historię ma? Nikt tu nie ma nic podobnego.

Kupiłam azalie i zainspiruje pot czyt zgapię od Ciebie cięcie. Ładne takie zgrabne kulki.
Kordina 13:19, 04 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

To są azalie japońskie Karmesina alba i Karmesina rose. Od początki prowadzę je w kształcie okrągłych poduch. Przycinam je od razu po kwitnieniu. Dobrze jest od samego początku pilnować kształtu jaki się chce osiągnąć.

Dziękuję Ewo, w takim razie wezmę się za cięcie po kwitnieniu. Ciągle człowiek się czegoś uczy
anabuko1 17:08, 04 cze 2026

Ewa777 napisał(a)
Nastał czas czosnków

Ci to za drzewko z tymi jasnymi liśćmi ?
Czosnki obłędne
Alija 17:16, 04 cze 2026

Ewa777 napisał(a)

Bardzo ładnie wyglądają te azaliowe kulki, świetnie je tniesz. Moje azalie japońskie już spore, ciekawe czy teraz mogłabym je zacząć ciąć, przynajmniej trochę ograniczyć?
anabuko1 18:34, 04 cze 2026

Też jestem ciekawa tych cięć ? Kiedy i jak ?
Ewa777 18:33, 09 cze 2026

Monia81 napisał(a)
Fajnie tniesz te swoje azalie, w sumie jakoś nie wpadłam na to żeby swoje przycinać a mam wrażenie, że u mnie to takie rozczochrane są, chyba je lekko przytnę Ewuś kolorów moc u Ciebie

Azalie kupiłam i zaczęłam tak ciąć po wizycie w ogrodzie japońskim w Pisarzowicach. Bardzo mi się spodobały tam te poduchy. Stwierdziłam, że u siebe taż tak będę cięła. Spróbuj przyciąć swoje po przekwitnięciu i zobacz, czy w przyszłym roku będą Ci się bardziej podobać.
Ewa777 18:37, 09 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Ewa ta Górka japońska ładna ale też ciekawa. Jakąś historię ma? Nikt tu nie ma nic podobnego.

Kupiłam azalie i zainspiruje pot czyt zgapię od Ciebie cięcie. Ładne takie zgrabne kulki.

Górke wymyślił mój mąż, który zakochany jest w ogrodach japońskich. Spróbowaliśmy taką namiastkę stworzyć u siebie. Na prowadzenie całego ogrodu w stylu japońskim nie miałam odwagi, ale takie miejsca a'la japońskie nawet dobrze wyglądają.
Ewa777 18:38, 09 cze 2026

Kordina napisał(a)

Dziękuję Ewo, w takim razie wezmę się za cięcie po kwitnieniu. Ciągle człowiek się czegoś uczy

U mnie dużo roślin jest przycinanych lub wyginanych
Ewa777 18:41, 09 cze 2026

anabuko1 napisał(a)

Ci to za drzewko z tymi jasnymi liśćmi ?
Czosnki obłędne

To drzewko to Judaszowiec Eternal. Na razie ma jeszcze młode listki.
Czosnki bardzo dobrze u mnie rosną. Nie mam z nimi żadnego problemu. Ostatnio w miejsckich nasadzeniach widziałam czonki dużo niższe, ale z olbrzymimi kulami kwiatostanów. Chciałabym takie kupić.
Ewa777 18:49, 09 cze 2026

Alija napisał(a)

Bardzo ładnie wyglądają te azaliowe kulki, świetnie je tniesz. Moje azalie japońskie już spore, ciekawe czy teraz mogłabym je zacząć ciąć, przynajmniej trochę ograniczyć?

Myślę, że zawsze można ciąć. Jeżeli są już wysokie, to poduchy będą wyżej, pewnie bedzie widać łodyzki od dołu, ale to też jest piękne.