Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... » Edycja postu

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy...

polinka 11:29, 01 maj 2015

jazzy napisał(a)

Hehe, mam nadzieję, że takich "świąt" będzie teraz więcej
Polinka, cisy wyglądają jakby umierały. To te z drugiego transportu, którym cała ziemia z korzeni się obsypała. Bo te pierwsze były sadzone z dużą bryłą i te są ok
Cieszę się, że do mnie zaglądasz Ja u Ciebie ostatnio też jestem często, z przyczajki

Zagladam, zaglądam bom ciekawa tajemniczego ogrodu Jazzy

U mnie do następnej soboty cisza będzie

Toszka u kogoś radziła miksturę na takie cisy. Rozrobić preparat w płynie np.Korzonek i tym obficie podlać ale szczegółowych proporcji nie znam Postaram się poszukać...
polinka 11:36, 01 maj 2015

Marta mam coś takiego.

Toszka radziła Madzi MAD

b][b]Madziu, kup koniecznie kilkanaście butelek ukorzeniacza w płynie np. "Korzonek". Rozrobisz w podanej proporcji na kubeł wody i każdy z krzaków podlej dokładnie 2 wiadrami wody z ukorzeniaczem - przyśpieszy to regenerację systemu korzeniowego i mniej odchorują aklimatyzację - nowy kąt padania promieni słonecznych, nowa wilgotność i jakość powietrza, szok po wykopaniu i transporcie etc. Kopane właśnie teraz, na wiosnę, cisy potrafią się do lipca bardzo obsypać. Wygląda to nieciekawie, ale to normalny proces, który w lipcu zatrzymuje się, a od nowego sezonu zaczną wypuszczać zdrowe, ładne przyrosty. Uprzedzam, bo sama to przerabiałam i to normalne zjawisko, aczkolwiek nieco szokujące dla ogrodnika. Ciągle o tym uprzedzam na forum.
jazzy 11:59, 01 maj 2015

Dzięki serdeczne, że poszukałaś
Ja właśnie też mam ciągle w głowie słowa Toszki, która uprzedzała, że z cisami mogą być takie "cyrki" Dlatego mimo, że wszyscy dookoła już każą mi te cisy wywalać, na czele z moim teściem, który poza marchewką i fasolką w życiu nic nie uprawiał/sadził to ja twardo wierzę, że one odbiją
Miksturę zastosuje
Dzięki!

edit: znalazłam post Toszki:
Toszka napisał(a)
... Może się zdarzyć, że do maja-czerwca lekko podeschnie część igieł i się osypią...jednakże to naturalny/normalny uboczny skutek przesadzenia dużych cisów -zmiana wilgotności powietrza, oświetlenia, otarcia/połamania podczas kopania, transportu, sadzenia, gorszy pobór wody z powodu uszkodzenia bryły korzeniowej podczas kopania etc. Uprzedzam byś nie panikowała. Pamiętaj by przed mrozami dobrze podlać i zima nie przesuszyć, czyli jeśli temp. będzie na plusie trzeba podlać...ale nie zalewać.
Madzenka 14:59, 01 maj 2015

Opj trzymam kciuki za cisy. Dadza radę. Jesli tylko nie stoja w wodze lub nie maja zbyt sucho to przeżyją.
Kamajla 15:02, 01 maj 2015

To ja mojego też jeszcze nie wyrzucę i zobaczymy, reszta różnie, część wygląda świetnie, cześć trochę się sypie, ale ten jeden wygląda jakby się skończył...Nic zielonego świeżego na nim nie widzę...
jazzy 15:41, 01 maj 2015

No to czekamy
leon60 15:46, 01 maj 2015

Świetna ścieżka !
Zielona 18:17, 01 maj 2015

Hej, Martucha Macham z Monachium, podziwiając Twoją prostą, acz artystycznie pogiętą ścieżkę.
U mnie cisy brązowe, ale nie przejmuję się. Mają odbić i już. Nie takie zdechlaki w ogrodzie miałam i jakoś wszystko żyje. Tak więc... podlej korzonkiem rozcieńczonym w wodzie i daj im czas. Buziak.
Madzenka 19:54, 01 maj 2015

U mnie z powodu niedoborów wody i palącego słońca sporo roslin żle wyglada, jak po mrożnej zimie...
lojalna_ 20:00, 01 maj 2015

Ulala ale nowosci ....tulipki a ten ścież piekny !